Lánglovagok: előzzük meg a konyhatüzet!

2020. április 27. (hétfő) 19:15 - Öcaline

Részletes összeállítással szolgált a konyhatüzek megelőzésével kapcsolatos tudnivalókról a megyei katasztrófavédelmi főigazgatóság. Az összegzést képregény és videó egészíti ki – katt érte!
 

A járványügyi veszélyhelyzet miatt az emberek nagy része több időt tölt otthonában – az éttermek, szórakozóhelyek korlátozott nyitva tartása, majd bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. Márpedig a tűz keletkezése szempontjából a konyha a lakás egyik legkockázatosabb helyisége; derül ki Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő összeállításából. A beszédes számok: évente átlagosan 230 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat Fejér megyében, idén már csaknem 80 alkalommal vonultak ilyen jellegű eseményhez. Az otthonokban bekövetkező tűzesetek legfőbb kiváltó oka a sütés, főzés közbeni figyelmetlenség, az elektromos berendezések nem rendeltetésszerű használata, és az ágyban dohányzás – ezek közül most a konyhai esetekre fókuszálunk.
Jöjjön máris egy tipikus példa: a tűzhelyen felejtett lábasból kifutó forró olajtól, zsírtól lángra kaphatnak a berendezési tárgyak. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyulladhat, és nem mindig jut eszébe az embernek ebben a kiélezett helyzetben, hogy a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni, az olajat ezt követően hagyhatjuk lehűlni. Figyelem, fontos: semmiképpen ne próbáljuk a zsiradékot vízzel eloltani, ugyanis az égő olajba jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, és komoly tűzkárokat okozhatnak!

Az otthoni tűzesetek pár egyszerű szabály betartásával megelőzhetőek – íme, a lánglovagok idevágó javaslatcsomagja! 

A tűzhelyen készülő ételt soha ne hagyja felügyelet nélkül!
Tartson készenlétben egy tűzoltó készüléket a konyhában!
A kenyérpirító, a kávéfőző és a főzőlap környékén ne legyen éghető anyag, és minden berendezéshez érdemes hőálló alátétet használni!
Ne engedje gyermekének, hogy sütés, főzés közben a nyílt láng közelében játsszon!
A meggyulladt olajat, zsiradékot soha ne próbálja vízzel oltani! Helyette egy fedővel vagy vizes konyharuhával takarja le azt!
Körültekintően elhelyezett füstérzékelővel még kezdeti stádiumában észlelheti a tüzet!
Ha úgy ítéli meg, hogy képes a tüzet eloltani, akkor haladéktalanul kezdjen neki. Az ilyen esetet is be kell jelenteni! Ha nem biztos abban, hogy a lángokat egyedül el tudja fojtani, azonnal értesítse a katasztrófavédelmet – tárcsázza az egységes 112-es segélyhívó telefonszámot!

A szóvivő érdeklődésünkre kiemelte – a katasztrófavédelem egyik fontos partnereként a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) képregényt készített a témában, amely az alábbi linken tekinthető meg:

Lakástűz-megelőzés a MABISZ oldalán (katt) >>

Végül, de közel sem utolsósorban jöjjön az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság lakástüzekről készült hangképes összegzése – mutatom!

(Képünk illusztráció)
 

A rovat további hírei: Sziréna

Gázszivárgás Rácalmáson!

Gázszivárgás Rácalmáson!

2020. június 03. (szerda)

Egy lakossági gázvezeték elvágása miatt összesen tizenkét embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát 19 óra után néhány perccel.

Ittasan okozott balesetet

Ittasan okozott balesetet

2020. június 01. (hétfő)

Ittasan vezetve okozott balesetet egy 45 éves dunaújvárosi nő Baracs külterületén.

Rendőrség: újra feltűntek az "unokázós" csalók!

Rendőrség: újra feltűntek az "unokázós" csalók!

2020. május 28. (csütörtök)

Dunaújvárosból és a megyeszékhelyről is több bejelentés érkezett az elmúlt hetekben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére, miszerint csalók idős embereket próbáltak meg tévedésbe ejteni. A rendőrök akcióba lendültek, pláne akkor, amikor kiderült, hogy a csalók egy alkalommal sikerrel is jártak.

Sikeres pályázat után az önkéntes lánglovagok

Sikeres pályázat után az önkéntes lánglovagok

2020. május 28. (csütörtök)

Hétszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között idén – a térség összes pályázó alakulata részesül a támogatásból, értesült lapunk.

Brutális baleset volt a tegnap délutáni – itt az összes fontos részlet (extra képtárral)

Brutális baleset volt a tegnap délutáni – itt az összes fontos részlet (extra képtárral)

2020. május 27. (szerda)

A gyorshírt már közöltük, most a megyei főkapitányság kommunikációs szolgálatának jóvoltából részletesebb tájékoztatással szolgálhatunk a Nagyvenyim határában történt balesetről. Brutális képekkel kiegészítve!

Frontális karambol Mezőfalva és Nagyvenyim között

Frontális karambol Mezőfalva és Nagyvenyim között

2020. május 26. (kedd)

A tűzoltóknak három embert kellett kiszabadítaniuk a kocsikból.

Volt dolguk a tűzoltóknak!

Volt dolguk a tűzoltóknak!

2020. május 26. (kedd)

Az erős szélben kidőlt fák, lehasadt ágak miatt nyolc alkalommal riasztották Fejér megye tűzoltóit a napokban.