A vírus ingatlanpiacot is lefertőzte

2020. május 26. (kedd) 16:38 - Öcaline

A hazai ingatlanpiac egészére kiterjednek a koronavírus okozta hatások. Egyelőre még nem nagyon érezhetők a következmények ebben az ágazatban, az viszont látszik, hogy az árak korábbi éveket jellemző emelkedő tendenciája véget ért – legalábbis egy időre. Ingatlannet, elemzés, a fókuszban Dunaújvárossal.

Dunaújváros ingatlanpiaci helyzetképe a koronavírus megjelenésekor és az azt megelőző időszakban némi eltérést mutat, mind a családi házak, mind a téglalakások, mind a panellakások tekintetében – de mint a mellékelt táblázaton is jól látható, egyik esetben sem túl nagy a differencia.

Még mindig  a típus dönt

A Dunaújvárosban eladó lakások árai leginkább a típustól függnek. Az elmúlt egy évben nem drágultak sokat Dunaújváros házai: 2019 márciusában 220 ezer forintos négyzetméterárról indultak, majd egy kisebb visszaesés után meredeken íveltek felfelé – tavaly augusztus óta viszont a 250 ezer forint/négyzetmérer körüli áron stagnálnak. 
A panellakások hasonlóan működtek a családi házakhoz, vagyis már régóta megragadtak a 250 ezres négyzetméterenkénti árszínvonalon. A téglalakások sokkal „mozgékonyabbak” voltak: 2019 márciusában 280 ezer volt az átlagáruk négyzetméterenként, ez aztán több hónapon keresztül csökkent, majd emelkedést vett egészen az idei év elejéig. 

Az idei évet tekintve viszont már a téglaépítésű lakások átlagára is – akárcsak a többi ingatlantípusé – lejtőpályára került; 2020 márciusában átlag négyzetméter áruk 300 ezer forint volt.

Összességében az a trend érvényesül, hogy amint országszerte, úgy Dunaújvárosban is megállt a növekedés; érdemes tehát egy rövid országos kitekintést is tenni!

Természetes lassulást tetézett a vírus

Amint a fentiekben már említettük, az árakat illetően nemcsak Dunaújváros torpant meg, hanem az ország valamennyi települése.  Érdekes adalék az is, hogy amikor árcsökkenésről – vagy akár csak stagnálásról – beszélünk, nem hivatkozhatunk kizárólagosan a koronavírus megjelenésére; a lassulás egy természetes folyamat következtében kezdődött el országszerte. 

Ritkán jelenik meg az elemzésekben, pedig a számok makacs tényeivel igazolható, hogy már a tavalyi évben megfigyelhettük a mérséklődést, amikor a járványveszélynek még nyoma sem volt. 

A piaci szereplők számára különösen fájdalmas ugyanakkor, hogy a koronavírus az ingatlanpiacot már egy stagnáló fázisban találta – és ezt a járvány csak tovább erősítette. Egyértelműen kirajzolódó tendencia, hogy a közeljövőben további lassulásra, árcsökkenésre számíthatunk.
A koronavírus várhatóan a vidéki, így a dunaújvárosi ingatlanpiacot is érzékenyen érinti, és minden térségben jelentős változásokat hozhat. Az egybehangzó szakértői elemzések Budapesten 5-8 százalékos áresést prognosztizálnak a következő hónapokra. A vidéki ingatlanpiacon rövid távon nem igazán számítanak árcsökkenésre, ennek az a magyarázata, hogy korábban is a fővárosból indultak ki az árváltozások. Várható, hogy ezúttal is Budapest lesz az első „áldozat”, majd a vidéki térségek következnek – e téren a hosszú távú előrejelzések megegyeznek a fővárosban becsült arányú visszaeséssel.

(Forrás és táblázat: Ingatlannet; fotó: DO-archív)

 

A rovat további hírei: Mozaik

Eötvös Cirkusz: száz éve a porondon!

Eötvös Cirkusz: száz éve a porondon!

2020. július 10. (péntek)

Kerek évfordulót ünnepel idén a világhírű társulat – ráadásul az Eötvös Cirkusz e napokban éppen Dunaújvárosban vendégszerepel.

Kiskedvenceink is megszomjaznak a nagy melegben. Ha sétálni megyünk velük, mindig legyen nálunk friss víz!

Kiskedvenceink is megszomjaznak a nagy melegben. Ha sétálni megyünk velük, mindig legyen nálunk friss víz!

2020. július 09. (csütörtök)

A nyári meleg időben nagyon fontos, hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztásáról. Azonban ne felejtsünk el kedvenceinkről is gondoskodni egy-egy séta alkalmával, de akkor sem, ha csak otthon kell hagyjuk őket, amíg dolgozni megyünk. 

"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

2020. július 09. (csütörtök)

A body shaming, vagyis testszégyenítés jelensége meglehetősen gyakori napjainkban. Egy amerikai felmérés szerint a nők közel 93, illetve a férfiak 86,5 százaléka kapott már olyan megjegyzéseket, melyek kritizálják a testüket. Harsányi Kata pszichológus a jelenség hátteréről ír.

Közösségi adománygyűjtés – állatmentésre!

Közösségi adománygyűjtés – állatmentésre!

2020. július 07. (kedd)

Két szervezet összefogásával hirdettek adománygyűjtő akciót az állatmentés és az állatok körülményeinek javítására – várják a felajánlásokat, felhívás a hajtás után!

Ha nyár, akkor smoothie (1. rész)

Ha nyár, akkor smoothie (1. rész)

2020. július 07. (kedd)

Újabb sorozatot indít online felületünk, melyben heti több alkalommal mutatunk be olyan ételeket és italokat, melyek kimondottan jól esnek a nyári hőségben. Elsőként néhány kedvenc smoothie. Lássuk!

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

2020. július 06. (hétfő)

Masszív enyhülés és némi csapadék is várható ma estétől, de a hét végére ismét strandidőt ígér a DO meteorológiai szakértője. Friss porgnózis a hajtás után!

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

2020. július 06. (hétfő)

Napnyugta után készülhetünk az ismételt bevetésre ma kora este – Dunaújváros területén ismét szúnyogirtás lesz, adta hírül a város hivatalos weboldala. Megelőző célzat és lakossági tipptár a hajtás után!