Dunaújváros Hetilap

A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

Öcaline - 2020. május 26. 16:38

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Dunaújváros ingatlanpiaci helyzetképe a koronavírus megjelenésekor és az azt megelőző időszakban némi eltérést mutat, mind a családi házak, mind a téglalakások, mind a panellakások tekintetében – de mint a mellékelt táblázaton is jól látható, egyik esetben sem túl nagy a differencia.

Még mindig  a típus dönt

A Dunaújvárosban eladó lakások árai leginkább a típustól függnek. Az elmúlt egy évben nem drágultak sokat Dunaújváros házai: 2019 márciusában 220 ezer forintos négyzetméterárról indultak, majd egy kisebb visszaesés után meredeken íveltek felfelé – tavaly augusztus óta viszont a 250 ezer forint/négyzetmérer körüli áron stagnálnak. 
A panellakások hasonlóan működtek a családi házakhoz, vagyis már régóta megragadtak a 250 ezres négyzetméterenkénti árszínvonalon. A téglalakások sokkal „mozgékonyabbak” voltak: 2019 márciusában 280 ezer volt az átlagáruk négyzetméterenként, ez aztán több hónapon keresztül csökkent, majd emelkedést vett egészen az idei év elejéig. 

Az idei évet tekintve viszont már a téglaépítésű lakások átlagára is – akárcsak a többi ingatlantípusé – lejtőpályára került; 2020 márciusában átlag négyzetméter áruk 300 ezer forint volt.

Összességében az a trend érvényesül, hogy amint országszerte, úgy Dunaújvárosban is megállt a növekedés; érdemes tehát egy rövid országos kitekintést is tenni!

Természetes lassulást tetézett a vírus

Amint a fentiekben már említettük, az árakat illetően nemcsak Dunaújváros torpant meg, hanem az ország valamennyi települése.  Érdekes adalék az is, hogy amikor árcsökkenésről – vagy akár csak stagnálásról – beszélünk, nem hivatkozhatunk kizárólagosan a koronavírus megjelenésére; a lassulás egy természetes folyamat következtében kezdődött el országszerte. 

Ritkán jelenik meg az elemzésekben, pedig a számok makacs tényeivel igazolható, hogy már a tavalyi évben megfigyelhettük a mérséklődést, amikor a járványveszélynek még nyoma sem volt. 

A piaci szereplők számára különösen fájdalmas ugyanakkor, hogy a koronavírus az ingatlanpiacot már egy stagnáló fázisban találta – és ezt a járvány csak tovább erősítette. Egyértelműen kirajzolódó tendencia, hogy a közeljövőben további lassulásra, árcsökkenésre számíthatunk.
A koronavírus várhatóan a vidéki, így a dunaújvárosi ingatlanpiacot is érzékenyen érinti, és minden térségben jelentős változásokat hozhat. Az egybehangzó szakértői elemzések Budapesten 5-8 százalékos áresést prognosztizálnak a következő hónapokra. A vidéki ingatlanpiacon rövid távon nem igazán számítanak árcsökkenésre, ennek az a magyarázata, hogy korábban is a fővárosból indultak ki az árváltozások. Várható, hogy ezúttal is Budapest lesz az első „áldozat”, majd a vidéki térségek következnek – e téren a hosszú távú előrejelzések megegyeznek a fővárosban becsült arányú visszaeséssel.

(Forrás és táblázat: Ingatlannet; fotó: DO-archív)

 

A rovat további hírei: Közélet

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

Magas színvonalú szakmai fórum volt a MAGÉSZ-konferencia

2022. júl. 06.

Dunaújvárosban, az egyetem épületében tartotta meg XVI. konferenciáját a Magyar Acélszerkezeti Szövetség (MAGÉSZ). A résztvevők áttekintést kaptak az iparág helyzetéről, az elmúlt időszak beruházásairól, új létesítményekről, valamint a várható kihívásokról. 

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

Nyugalmazott tanítót köszöntött az önkormányzat

2022. júl. 05.

Kiss Miklósné Eti néni június 5-én ünnepelte 90. születésnapját – ez alkalomból otthonában köszöntötte Mezei Zsolt alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő. 

DSTV: népszerű a szabadstrand

DSTV: népszerű a szabadstrand

2022. júl. 05.

Az elmúlt időszakban jelentős források felhasználásával újult meg a Szalki-szigeti szabadstrand és a felújítások sora még nem ért véget. Az eddigi eredmények rendívül pozitív hatással voltak a terület megítélésére, így egyre több városlakó látogat el a helyszínre. Hangkép.

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

Ments meg három életet – vért adni júliusban is menő!

2022. júl. 04.

Kitüntetések és új helyszín – és a legfontosabb: változatlanul jelentős a vérigény, de városunkban és a térségben júliusban is sok alkalom közül választhatnak az önkéntes véradók.

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

Lőrinczi Konrád nyerte az időközi választást

2022. júl. 03.

A fideszes jelölt rekord alacsony részvételi arány mellett húzta be a 2-es körzet képviselői székéért kiírt időközi önkormányzati választást.

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

Időközi és nemzetiségi önkormányzati választás – online (FRISSÍTVE!)

2022. júl. 03.

Ahogy ígértük, drága böngészők és aranyos mindenki, nap közben is szállítjuk a friss adatokat az időközi választásról. Az megvan, hogy ma Szamosújlak, de még Bódvalenke is választ? Pedig de! (Frissítve a 18.30-as adatokkal!)

Két választás lesz vasárnap

Két választás lesz vasárnap

2022. júl. 02.

Az időközi önkormányzati választás mellett az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jelöltjei is megméretnek – az előzőnek elsősorban szimbolikus jelentősége lesz, de éppen ettől izgalmas a végeredmény.