Óvodással a karanténban (1.): a napi rutin

2020. április 15. (szerda) 10:56 - Nemes Orsolya

Mindenkit megvisel a bezártság, különleges feladat az óvodás korosztály lekötése – rendhagyó sorozatunkban Szirmainé Gubicza Margit, a Margaréta tagóvoda vezetője tanácsait találják a szülők; fogadják és alkalmazzák szeretettel! Első rész: napi rutin!

A digitális oktatás is megviseli a gyermekeket, a kisebbek közül sokan nem értik, hogy az otthon – ami eddig a játékot, a szórakozást, a boldogság terét jelentette számukra –, most egyben az iskola is lett. Nem egyszerű a helyzet, és ha lehet, még bonyodalmasabb az óvodás korosztály lekötése. Az alábbiakban Szirmainé Gubicza Margit, a Dunaújvárosi Óvoda Margaréta Tagóvodájának vezetője szakmai alapokon nyugvó összeállításával próbálunk segíteni azoknak a szülőknek, akik kisgyermekkel, vagy kisgyermekekkel vannak otthon, s próbálják foglalkoztatni a kis örökmozgókat. Külön sorozatot szentelünk a témának – fogadják szeretettel!
 
Elsőként a legfontosabb tényező: a rutin. Meghatározó ugyanis ebben az életszakaszban, hogy a kisgyermekek életében legyen rutin, legyen egyfajta megszokás, rend, amihez igazodni tudnak. Az egyik legfontosabb a számukra, hogy érezzék/tudják, a nap mely szakaszában mit szabad csinálniuk. Szirmainé Gubicza Margit az alábbi tanácsokat adja a szülőknek: 

Napirend, házimunka

Nagyon fontos, hogy próbáljuk a napirendet otthon is tartani, mert egyfajta kiszámíthatóságot, biztonságot ad a gyermeknek, ha tudja mikor, mi után mi következik.

1. Ébredés – beszélgetés, milyen volt az éjszakád, mit álmodtál, mit szeretnél ma csinálni, miben segíthetnél ma nekem…
2. Hálóruha, takaró összehajtogatása, ágyneműtartóba helyezése.
3. Önálló öltözés a kikészített ruhába – közben meg lehet nevezni a színeket, jobb-bal oldalt, testrészeket. 
4. Önálló mosakodás, próbálkozás a fésülködéssel, ő is nyomhatja a fogkrémet, nyithatja, zárhatja a csapot – ügyelve persze a víztakarékosság alapszabályaira.
5. Reggelihez az asztal megterítése, az étel kirakása, öntés pohárba, kenyér kenése. A végén ugyanígy elrakodás, asztal letörlése, esetleg morzsák söprögetése.
6. Megbeszéljük, mikor kérjük a segítségét, mikor kell önállóan elfoglalnia magát, és mikor lesz az az idő, amikor együtt tevékenykedünk, játszunk. Ha nagyon ügyesek, készíthetnek közösen egy táblát a hűtőre, és hűtőmágnessel jelölhetik, hol tartanak a napon belül.
7. Bevonás a házimunkába – szülői irányítással, vagy együttes tevékenykedéssel koronázva –, rendrakás a szobájában (játékok) ÖNÁLLÓAN, nagyobbaknak, 5-7 éveseknek porszívózás, polcok letörölgetése; mosáshoz ruhák szétválogatása szín vagy más megadott szempont szerint; a kimosott zoknik, fehérnemű családtagonkénti válogatása, zoknipárosítás; újságok kiválogatása – megmutatjuk, melyik kell, és melyik nem.
8. Segédkezés az ebéd előkészítésében – a nagyobb gyerekek, 5-7 évesek esetében már bátran adhatunk feladatokat. Például: hozzál nekem két répát, egy pohár vizet a nokedlihoz, keverd össze a lisztet a tojással, répa tisztítása, tészta összegyúrása, pogácsa kiszaggatása, nudlisodrás. Bátran próbáljunk ki együtt minden tevékenységet, amiben örömét leli – és addig is együtt lehetünk a kicsivel!
9. Ebédhez terítés, eszközök számlálása, miből mennyi kell, és hova kell tenni. Jobb kéz: kés, kanál, bal kéz: villa. Önálló merés az ételből, nagyobbak esetében a késsel, villával evés, ebéd után az eszközök leszedése, kijelölt helyre vitele is hasznos feladat.
10. PIHENÉS legalább 1 órát (egy szusszanás a felnőtteknek is ajánlott – a szerk.). Ha nem alszik, akkor is csendben, nyugodtan feküdjön, ne zavarjon senkit. Ez idő alatt ön is pihenjen egy kicsit, olvassa el az újságját, leveleit, és utána lásson neki olyan teendőinek, amit gyermeke nélkül szeretne elvégezni.
11. Uzsonna – szintén tevékenykedéssel és nem kiszolgálással!
12. Az előre megbeszélt tevékenységek folytatása: önálló játék X ideig, mert ez és ez a dolgom, és Y időtől veled játszom, tevékenykedek.
13. Fürdés: közben lehet a testrészeket, jobb, bal oldalt gyakorolni. Játéklehetőség a kádban: vízmerés, öntögetés üres flakonokba, tölcsért is használva öntögetés; palackok kupakjainak horgászása két fakanállal, vagy evőkanál nyelével, két fakanállal,  evőkanál merő részével, tésztaszűrővel. Megszámláljuk, mennyit tudott kihorgászni, milyen színűeket fogott ki. Melyik színből van több, kevesebb, ugyanannyi. Itt is lehet versenyezni, időre horgászni.
14. Vacsora a reggelihez és az ebédhez hasonlóan, együtt.
15. Ágy előkészítése alváshoz.
16. Esti mese – élőszóval csak neked, itt és most!
17. Pihenés.

A fentiek mellett Szirmainé Gubicza Margit alapvető tanácsa minden kisgyermekes szülőhöz, hogy MINDENBE vonják be a kicsit, amibe csak lehet. Az édesapa a szerelésbe, a javításba – bátran engedjék, hogy nézhesse, esetleg fogjon ő is valamit, adogathassa a szerszámokat, segítsen, tevékenykedjen. Az édesanyák pedig természetesen a házimunkába vonhatják be a csemetéket.

Kapcsolódó DO-tipp:

Mesegyűjtemény "aranyos" rajzokkal (katt) >>

(Folytatjuk; a kép természetesen illusztráció)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök)

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!