Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Online versünnepek a költészet napján

2020. április 10. (péntek) 11:42 - Öcaline

Versözönnel készül a József Attila Könyvtár, online versmondó versenyt szervez a Bartók Kamaraszínház a költészet napján – nagy szombati líra a hajtás után.

Két kulturális intézményünk  is kiemelt figyelemmel készül a magyar költészet napja megünneplésére április 11-én, szombaton. 

Versek a könyvtárból

"Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye." – József Attila gondolata nyomán a magyar költészet napja alkalmából valóságos versözönnel, ráadásul pedig online koncertbejátszásokkal készül a József Attila Könyvtár a jeles napra, tudatta aDO-val Tóth Éva intézményvezető:
– Kedves kollégáink kedvenc vagy éppen aktuálisan választott verseit olvashatják, hallgathatják meg a vers ünnepén, emellett korábbi zenés-verses koncertjeinket is megnézhetik az érdeklődők! Igazi versünnepre készülünk – a rendhagyó körülmények ellenére is töretlen lelkesedéssel! Ünnepeljük együtt József Attila születésének 115. évfordulóját, a költészetet, a zenét és a művészeteket!
A könyvtári verses-zenés összeállítás keretében a Quintia zenekar, a Viadana Kamarakórus, Rinyu Nóra és Gulácsi Zoltán, valamint a Kákics együttes koncertjét idézi fel az intézmény a költészet napján – a rendhagyó ünnepség "helyszíne" a könyvtár facebook felülete lesz, mutatom:

József Attila Könyvtár – facebook (katt) >>

Bartók: rendhagyó szavalóverseny 

Online szavalóversennyel ünnepli a költészet napját a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza – a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közreműködésével rendezett megméretésre  négy korcsoportban nevezhettek a résztvevők (pontosabban nevezhetnek, a határidő ma jár le!). A szervezők  7-9 évesek, 10-12 évesek, 13-15 évesek és 16-22 évesek számára rendeznek viadalt, vagyis az általános iskola alsó tagozatától egészen a nappali tagozatos egyetemi/főiskola hallgatók korosztályáig mindenkire számítanak. A rendkívüli helyzetre tekintettel a gyerekek online – videó formájában – nevezhetnek egy kötelező és egy szabadon választott verssel, a feltöltött tartalmakat szakmai zsű értékeli, de a közönség is szavazhat a beérkezett  versmondásokra!
A beérkezett nevezéseket a költészet napján, azaz április 11-én, szombaton teszi közzé a Bartók a facebook felületén – máris itt a közvetlen elérés:

Költészet napi online szavalóverseny a Bartókban (katt) >>

Szavazni április 14-én, kedden 12 óráig lehet a választott linkekre kattintva, a verseny (online) eredményhirdetése április 14-én, kedden 17 órakor kezdődik!

Verseljen mindenki - szép és boldog ünnepet!

(A kép természetesen illusztráció)

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.