Dunaújváros Hetilap

Közeleg a húsvét, az egyház szíve, középpontja

Öcaline - 2020. április 9. 16:59

"Megváltó királyunk elébe megyünk" – hirdetik a hívek húsvétra készülődve a nagyhét alkalmain. Nagycsütörtök van, a húsvét vasárnapig tartó ünnepkör fontos mérföldköve. Ünnepi hírcsokor, praktikus információkkal körítve!

A virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét április 5-én, amely húsvét vasárnapig  – idén: április 12-ig – tart: a nagyhét a keresztény vallásban az egyházi év szíve, középpontja, melynek legfontosabb részeként a már említett kezdőnap (vagyis Krisztus Jeruzsálembe történt bevonulásának ünnepe) után a bibliai szenvedés- és üdvtörténet legfontosabb eseményeit elevenítik föl.

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy ezeket Dunaújvárosban a papság a nép részvétele nélkül ünnepelje – erre idén a járványügyi vészhelyzet ad okot, áll a honlapunkhoz eljuttatott összegzésben. Ugyanakkor a keresztény közösségek egybehangzóan kérik híveiktől az ünnep rangjához méltó áhítatot.

Lélekben együtt

Ma, azaz nagycsütörtökön az utolsó vacsora emléknapja van – a szenvedésre induló Jézus búcsúestje tanítványaival. Ez a nap már a húsvéti szent három nap része, amely szent három nap Krisztus keresztre feszítését, sírba tételét, és feltámadásának három napját jelenti.
A nagypéntek Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, bűnbánati nap – szigorú böjti nap, melynek lényeges eleme a húsételek fogyasztásától történő tartózkodás is, és általában hozzátartozik a keresztút járás, azaz az elmélkedés Krisztus szenvedésének állomásairól.
Nagyszombaton és húsvétvasárnap (április 11. estéje és április 12.) kezdődik Krisztus feltámadásának oktávás (nyolc napon át tartó) főünnepe.  Nagyszombat nagy része ugyan még Krisztus sírban nyugovásának napja, naplemente után azonban már megkezdődik húsvét, mely a római katolikus naptárban az ünnepnapok ünnepnapja, emlékezés arra az éjszakára, amelyen Krisztus feltámadt. A hívek szerint ezt követnie kell mindannyiunk lelki feltámadásának is, és magában hordozza valamennyiünk testi feltámadásának ígéretét és zálogát.

Praktikus ünnepi tudnivalók

A dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom urnatemetője nyitvatartási idejének részleges megváltozása nagypéntektől húsvéthétfőig (április 10-től április 13-ig) a következők szerint alakul. A temető csak hozzátartozói mágneskártyával látogatható  a Szórád Márton út felől naponta 10-től 20 óráig. 
Rendszeres önálló mágneskártyás belépéshez hozzátartozói mágneskártya a Dunaújváros Római Katolikus Plébánián igényelhető: Telefon: irodavezető: 30/459-9930; plébános: 30/335-6417; káplán: 30/677-6550; E-mail: nbaltasi@gmail.com.

Az ünnepnapokon sokan keresik fel a dunaújvárosi köztemetőt is, az elmúlt napokban a közösségi felületeken egyre-másra jelentek meg a téves vagy éppen félinformációk a nyughely nyitvatartási rendjéről. A temetői információs tábla szerint a sírkert a nyári nyitvatartási rend szerint, azaz reggel 6 órától este 21 óráig várja a hozzátartozókat.

Fontos tudnivaló, hogy a temetőben – mai helyzetjelentés – víz már van, gondnokság, illetve illemhely azonban nincs. A gondnoksággal, üzemeltetéssel, sírhely megújítással kapcsolatos kérdésekben a 25/281-385-ös és a 70/940-7816-os telefonszámokon lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 8-16 óra között, illetve a t.gondnoksag@gmail.com e-mail címen is várják a jelzéseket, kérdéseket.

Fontos, hogy a temetőben is tartsuk be a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos előírásokat, távolságtartás és az alap higiénés előírások követése kötelező, maszk viselése ajánlott.

Áldott, boldog, a körülményekhez mérten szép húsvéti ünnepeket kívánunk!

(A fotó természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.