Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda) 10:56 - Horváth-Nemes Orsolya

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!

A digitális oktatás is megviseli a gyermekeket, a kisebbek közül sokan nem értik, hogy az otthon – ami eddig a játékot, a szórakozást, a boldogság terét jelentette számukra –, most egyben az iskola is lett. Nem egyszerű a helyzet, és ha lehet, még bonyodalmasabb az óvodás korosztály lekötése. Az alábbiakban Szirmainé Gubicza Margit, a Dunaújvárosi Óvoda Margaréta Tagóvodájának vezetője szakmai alapokon nyugvó összeállításával próbálunk segíteni azoknak a szülőknek, akik kisgyermekkel, vagy kisgyermekekkel vannak otthon, s próbálják foglalkoztatni a kis örökmozgókat. Külön sorozatot szentelünk a témának – fogadják szeretettel!
 
Elsőként a legfontosabb tényező: a rutin. Meghatározó ugyanis ebben az életszakaszban, hogy a kisgyermekek életében legyen rutin, legyen egyfajta megszokás, rend, amihez igazodni tudnak. Az egyik legfontosabb a számukra, hogy érezzék/tudják, a nap mely szakaszában mit szabad csinálniuk. Szirmainé Gubicza Margit az alábbi tanácsokat adja a szülőknek: 

Napirend, házimunka

Nagyon fontos, hogy próbáljuk a napirendet otthon is tartani, mert egyfajta kiszámíthatóságot, biztonságot ad a gyermeknek, ha tudja mikor, mi után mi következik.

1. Ébredés – beszélgetés, milyen volt az éjszakád, mit álmodtál, mit szeretnél ma csinálni, miben segíthetnél ma nekem…
2. Hálóruha, takaró összehajtogatása, ágyneműtartóba helyezése.
3. Önálló öltözés a kikészített ruhába – közben meg lehet nevezni a színeket, jobb-bal oldalt, testrészeket. 
4. Önálló mosakodás, próbálkozás a fésülködéssel, ő is nyomhatja a fogkrémet, nyithatja, zárhatja a csapot – ügyelve persze a víztakarékosság alapszabályaira.
5. Reggelihez az asztal megterítése, az étel kirakása, öntés pohárba, kenyér kenése. A végén ugyanígy elrakodás, asztal letörlése, esetleg morzsák söprögetése.
6. Megbeszéljük, mikor kérjük a segítségét, mikor kell önállóan elfoglalnia magát, és mikor lesz az az idő, amikor együtt tevékenykedünk, játszunk. Ha nagyon ügyesek, készíthetnek közösen egy táblát a hűtőre, és hűtőmágnessel jelölhetik, hol tartanak a napon belül.
7. Bevonás a házimunkába – szülői irányítással, vagy együttes tevékenykedéssel koronázva –, rendrakás a szobájában (játékok) ÖNÁLLÓAN, nagyobbaknak, 5-7 éveseknek porszívózás, polcok letörölgetése; mosáshoz ruhák szétválogatása szín vagy más megadott szempont szerint; a kimosott zoknik, fehérnemű családtagonkénti válogatása, zoknipárosítás; újságok kiválogatása – megmutatjuk, melyik kell, és melyik nem.
8. Segédkezés az ebéd előkészítésében – a nagyobb gyerekek, 5-7 évesek esetében már bátran adhatunk feladatokat. Például: hozzál nekem két répát, egy pohár vizet a nokedlihoz, keverd össze a lisztet a tojással, répa tisztítása, tészta összegyúrása, pogácsa kiszaggatása, nudlisodrás. Bátran próbáljunk ki együtt minden tevékenységet, amiben örömét leli – és addig is együtt lehetünk a kicsivel!
9. Ebédhez terítés, eszközök számlálása, miből mennyi kell, és hova kell tenni. Jobb kéz: kés, kanál, bal kéz: villa. Önálló merés az ételből, nagyobbak esetében a késsel, villával evés, ebéd után az eszközök leszedése, kijelölt helyre vitele is hasznos feladat.
10. PIHENÉS legalább 1 órát (egy szusszanás a felnőtteknek is ajánlott – a szerk.). Ha nem alszik, akkor is csendben, nyugodtan feküdjön, ne zavarjon senkit. Ez idő alatt ön is pihenjen egy kicsit, olvassa el az újságját, leveleit, és utána lásson neki olyan teendőinek, amit gyermeke nélkül szeretne elvégezni.
11. Uzsonna – szintén tevékenykedéssel és nem kiszolgálással!
12. Az előre megbeszélt tevékenységek folytatása: önálló játék X ideig, mert ez és ez a dolgom, és Y időtől veled játszom, tevékenykedek.
13. Fürdés: közben lehet a testrészeket, jobb, bal oldalt gyakorolni. Játéklehetőség a kádban: vízmerés, öntögetés üres flakonokba, tölcsért is használva öntögetés; palackok kupakjainak horgászása két fakanállal, vagy evőkanál nyelével, két fakanállal,  evőkanál merő részével, tésztaszűrővel. Megszámláljuk, mennyit tudott kihorgászni, milyen színűeket fogott ki. Melyik színből van több, kevesebb, ugyanannyi. Itt is lehet versenyezni, időre horgászni.
14. Vacsora a reggelihez és az ebédhez hasonlóan, együtt.
15. Ágy előkészítése alváshoz.
16. Esti mese – élőszóval csak neked, itt és most!
17. Pihenés.

A fentiek mellett Szirmainé Gubicza Margit alapvető tanácsa minden kisgyermekes szülőhöz, hogy MINDENBE vonják be a kicsit, amibe csak lehet. Az édesapa a szerelésbe, a javításba – bátran engedjék, hogy nézhesse, esetleg fogjon ő is valamit, adogathassa a szerszámokat, segítsen, tevékenykedjen. Az édesanyák pedig természetesen a házimunkába vonhatják be a csemetéket.

Kapcsolódó DO-tipp:

Mesegyűjtemény "aranyos" rajzokkal (katt) >>

(Folytatjuk; a kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

2020. augusztus 01. (szombat)

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt.

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

2020. július 31. (péntek)

A hagyományos és a távoktatást ötvöző hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

2020. július 31. (péntek)

Aerobik órával színesítette az Erzsébet-tábor eseménysorozatát a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézményben több turnusban táboroznak a gyerekek, heti váltásban egészen augusztus végéig. A programok között kulturális elfoglaltságok is szerepelnek a gyermekek számára. DSTV, hangkép a hajtás után.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. július 23. (csütörtök)

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.