Kvótaszerző verseny lesz a szegedi világkupa

2020. április 10. (péntek) 9:02 - doszerk

A jövő évi, szegedi világkupa lesz a kajakosok és kenusok európai olimpiai pótkvalifikációs versenye a tokiói nyári játékokra.

Kép: MKKSZ

Schmidt Gábor, a sportág hazai szövetségének (MKKSZ) elnöke azt mondta, egyelőre még nincs konkrét időpont, de a nemzetközi szövetség (ICF) már jelezte, ez a vk-forduló lesz a kvótaszerző viadal. "Mi korábban pályáztunk 2021-es világkupára, amikor még nem tudtuk, hogy nem az olimpia után, hanem előtte lesz. A nemzetközi szövetség jelezte nekünk, az a döntés született, hogy a jövő évi világkupák sorozatában a mi világkupánk lesz az európai kontinentális olimpiai kvalifikációs verseny, mind a sprint, mind a paraszakágban" - közölte a szövetségi elnök. "Úgy gondolom, óriási dolog, hogy az olimpiát megelőzően a maradék kvótákat itt Magyarországon lehet majd megszerezni."

Hozzátette: a vk-verseny feltehetően májusban lesz, reményei szerint két-három héten belül megszületik a végleges időpont. Szóba került a már szerdán bejelentett döntés is, amely szerint a nem olimpiai számok júliusra tervezett magyarországi világbajnokságát szeptemberben rendezik meg. "Természetesen mi tudtunk arról, hogy a nemzetközi szövetség fontolgatja a versenyek halasztását, törlését, és voltak előtte velünk is egyeztetések. Mi azt jeleztük, hogy az egész sportág szempontjából nagyon fontosnak tartanánk, ha idén is lenne verseny, hogy legyen céljuk a versenyzőknek, amire készülnek, ezért mi mindenképpen szeretnénk megrendezni a versenyt, akár egy későbbi időpontban is" - ismertette a döntés hátterét Schmidt Gábor, egyúttal örömét fejezte ki amiatt, hogy az ICF-ben van szándék ezt a versenyt megrendezni. "Mi ebben partnerek vagyunk, várjuk a további egyeztetéseket, egyelőre abban maradtunk, hogy szeptemberben legyen a verseny."

A szövetségi elnök jelezte, abban az időszakban van egy másik versenyük, a visegrádi országok fiataljainak részvételével sorra kerülő Olimpiai Reménységek Versenye és azt mindenképpen szeretnék megrendezni, így ehhez kell majd igazítani a vb-t. Schmidt Gábor úgy vélekedett, hogy bár már sok előkészület megtörtént a nyári időpontra, "túl nagy pluszköltséget nem fog jelenteni" a halasztás. "Az ICF-fel is egyeztetve olyan megoldásokat fogunk keresni, hogy hatékonyan, költségtakarékosan, de egy jó, magas színvonalú versenyt tudjunk rendezni" - hangsúlyozta. Arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy az olimpia halasztásával az olimpiai számokat is szeretné-e megrendezni a nemzetközi szövetség, ugyanakkor jelezte, az olimpiai kvótával rendelkező versenyzők is rajthoz állhatnak Szegeden, holott ez az eredeti elképzelés szerint nem így lett volna. "Fontos lépés, mert így nem maradnak verseny nélkül a legjobbak. Arról, hogy az olimpiai számok esetében is lesz-e verseny, én még nem kaptam információt. Ha az ICF így fog dönteni, mi nem fogunk elzárkózni ez elől" - tette hozzá.

A magyar válogatott eddig hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, még öt indulási jog gyűjthető.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Nemzeti Kupa: elkészült a sorsolás

Nemzeti Kupa: elkészült a sorsolás

2020. június 03. (szerda)

Tíz dunaújvárosi csapat méri össze egymással erejét szombaton a VI. Nemzeti Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó tornán.

Elkészült a kiemelés a hazai Eb-re

Elkészült a kiemelés a hazai Eb-re

2020. június 03. (szerda)

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elkészítette a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezőinek kiemelését.

Nagy lehetőség előtt az olimpiára készülő sportolók

Nagy lehetőség előtt az olimpiára készülő sportolók

2020. június 02. (kedd)

Miután a globális koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a 2020-ra tervezett tokiói nyári olimpiát, a japán szervezők meghosszabbították a Tochigi Prefektus területére vonatkozó edzőtáborozási lehetőségeket. Erről a szigetországi fél a halasztás bejelentése után nem sokkal értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot.

Formula 1 - Július 19-én lesz a verseny a Hungaroringen

Formula 1 - Július 19-én lesz a verseny a Hungaroringen

2020. június 02. (kedd)

Július 19-én versenyez a Forma-1-es világbajnokság mezőnye a Hungaroringen - derült ki a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media keddi közleményéből, amely a koronavírus-járvány miatt csak júliusban elrajtoló idény első nyolc versenyhétvégéjét tartalmazza.

Kispályás foci - Irány a pálya!

Kispályás foci - Irány a pálya!

2020. június 02. (kedd)

A VI. Nemzeti Kupával, valamint a XVIII. Dunaújváros Kupával kezdi újra kispályás labdarúgó tornáit a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség.

Hosszabbított kvalifikációs időszak

Hosszabbított kvalifikációs időszak

2020. június 01. (hétfő)

A súlyemelők tokiói olimpiára selejtező időszaka október 1-jén folytatódik és 2021. április 30-án ér véget a sportági világszövetség (IWF) honlapjának híre szerint.

Két forduló után jön a döntő a strandröplabdázóknál

Két forduló után jön a döntő a strandröplabdázóknál

2020. június 01. (hétfő)

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnökségének tervezete értelmében két fordulóból és a döntőből áll majd az idei strandröplabda országos bajnokság.