Közeleg a húsvét, az egyház szíve, középpontja

2020. április 9. (csütörtök) 16:59 - Öcaline

"Megváltó királyunk elébe megyünk" – hirdetik a hívek húsvétra készülődve a nagyhét alkalmain. Nagycsütörtök van, a húsvét vasárnapig tartó ünnepkör fontos mérföldköve. Ünnepi hírcsokor, praktikus információkkal körítve!

A virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét április 5-én, amely húsvét vasárnapig  – idén: április 12-ig – tart: a nagyhét a keresztény vallásban az egyházi év szíve, középpontja, melynek legfontosabb részeként a már említett kezdőnap (vagyis Krisztus Jeruzsálembe történt bevonulásának ünnepe) után a bibliai szenvedés- és üdvtörténet legfontosabb eseményeit elevenítik föl.

Emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy ezeket Dunaújvárosban a papság a nép részvétele nélkül ünnepelje – erre idén a járványügyi vészhelyzet ad okot, áll a honlapunkhoz eljuttatott összegzésben. Ugyanakkor a keresztény közösségek egybehangzóan kérik híveiktől az ünnep rangjához méltó áhítatot.

Lélekben együtt

Ma, azaz nagycsütörtökön az utolsó vacsora emléknapja van – a szenvedésre induló Jézus búcsúestje tanítványaival. Ez a nap már a húsvéti szent három nap része, amely szent három nap Krisztus keresztre feszítését, sírba tételét, és feltámadásának három napját jelenti.
A nagypéntek Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, bűnbánati nap – szigorú böjti nap, melynek lényeges eleme a húsételek fogyasztásától történő tartózkodás is, és általában hozzátartozik a keresztút járás, azaz az elmélkedés Krisztus szenvedésének állomásairól.
Nagyszombaton és húsvétvasárnap (április 11. estéje és április 12.) kezdődik Krisztus feltámadásának oktávás (nyolc napon át tartó) főünnepe.  Nagyszombat nagy része ugyan még Krisztus sírban nyugovásának napja, naplemente után azonban már megkezdődik húsvét, mely a római katolikus naptárban az ünnepnapok ünnepnapja, emlékezés arra az éjszakára, amelyen Krisztus feltámadt. A hívek szerint ezt követnie kell mindannyiunk lelki feltámadásának is, és magában hordozza valamennyiünk testi feltámadásának ígéretét és zálogát.

Praktikus ünnepi tudnivalók

A dunaújvárosi Krisztus Király Főtemplom urnatemetője nyitvatartási idejének részleges megváltozása nagypéntektől húsvéthétfőig (április 10-től április 13-ig) a következők szerint alakul. A temető csak hozzátartozói mágneskártyával látogatható  a Szórád Márton út felől naponta 10-től 20 óráig. 
Rendszeres önálló mágneskártyás belépéshez hozzátartozói mágneskártya a Dunaújváros Római Katolikus Plébánián igényelhető: Telefon: irodavezető: 30/459-9930; plébános: 30/335-6417; káplán: 30/677-6550; E-mail: nbaltasi@gmail.com.

Az ünnepnapokon sokan keresik fel a dunaújvárosi köztemetőt is, az elmúlt napokban a közösségi felületeken egyre-másra jelentek meg a téves vagy éppen félinformációk a nyughely nyitvatartási rendjéről. A temetői információs tábla szerint a sírkert a nyári nyitvatartási rend szerint, azaz reggel 6 órától este 21 óráig várja a hozzátartozókat.

Fontos tudnivaló, hogy a temetőben – mai helyzetjelentés – víz már van, gondnokság, illetve illemhely azonban nincs. A gondnoksággal, üzemeltetéssel, sírhely megújítással kapcsolatos kérdésekben a 25/281-385-ös és a 70/940-7816-os telefonszámokon lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 8-16 óra között, illetve a t.gondnoksag@gmail.com e-mail címen is várják a jelzéseket, kérdéseket.

Fontos, hogy a temetőben is tartsuk be a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos előírásokat, távolságtartás és az alap higiénés előírások követése kötelező, maszk viselése ajánlott.

Áldott, boldog, a körülményekhez mérten szép húsvéti ünnepeket kívánunk!

(A fotó természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Pünkösd ünnepére készülnek

Pünkösd ünnepére készülnek

2020. május 29. (péntek)

"Az Úr lelke betölté a földkerekséget" – a több hetes húsvéti idő végén, tavasz és nyár határán a változó időpontú pünkösd főünnepe vezet át a több hónapos évközbe. Szeretetvallás a hajtás után.

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

Ha pünkösd, hát királyság – Révbérpusztán!

2020. május 26. (kedd)

Idén is megszervezi térségi viszonylatban is egyedülálló pünkösdi programját Solt mellett a Révbérpusztai Lovascentrum – ráadásul ezúttal a szokásostól eltérően nem két, hanem három napon keresztül várják majd a vendégeket!

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd)

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

Időjárás: esős, szeles idővel búcsúzik a tavasz

2020. május 25. (hétfő)

Minden szempontból mozgalmas, csapadékos és szeles periódus áll előttünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – esővel, a szokottnál hűvösebb idővel mond térségünknek a naptári tavasz.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

Gyereket. Megütni. Nem. Szabad.

2020. május 24. (vasárnap)

A gyerekkorban elszenvedett erőszak (legyen az fizikai-, érzelmi- vagy verbális bántalmazás) mindig nyomot hagy. Mindig. 

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

Üzemanyagár-változás 2020.05.22-től: benzin +6 Ft/liter, gázolaj +7 Ft/liter

2020. május 22. (péntek)

Az üzemanyagárak emelkedés a hét második felében sem áll meg itthon.

A minőségelvű örömszakács

A minőségelvű örömszakács

2020. május 21. (csütörtök)

A járványhelyzet miatt (is) nagyot futott a Terítéken Dunaújváros és környéke közössége a facebook felületén, és a receptek közül kiragyogtak az elmúlt hetekben Grónás Henrik remekművei. Így hát két melegszendó között lassú tűzön, éppen csak pöcörögtetve beszélgettünk egy kiadósat.