Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kultúra járvány idején – avagy könyvtár a virtuális térben

2020. április 6. (hétfő) 17:13 - doszerk

Remek összeállítással jelentkezett Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója arról , milyen sokszínű és felelősségteljes kulturális missziót látnak el az intézmény munkatársai a járvány veszélyhelyzetének időszakában. Vendégposzt.

A mai kor könyvtárai az interneten keresztül is szolgáltatnak, a nap 24 órájában hozzáférhetünk a könyvtár katalógusához, adatbázisaihoz, digitalizált anyagaihoz. A dunaújvárosi József Attila Könyvtár valóságos ajtaja jelenleg a látogatók előtt zárva van, de a könyvtár virtuális kapuja (ahogy mindig, úgy most is)  nyitva!  Honlapunkon (www.jakd.hu) várjuk szeretettel látogatóinkat, online szolgáltatásaink – a könyvtárosok munkájának köszönhetően folyamatosan bővülő tartalmakkal – üzemelnek.

Honlaptérkép

A főoldalon friss könyvtári, városi híreket, könyvajánlókat, évfordulós összeállításokat találhatnak. A könyvtár állományáról tájékoztató online katalógus építése folyamatos, plusz elem, hogy új integrált rendszer (Corvina) bevezetését tervezzük, a konverziós háttérmunkákon már nagy erőkkel dolgozunk (tesztelés, ellenőrzés, bibliográfiai rekordok javításának, kiegészítésének előkészítése). De lássuk, mit is kínál a virtuális intézményi kincsesbánya.

Adatbázisokat építünk. A Műelemzések adatbázisba irodalmi művekről szóló tanulmányokat, kritikákat dolgozunk fel. Az Intercisától Dunaújvárosig menüpont alatt a Helyismereti adatbázisban a Dunaújvárosra vonatkozó irodalmat gyűjtjük össze (helyi, vidéki, országos napilapok cikkei, tanulmányok, online források anyagai).  Várostörténeti kronológiát állítottunk össze, a "Hírünk, nevünk messze száll" cím alatt a város híres szülötteiről lehet anyagokat találni. A Képtárban a város intézményeiről, épületeiről, köztereiről, képzőművészeti alkotásokról gyűjtünk össze képeket. Itt található a Dunaújvárosi Hírlap fotóarchívumának anyaga, a sportfotó-gyűjtemény és a Virtuális Múzeum városi ereklyéket megörökítő képanyaga is. A helyi újságok A Dunai majd Sztálin Vasmű Építője, a Sztálinvárosi, Dunapentelei, Dunaújvárosi Hírlap digitalizált oldalai 1951-től 2004-ig böngészhetőek, a helyismereti adatbázison keresztül tartalmaik kereshetőek, a cikkeket otthonról bárki elérheti! Dolgozunk a Médiatár-on, amin keresztül a helyi televízió 1985-2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Az adatbázis egyelőre még nem látható, de a háttérmunkák folyamatosak, bemutatását – az Országos Könyvtári Napok keretében – októberre tervezzük.

Nyitás az ifjú olvasók felé

A gyermekeknek külön gyermekkönyvtári portált üzemeltetünk – ez a http://gyerek.jakd.hu/ címen érhető el. A könyvtár honlapjára, facebook-oldalára és YouTube-csatornájára a vírusveszély ideje alatt gyermekeknek szóló tartalmakat: rövid szövegeket feladatokkal, meséket, verseket, link-, cikk- és könyvajánlókat töltünk fel. A szülőknek ötleteket adunk meseolvasás és -hallgatás, otthoni játék és kreatív tevékenység végzéséhez.

A tanuláshoz, szabadidős tevékenységhez is hasznos linkeket adunk – például felhívtuk a gyermekek figyelmét a március végére meghirdetett, egyelőre elhalasztott Robotika a könyvtárban című sorozat szervezőinek Modern masinák című online tanfolyamára, bízva abban, hogy a tanfolyamon résztvevő dunaújvárosi gyerekekkel hamarosan személyesen is találkozunk szakköri alkalmainkon.

A kultúra közösségi élet színtere

A felnőtteknek az előbbiekben említett adatbázisok építése során fellelt érdekesebb, izgalmasabb témákról információkat adunk, beszámolót készítünk: válogatás irodalmi, filmművészeti lapok cikkeiből; Dunaújváros építésének 70. évfordulójához kapcsolódva kiemelt figyelmet fordítunk a helyi információk megosztására – jelentős teret kapnak felületeinken a dunaújvárosi évfordulók, események, személyek, képek, tv-műsorok és újságcikkek is. Helyismereti kvízt, könyvtári találós kérdéseket szerkesztünk. Elhalasztott várostörténeti előadássorozatunk egyes részeihez információs híranyagokat állítunk össze.

Az új elképzelések között szerepel, hogy marketingtervet dolgozunk ki a fiatalok könyvtári jelenlétének erősítésére, az iskolai közösségi szolgálat bővítésére, népszerűsítésére.  
Könyvajánlókat készítünk, idézeteket gyűjtünk – az olvasmányajánlásba és idézetek gyűjtésébe olvasóinkat is bevonjuk. 
Elmaradt, elhalasztott rendezvényeink "pótlásár"” korábbi programjaink felvételeiből válogatunk. Így Farkas Erik és ifj. Pálfalvi János élő költészet napi fellépése helyett a virtuálisan hozzánk betérő látogatók megnézhetnek majd korábbi évekből származó felvételeket: például a Viadana Kamarakórus, a Quintia, a Kákics vagy a Garabonciás együttes költészet napja alkalmából könyvtárunkban adott koncertjét is bemutatjuk.

A könyvtár a virtuális térben is a hiteles információ, a kultúra és a helyi közösség találkozásának színtere – találkozzunk a könyvtárban!

Tóth Éva intézményvezető

(Illusztrációk: József Attila Könyvtár)
 

A rovat további hírei: Kultúra

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.