Bánki: mesterien terveztek – online is remekeltek

2020. május 21. (csütörtök) 17:43 - Öcaline

Járványhelyzet ide, digitális átállás oda, sikerrel rendezte meg a 28. Charles Babbage AutoCAD és Inventor Versenyt a Dunaújvárosi SZC Bánki Donát Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Az online megméretésen az ország 9 iskolájának összesen 80 diákja vett részt, végül újra izgalmas, komoly színvonalas döntő kerekedett.

A verseny szervezésében és lebonyolításában főszerepet vállalt Zsidó Norbert mesterpedagógus érdeklődésünkre elmondta, a járványhelyzet alaposan átrendezte a terveket. Eredetileg a Bánki fennállásának 50. jubileumát ünneplő eseménysorozat egyik fényes fejezetének szánták az országos döntőt  – az elmúlt hetek veszélyhelyzete azonban felülírta a rendező intézmény (és a versenyzők) elképzeléseit. 

Webes versengés lett

A versenyen 9 intézmény 80 diákja vett részt – az AutoCAD kategóriában 32 fő , az Inventor kategóriában 48 tanuló –, az első fordulót február derekán rendezték. A döntőt két naposra tervezte a Bánki – az eredetileg március végére időzített finálét a járványhelyzet miatt végül online formában bonyolították le. A diákok otthon, vagy az iskolájukban oldották meg a feladatokat. Az AutoCAD kategória feladatait Zsidó Norbert készített és javította, az Inventor kategória munkáit Müller Attila készítette és javította. A döntőbe AutoCAD kategóriában 11 fő jutott (Szombathely – Gépipari 7 fő, Békéscsaba – Nemes 2 fő, Bánki 2 fő), az Inventor kategóriában 14 diák szállt harcba  a helyezésekért (Győr – Jedlik 6 fő, Veszprém – Ipari 2 fő, Pécs – Zipernowsky 2 fő, Debrecen – Mechwart 2 fő, Szolnok – Jendrassik 1 fő, Kiskunhalas – II. Rákóczi 1 fő).
A két kategória első 5-5 helyezettjét a mellékelt táblázat összegzi, a szervezők értékelése szerint a viadal folytatta a nemes tradíciót: a legjobbak valóban mesteri szinten oldották meg a nehéz feladatokat – mindkét kategóriában!

A névadó nyomában

Charles Babbage angol matematikus és korai számítógép-tudós – igazi úttörő volt, hiszen elsőként állt elő a programozható számítógép ötletével. Az 1791-ben született brit  tudós nem csupán elméleti síkon jeleskedett: gépei az első mechanikus számítógépek közöt voltak; azt, hogy mennyire megelőzte korát, mi sem bizonyítja jobban, mint a tény, hogy sem anyagi forrást, sem személyes elismerést nem kapott kortársaitól gépei megvalósításához. Az 1871-ig élt Babbage gépei mechanikusan működő részekből álló monstrumok voltak, de a felhasznált működési elvek közül több olyan is akad, amelyik meghökkentően hasonlít a mai számítógépek működési elveire.

Be nem fejezett gépeinek alkotóelemeit a Londoni Tudományos Múzeumban (London Science Museum) állította ki, és 1991-ben a tudományos élet valóságos szenzációjának számított, hogy néhány Babbage-fanatikus a XIX. századi lángelme eredeti tervei alapján, a tudós zseni korában is használatos anyagokból megépítette a differenciálgépét; tökéletesen működött. 

(Archív fotó és eredménylista: Bánki iskola; Babbage-portré és szócikk: Wikipédia)
 

A rovat további hírei: Oktatás

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

Hat egyetem vált működési modellt augusztustól

2020. augusztus 01. (szombat)

Hat egyetem augusztus elsejével, míg a Színház- és Filmművészeti Egyetem szeptember elsejével vált működési modellt.

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

Pedagóguskar: hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől

2020. július 31. (péntek)

A hagyományos és a távoktatást ötvöző hibrid tanításra kell felkészülni szeptembertől - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

DSTV: Erzsébet-táborok, színes kínálattal

2020. július 31. (péntek)

Aerobik órával színesítette az Erzsébet-tábor eseménysorozatát a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az intézményben több turnusban táboroznak a gyerekek, heti váltásban egészen augusztus végéig. A programok között kulturális elfoglaltságok is szerepelnek a gyermekek számára. DSTV, hangkép a hajtás után.

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

Öregdiák? Ugyan már! Örök diák!

2020. július 23. (csütörtök)

A Tanár Úr. Így szólítják az egyetemen, a kamarában, de még a piaci pecsenyésnél is. Okkal: évtizedeken át tanított abban az intézményben, ahol nemrégiben sikerrel diplomázott – és lett a Dunaújvárosi Egyetem történetének legidősebb végzett hallgatója dr. Kovács Miklós Gábor. Interjú és pályakép-vázlat a hajtás után!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

Útkeresés: gyűjtést kezdtek – mindenki tanszerekkel segíthet!

2020. július 08. (szerda)

Idén is meghirdették az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Központ tanszergyűjtő akcióját – egészen szeptemberig várják az adományokat. A gyűjtés eredményét a tanévkezdésre időzítve osztják szét a hátrányos helyzetű családok között.

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

Dunaújvárosi Egyetem: elmaradt a diplomaátadó

2020. július 05. (vasárnap)

Az idei évben elmaradt a hagyományos diplomaátadó ünnepség a Dunaújvárosi Egyetemen. Az okleveleket postán kapják meg a végzett hallgatók.

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

Iskolakezdési támogatást nyújt az önkormányzat

2020. június 28. (vasárnap)

Az önkormányzat a 2020-as évben is iskolakezdési támogatást nyújt azon dunaújvárosiaknak, akiknek gyermeke az induló tanévben először kezdi meg az általános vagy a középiskolát.