Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Kulturális szféra: tavaszi kivégzés

2020. április 14. (kedd) 17:30 - Öcaline

Éles hangú közleményben tiltakozott a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen a szféra érdekvédelmi szervezete. Több városi intézmény dolgozóit érinti a tervezet – lássuk a szakszervezeti érveket!

"Nem kérünk a kormány húsvéti 'ajándékából', tiltakozunk a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának tervezett megszüntetése ellen!" – éles hangütésű közleményt juttatott el műhelyünkhöz a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ)  elnöksége annak kapcsán, hogy a kormányzat megváltoztatná a kulturális területen dolgozók (többek között a könyvtárosok, múzeumi munkavállalók) jogállását. Mivel a rendelkezés több város intézmény, egésze pontosan a József Attila Könyvtár, az Intercisa Múzeum és a Bartók Kamaraszínház közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott munkavállalóit érinti, így a DO evindensnek tekinti, hogy részletesen bemutatja a szakszervezeti álláspontot.

Az "eredmény" borítékolható

A KKDSZ "megdöbbenéssel és felháborodással" fogadta a kormányzat törvénymódosítási tervét, amely nyomán megszüntetnék az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, azt munkaviszonnyá alakítva át. 
A szakszervezeti érvelés szerint a tervezet – álságos indoklásával ellentétben – nem az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, az ellátásban foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájuk anyagi elismerésének elősegítését, a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek valómegfelelését szolgálja! A közlemény szerint a "kormány tervezett változtatása a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat", míg a kiszámítható előmeneteli rendszer és stabil munkajogi helyzet megszüntetése sem a közszolgálatok kiszélesítését, sem a közszolgálatban foglalkoztatottak anyagi elismerését nem mozdítja elő! Az érdekvédők álláspontja, hogy az egységes szabályozás megszüntetése nem más, mint az állami felelősség vállalás felmondása a kulturális területen – amely révén az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét. Az "eredmény" borítékolható: egyenlőtlen és szűkülő feladatellátást, változó minőséget, romló munka- és anyagi körülményeket, az esélyegyenlőség romlását, az ország kulturális szétszakítottságát eredményezi.

A stílus maga a hatalom

A szakszervezet kifogásolja a tervezet időzítését, éskivált azt, hogy a kormányzat a húsvéti hosszú hétvégét hagyta a vélemények artikulálására – mint írják, a húsvéti hosszúhétvége még “békeidőben” sem, különösen pedig a mostani járványügyi vészhelyzetben sem elegendő arra, hogy a szakszervezetek és a szakmai szervezetek a tervezetet érdemben véleményezhessék. Beszédes a a közlemény utolsó bekezdése – betűhíven idézem!

"A 'jó stílusérzékkel' húsvét ünnepének előestéjén, az utolsó vacsora napján az érdekképviseletekhez véleményezésre eljutatott tervezet, ha megvalósul, valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet."

A teljes közlemény a KKDSZ weboldalán olvasható el – mutatom!

Tiltakozunk! (katt) >>

(Fotó: Miklán Klaudia)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.