Dunaújváros Hetilap

Tavaszi takarítás – a tiszta városért!

Öcaline - 2020. április 29. 9:47

Hosszú évek adósságát törlesztve kezdett komplex várostakarítási programba az önkormányzat a közelmúltban – az elmúlt hetek munkálatainak eredménye már tapasztalható, ám messze még a vége. De a program lankadatlan lendülettel tart  – a tiszta városért!

"Velejéig rossz rendszert örököltünk, most kettős a feladat: egyfelől ki kell alakítanunk egy megfelelő szisztémát, másrészt haladéktalanul meg kellett kezdenünk a munkálatokat. Ezt ígértük – és eltökéltek vagyunk, szó szerint szívügyünk a tiszta Dunaújváros!" – így kommentálta Mezei Zsolt általános alpolgármester a közelmúltban kezdett komplex várostakarítási program törekvéseit.

Minden fronton

Az első fecskeként a nagy teljesítményű takarítógép jelent meg a város közútjain. A feladat nehézségére jellemző, hogy az évek alatt felgyűlt kosszal ez sem birkózott meg könnyen, így egy-egy szakaszon kétszer-háromszor is végig kellett mennie. Az utak mellett megkezdődött a parkolók takarítása is – az elmúlt időszakban a Babits Mihály utcában és a József Attila utcában végeztek a feladattal. Az autósoktól együttműködő segítséget kértek a DVG szakemberei – mondván, az ideiglenes "átállás" sokaknak okozhat kényelmetlenséget, a takarítás azonban csak így oldható meg hatékonyan. 
Köztisztasági szempontból neuralgikus pontnak számítottak/számítanak a szelektív gyűjtőszigetek, már csak ezért is örvendetes fejlemény, hogy ezek tisztítása és fertőtlenítése is megkezdődött a napokban.  A feladathoz a DVG Zrt.  alakított ki egy járművet, amivel a jövőben egyre több helyen találkozhatnak a dunaújvárosiak, hiszen az sorra látogatja a szelektív szigeteket. Szintén fontos fejlemény, hogy a szelektíven gyűjtött hulladék leadására ismét rendelkezésre áll a Budai Nagy Antal úton található hulladékudvar is. Figyelem, fontos: a telephelyen kizárólag  a megfelelő higiénés óvintézkedések betartásával adható le a hulladék: szájmaszk és kesztyű viselése kötelező!
Végül, de közel sem utolsósorban: nemcsak fertőtlenítik, hanem a tavasz beköszöntével takarítják is a DHHF munkatársai a buszmegállókat.  A város hivatalos weboldalán megjelent híradás szerint a takarítás során alaposan átsúrolják a megállók felületét, ehhez a korábban beszerzett – és már a szelektív szigeteknél is alkalmazott – alkoholos fertőtlenítőt használják. 

"... de ez még csak a kezdet!"

Lankadatlan lendülettel folynak a munkálatok, az eddigi tapasztalatok és visszajelzések egyértelműen azt mutatják, hogy a városlakók is támogatják a programot, árulta el érdeklődésünkre Mezei Zsolt:
– Az elmúlt időszakban megkezdtük az elhibázott rendszer átalakítását, a DVG és a Dunanett szakemberei mellett beléptek a körbe és nagyon hatékony munkát végeznek a DHHF munkatársai is.  veszélyhelyzet időszakában kiemelten fontos a tisztaság, így kettőzött erővel fogtunk a feladatnak. Az első eredmények mindenképpen biztatóak, de ez még csak a kezdet! A belvárosi rész és a nagyobb közutak tisztasága szépen lassan alakul, de a programot ki akarjuk, ki is fogjuk terjeszteni az egész városra. Ezzel együtt természetesen minden felelős városlakót arra kérünk, hogy a tisztaság megőrzésében legyen partnere az önkormányzatnak – hiszen ez mindannyiunk érdeke, közös célunk a tiszta Dunaújváros!

(Archív fotó: Miklán Klaudia)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.