Lánglovagok: előzzük meg a konyhatüzet!

2020. április 27. (hétfő) 19:15 - Öcaline

Részletes összeállítással szolgált a konyhatüzek megelőzésével kapcsolatos tudnivalókról a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság. Az összegzést képregény és videó egészíti ki – katt érte!
 

A járványügyi veszélyhelyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában – az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. Márpedig a tűz keletkezése szempontjából a konyha a lakás egyik legkockázatosabb helyisége; derül ki Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő összeállításából. A beszédes számok: évente átlagosan 230 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat Fejér megyében, idén már csaknem 80 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás – ezek közül most a konyhai esetekre fókuszálunk.
Jöjjön máris egy tipikus példa: a tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, és nem mindig jut eszébe az embernek ebben a kiélezett helyzetben, hogy a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat ezt követően hagyhatjuk lehűlni. Figyelem, fontos: semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak!

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek – íme, a lánglovagok idevágó javaslatcsomagja! 

A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, és minden berendezéshez érdemes hőálló alátétet használni!
Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet – tárcsázza az egységes 112-es segélyhívó telefonszámot!

A szóvivő érdeklődésünkre kiemelte – a katasztrófavédelem egyik fontos partnereként a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) képregényt készített a témában, amely az alábbi linken tekinthető meg:

Lakástűz-megelőzés a MABISZ oldalán (katt) >>

Végül, de közel sem utolsósorban jöjjön az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lakástüzekről készült hangképes összegzése – mutatom!

(Képünk illusztráció)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Europol: csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglaltak le

Europol: csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árut foglaltak le

2020. szeptember 25. (péntek)

Nemzetközi művelet során csaknem 28 millió illegális vagy hamisított árucikket, köztük 27 millió szájmaszkot és használatra alkalmatlan, vagy a követelményeknek nem megfelelő orvosi eszközöket foglaltak le európai uniós tagállamok bűnüldöző hatóságai - közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

Rendőrség: ruhaneműt akart lopni – de elcsípték

Rendőrség: ruhaneműt akart lopni – de elcsípték

2020. szeptember 25. (péntek)

A biztonsági szolgálat munkatársai értesítették a rendőrséget a lopási kísérletről, a helybéli nőt el is fogták a Kenyérgyári úton csütörtökön, értesült a DO.

Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

Új mesével támadnak a telefonos csalók – új akciót kezdett a rendőrség

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A városban és környékén nem lankadt az utóbbi időszakban a telefonos csalók aktivitása – ráadásul mostanában rendőröknek adják ki magukat a bűnözők. A helyi rendőrkapitányság nagy erőkkel nyomoz, ráadásul munkatársai a megelőzés lehetőségeire hívják fel a lakosság figyelmét. Segíts te is a szomszéd néninek/bácsinak – figyelmeztesd a veszélyre!

Ellopták a bringád? Nem ez volt az!?

Ellopták a bringád? Nem ez volt az!?

2020. szeptember 24. (csütörtök)

A tolvajt elcsípték, a képen látható kétkerekű gazdáját viszont még keresik a dunaújvárosi rendőrök. Felhívás a hajtás után.

Félrevezető, aktualitását vesztett táblát lát!? Most szóljon!

Félrevezető, aktualitását vesztett táblát lát!? Most szóljon!

2020. szeptember 23. (szerda)

Itt a lehetőség, hogy a hatóság tudomására juttassa a közúti jelzésekkel kapcsolatos problémákat – a lakossággal együttműködve hirdették meg őszi "Táblavadász" akciót! Felhívás és tudnivalók a hajtás után, kegyetlenül jó kezdeményezés, ki ne hagyják/hagyjátok!

Ittasan, engedély nélkül vezetett – be is bukott, ahogy kell

Ittasan, engedély nélkül vezetett – be is bukott, ahogy kell

2020. szeptember 23. (szerda)

Mezőfalván esett a nem mindennapi eset, a rendőrök a Fehérvári úton csípték el a több kihágást egyszerre elkövető férfit kedden este.

Garázdaság és lopás miatt nyomoztak a dunaújvárosi rendőrök

Garázdaság és lopás miatt nyomoztak a dunaújvárosi rendőrök

2020. szeptember 21. (hétfő)

Öten kettő ellen Előszálláson, áruházi szarka egy dunaújvárosi egységben – volt dolguk bőven a dunaújvárosi rendőröknek vasárnap.Bűnügyi krónika a hajtás után.