Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Online versünnepek a költészet napján

2020. április 10. (péntek) 11:42 - Öcaline

Versözönnel készül a József Attila Könyvtár, online versmondó versenyt szervez a Bartók Kamaraszínház a költészet napján – nagy szombati líra a hajtás után.

Két kulturális intézményünk  is kiemelt figyelemmel készül a magyar költészet napja megünneplésére április 11-én, szombaton. 

Versek a könyvtárból

"Nem szükséges, hogy én írjak verset, de úgy látszik, szükséges, hogy vers írassék, különben meggörbülne a világ gyémánttengelye." – József Attila gondolata nyomán a magyar költészet napja alkalmából valóságos versözönnel, ráadásul pedig online koncertbejátszásokkal készül a József Attila Könyvtár a jeles napra, tudatta aDO-val Tóth Éva intézményvezető:
– Kedves kollégáink kedvenc vagy éppen aktuálisan választott verseit olvashatják, hallgathatják meg a vers ünnepén, emellett korábbi zenés-verses koncertjeinket is megnézhetik az érdeklődők! Igazi versünnepre készülünk – a rendhagyó körülmények ellenére is töretlen lelkesedéssel! Ünnepeljük együtt József Attila születésének 115. évfordulóját, a költészetet, a zenét és a művészeteket!
A könyvtári verses-zenés összeállítás keretében a Quintia zenekar, a Viadana Kamarakórus, Rinyu Nóra és Gulácsi Zoltán, valamint a Kákics együttes koncertjét idézi fel az intézmény a költészet napján – a rendhagyó ünnepség "helyszíne" a könyvtár facebook felülete lesz, mutatom:

József Attila Könyvtár – facebook (katt) >>

Bartók: rendhagyó szavalóverseny 

Online szavalóversennyel ünnepli a költészet napját a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza – a Violin Alapfokú Művészeti Iskola közreműködésével rendezett megméretésre  négy korcsoportban nevezhettek a résztvevők (pontosabban nevezhetnek, a határidő ma jár le!). A szervezők  7-9 évesek, 10-12 évesek, 13-15 évesek és 16-22 évesek számára rendeznek viadalt, vagyis az általános iskola alsó tagozatától egészen a nappali tagozatos egyetemi/főiskola hallgatók korosztályáig mindenkire számítanak. A rendkívüli helyzetre tekintettel a gyerekek online – videó formájában – nevezhetnek egy kötelező és egy szabadon választott verssel, a feltöltött tartalmakat szakmai zsű értékeli, de a közönség is szavazhat a beérkezett  versmondásokra!
A beérkezett nevezéseket a költészet napján, azaz április 11-én, szombaton teszi közzé a Bartók a facebook felületén – máris itt a közvetlen elérés:

Költészet napi online szavalóverseny a Bartókban (katt) >>

Szavazni április 14-én, kedden 12 óráig lehet a választott linkekre kattintva, a verseny (online) eredményhirdetése április 14-én, kedden 17 órakor kezdődik!

Verseljen mindenki - szép és boldog ünnepet!

(A kép természetesen illusztráció)

A rovat további hírei: Kultúra

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

2020. július 10. (péntek)

Emmanuel Macron csütörtökön engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újra a katedrális, írja az MTI.

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.

Megújult a Tinisarok

Megújult a Tinisarok

2020. július 07. (kedd)

A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni.