Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök) 17:43 - Öcaline

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

A verseny szervezésében és lebonyolításában főszerepet vállalt Zsidó Norbert mesterpedagógus érdeklődésünkre elmondta, a járványhelyzet alaposan átrendezte a terveket. Eredetileg a Bánki fennállásának 50. jubileumát ünneplő eseménysorozat egyik fényes fejezetének szánták az országos döntőt  – az elmúlt hetek veszélyhelyzete azonban felülírta a rendező intézmény (és a versenyzők) elképzeléseit. 

Webes versengés lett

A versenyen 9 intézmény 80 diákja vett részt – az AutoCAD kategóriában 32 fő , az Inventor kategóriában 48 tanuló –, az első fordulót február derekán rendezték. A döntőt két naposra tervezte a Bánki – az eredetileg március végére időzített finálét a járványhelyzet miatt végül online formában bonyolították le. A diákok otthon, vagy az iskolájukban oldották meg a feladatokat. Az AutoCAD kategória feladatait Zsidó Norbert készített és javította, az Inventor kategória munkáit Müller Attila készítette és javította. A döntőbe AutoCAD kategóriában 11 fő jutott (Szombathely – Gépipari 7 fő, Békéscsaba – Nemes 2 fő, Bánki 2 fő), az Inventor kategóriában 14 diák szállt harcba  a helyezésekért (Győr – Jedlik 6 fő, Veszprém – Ipari 2 fő, Pécs – Zipernowsky 2 fő, Debrecen – Mechwart 2 fő, Szolnok – Jendrassik 1 fő, Kiskunhalas – II. Rákóczi 1 fő).
A két kategória első 5-5 helyezettjét a mellékelt táblázat összegzi, a szervezők értékelése szerint a viadal folytatta a nemes tradíciót: a legjobbak valóban mesteri szinten oldották meg a nehéz feladatokat – mindkét kategóriában!

A névadó nyomában

Charles Babbage angol matematikus és korai számítógép-tudós – igazi úttörő volt, hiszen elsőként állt elő a programozható számítógép ötletével. Az 1791-ben született brit  tudós nem csupán elméleti síkon jeleskedett: gépei az első mechanikus számítógépek közöt voltak; azt, hogy mennyire megelőzte korát, mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy sem anyagi forrást, sem személyes elismerést nem kapott kortársaitól gépei megvalósításához. Az 1871-ig élt Babbage gépei mechanikusan működő részekből álló monstrumok voltak, de a felhasznált működési elvek közül több olyan is akad, amelyik meghökkentően hasonlít a mai számítógépek működési elveire.

Be nem fejezett gépeinek alkotóelemeit a Londoni Tudományos Múzeumban (London Science Museum) állította ki, és 1991-ben a tudományos élet valóságos szenzációjának számított, hogy néhány Babbage-fanatikus a XIX. századi lángelme eredeti tervei alapján, a tudós zseni korában is használatos anyagokból megépítette a differenciálgépét; tökéletesen működött. 

(Archív fotó és eredménylista: Bánki iskola; Babbage-portré és szócikk: Wikipédia)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

Rangos országos elismerés a Gárdonyinak

2020. június 05. (péntek)

Eredményesen alkottak a Gárdonyi Géza Általános Iskola – Örökös Ökoiskola diákjai, akik részt vettek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Agrárminisztérium által kiírt Maradék nélkül program „Alkoss a bolygódért!” elnevezésű rajzpályázatán. 

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

GVI: itt az Iskolapad 2020 felmérés!

2020. június 03. (szerda)

Dunaújvárosi diákok válaszait is várják arra a kérdőíves felmérésre, amelyet végzős szakközépiskolások és szakgimnáziumi tanulók körében kezdett a kamarai kutatóintézet. A cél a munkaerőpiaci pálya feltérképezése. 

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda)

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

Alpolgármesteri vizit a Pannon Oktatási Központban

2020. május 07. (csütörtök)

A járványhelyzet kihívása, a rendkívüli időszakban szervezett érettségi  is szóba került azon a tanácskozáson, amely során Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester a Pannon Oktatási Központ vezetőjével találkozott. DSTV-összefoglaló a hajtás után.

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

Érettségi: gondolatok a könyvárban (FRISSÍTVE!)

2020. május 04. (hétfő)

A könyvek története, az olvasás és a kódexek világa – erről kapták az érettségi első, szövegértési feladatsorát a diákok, adta hírül az Eduline oktatási portál. 90 perc a betű birodalmában; innen folytatjuk! Frissítés: mutatjuk a műértelmező feladatok választéka után az összes megoldáshoz vezető ugródeszkát is!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

Mese a vízről a Föld napján - nem csak gyerekeknek!

2020. április 22. (szerda)

Óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek készült, de mindenkinek jó szívvel ajánljuk a Föld napján a víz körforgásáról szóló animációs filmet - aktuálisabb, mint valaha! A hangképes tájékoztató percekkel ezelőtt élesedett a Szívességfal Dunaújváros és környéke facebook csoportban, köszönet a tippért!

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

Civil Közoktatási Platform: döbbent tiltakozás az érettségi miatt

2020. április 21. (kedd)

Éles hangütésű közleményben, "megdöbbenéssel és felháborodással" tiltakozik az érettségi tervezett időpontja miatt a Civil Közoktatási Platform. A dokumentumot egy bevezető után teljes terjedelmében közöljük.