Olimpiai kérdezz-felelek

doszerk - 2020. április 13. 8:30

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által közzétett dokumentumban a leggyakrabban ismételt kérdésekre adnak választ.

A 2020-as tokiói olimpiai játékokat 2021. július 23-a és augusztus 8-a között fogjuk ünnepelni. Rendkívül összetett rendezvényről van szó, amelynek elhalasztása igazi kihívás elé állított bennünket. Úgy kell elképzelni a helyzetet, mint egy kirakóst, amelynek minden darabja fontos és illeszkednie kell.

A tokiói koordinációs bizottság feladata az összes érdekelt féllel való együttműködés, így a tokiói ötkarikás játékok elhalasztásából fakadó kérdések megválaszolása, kezdve a tokiói szervezőbizottsággal, a 33 nemzetközi szövetséggel, a 206 nemzeti olimpiai bizottsággal, a sportolókkal, a szponzorokkal és a közvetítőkkel.

A tokiói koordinációs bizottság ernyője alatt kifejezetten erre a célra hoztak létre munkacsoport a szervezőbizottság és a NOB részvételével „Here we go” néven, azaz „Vágjunk bele”.

Mi váltotta ki az elhalasztást, miért tartott ennyi ideig?

Az elhalasztás a COVID-19-járvány gyors ütemű terjedésén alapult. A NOB a kezdetektől azt kommunikálta, hogy 0-24-ben figyeli a fejleményeket, alkalmazkodik minden változáshoz és az Egészségügyi Világszervezet tanácsát követi. Így is tett az ötkarikás szervezet.

Az események pontos láncolatáról Thomas Bach itt beszélt.

Volt már példa elhalasztásra?

Nem. A 20. század két világháborúja okán voltak olyan játékok, melyeket eltöröltek, azonban ez az első alkalom az olimpiák történetében, hogy elhalasztásra kerül a sor.

Ez az eddigi legsúlyosabb válság, amellyel szembe kell néznie az olimpiai mozgalomnak? Mennyire komoly ehhez képest a világháborúk miatti eltörlés?

Ingoványos talajra tévedünk, ha összehasonlítgatunk, hiszen sokféleképpen lehet értelmezni a helyzetet. Háború miatti eltörlést nem volna szerencsés elhalasztással összemérni, tekintettel a veszteségre és az emberi szenvedésre, amelyek a háború hozadékai. Annyit azonban elmondhatunk, hogy példa nélküli válságról van szó az emberiség életében, hiszen még nem láttuk, hogy vírus így terjedt volna, ez pedig az olimpiai mozgalom számára is precedens nélküli kihívást jelent.

Ki hozta meg a döntést, a NOB vagy Japán?

A japán kormány teljes elköteleződésével együttesen jutottunk arra az álláspontra, hogy teljes minőségében, sikeresen, a rendezők kötelezettségének eleget téve rendezzük meg a tokiói olimpiát. A NOB szintén kiemelte a 2020-as tokiói ötkarikás játékok iránti teljes elköteleződését.

Egyre több sportoló és nemzeti olimpiai bizottság világszerte jelezte aggodalmát. Ez mennyire járult hozzá az elhalasztáshoz?

A NOB mindig is figyelembe vette a sportolók véleményét, így az természetesen nagy szerepet játszott. Folyamatos kapcsolatban állunk a sportolói bizottsággal, amely elnöke NOB Végrehajtó Bizottsági tag, aki minden tanácskozásban, döntésben és szavazáson részt vesz.

A NOB elnöke számos levelet intézett a sportolókhoz.

A sportolói bizottság és a sportolói képviselők világszerte számos hívást bonyolítottak le, csak úgy mint a NOB elnöke a több mint 200 sportolói képviselővel. Azon a híváson senki nem kérte az elhalasztást, a kérdések a kvalifikációs rendszer, a felkészülési körülmények, a mentális egészség és egyéb témák körül forogtak. Mindezt, valamint a rengeteg sportoló véleményét, akik nem voltak a híváson, figyelembe véve hoztuk meg a döntést. Voltak bíráló, voltak támogató vélemények, ez teljesen természetes egy ilyen kiszámíthatatlan és nehéz helyzetben.

A remények alapján mi lesz a 2020-as tokiói olimpia öröksége a japánoknak a halasztás miatt?

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a tokiói olimpia reménysugárként fog szolgálni az emberiségnek ezekben a nehéz időkben. Sötét alagúton megyünk most át, a 2020-as tokiói olimpia, valamint az olimpiai láng lesznek a fény az alagút végén. Ennek okán az olimpiai láng Japánban fog maradni, az esemény pedig megtartja eredeti nevét: „2020-as Tokiói Olimpiai és Paralimpiai Játékok”. Jelentős szimbolikával bír az esemény 2021-ben történő megrendezése, azt reméljük, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékok az emberiség megünnepléséről fog szólni.

Az eltörlés miért nem volt opció?

A játékok eltörlése a 206 nemzeti olimpiai bizottság és a NOB menekültekből álló csapatának 11 000 sportolójának, az őket támogató edzők, orvosok, csapattagok, edzőpartnerek, barátok és családtagok olimpiai álmát zúzta volna darabokra. A remek japán szervezők munkáját és lelkesedését pedig a semmivel tette volna egyenlővé, holott Tokió az eddigi valaha legjobban felkészült város.

Az olimpiával kapcsolatos egyéb információkat a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján olvashatják el az érdeklődők.

A rovat további hírei: Sport

Vereség az első edzőmeccsen

Vereség az első edzőmeccsen

2022. jún. 24.

Az NB I-es MOL Fehérvár FC ellen csak lehetőségekig jutott a Dunaújváros FC labdarúgó csapata, a gólokat viszont a vendégek rúgták a két gárda edzőmeccsén ma délután.

Javított helyezésén a válogatott

Javított helyezésén a válogatott

2022. jún. 24.

A magyar válogatott három helyet javítva a 37. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) világranglistáján, amelyet változatlanul Brazília vezet.

Véghajrá előtt a kupában

Véghajrá előtt a kupában

2022. jún. 24.

Már csak két találkozó van hátra a 20. Dunaújváros Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó sorozat csoportköréből.

DSTV: sikeres szereplés

DSTV: sikeres szereplés

2022. jún. 23.

Az előzetes elvárásoknak megfelelően sikeres szezont zártak a FOX SE kötelékébe tartozó sportolók. Az elért eredményekről, valamint a szezon hátralévő részében esedékes feladatokról beszélgettünk Gyetvai Balázs és Mészáros Márk edzőkkel. Hangkép.

Megváltott jegy az Eb-re

Megváltott jegy az Eb-re

2022. jún. 23.

Második helyen végzett Pupp Viktória a Kolozsváron megrendezett nemzetközi birkózó versenyen.

Vereség a rangadón

Vereség a rangadón

2022. jún. 23.

Hiába vezetett sokáig, a második félidőt elrontotta, így kikapott az olaszoktól a magyar női vízilabda válogatott a budapesti világbajnokság második csoportmérkőzésén.

Horváth Ferenc lett labdarúgóink új edzője

Horváth Ferenc lett labdarúgóink új edzője

2022. jún. 22.

Új néven, új vezetőedzővel vágnak neki a 2022/2023-as szezonnak a dunaújvárosi labdarúgók.