Dunaújváros Hetilap

Bölcsődék, óvodák: óvatos, figyelmes nyitány

Öcaline - 2020. május 25. 19:39

A tagintézményben végzett felújítás külön apropót adott arra, hogy éppen az Aranyalma Óvodában tartson tájékoztatót Barta Endre humán alpolgármester a bölcsődék, óvodák újbóli megnyitásának első napján. Vagyis ma.

Előbb a felújított belső terek sora és a szintén megújulásra váró tornaszoba volt a ma délutáni látogatás célpontja, majd a tagóvoda földszinti előterében tartott tájékoztatót Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda intézményigazgatója, valamint Markóné Kiss Andrea tagóvoda-vezető társaságában Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester.

Köszönet az áldozatos munkáért

"Duplán örömteli az alkalom", hangsúlyozta köszöntőjében az alpolgármester, kiemelve, hogy egyrészt a vírushelyzetet követően kiemelt gondossággal és óvatossággal, a gyerekek és hozzátartozóik, valamint a szféra dolgozóinak egészségére maximálisan figyelve, de újra benépesülhettek a bölcsődék és az óvodák városunkban, másfelől az Aranyalmában az intézmény belső rekonstrukciójára is sor kerülhetett az üzemszünet időszakában: 
– A DVG munkatársai elvégezték a járólapok cseréjét, valamint hamarosan befejeződhet a tornaszoba rekonstrukciója is – a több milliós munkálatok döntő részével a múlt hét második felében végeztek, így a szükséges takarítás és fertőtlenítés után semmi akadálya nem volt, hogy ma már teljes üzemmódban várja a kicsinyeket a Gagarin téri intézmény.
Barta Endre az újra nyitás kapcsán elsőként a szülőknek mondott köszönetet áldozatos és felelősségteljes döntésükért, kiemelve, hogy a hozzátartozók segítségével sikerült az ügyeleti rendszert a korábban elhatározott keretek között tartani városunkban. Az alpolgármester a bölcsődei dolgozóknak és az óvodák munkatársainak áldozatos segítségét is megköszönte, amellyel a 70 éven felüli, segítséget igénylő városlakók önkormányzati programjába kapcsolódtak be, emellett a maszkvarrásból, az ügyeleti rendszer zökkenőmentes fenntartásából, majd az elmúlt napokban az intézmények külső-belső megszépítéséből is kivették a részüket. Komoly feladatokat vállaltak, köszönet jár mindenkinek az áldozatos munkáért, nyomatékosította az alpolgármester.

Rendkívüli helyzet – rendkívüli összetartás!

A járvány veszélyhelyzete még jobban összekovácsolta a Dunaújvárosi Óvoda kollektíváját, hangsúlyozta Gyenes Józsefné intézményvezető, aki szerint a nehéz periódus végén időszerű volt a normál üzemmód visszaállítása. Az első nap főszámai kapcsán elmondta, még közel sem telt házzal üzemelnek a tagintézmények – az 1246 óvodás közül 483 kisgyerek volt oviban ma –, de jó esély mutatkozik arra, hogy napról-napra mind többen lesznek:
– A 12 tagóvoda 235 dolgozója maximálisan kivette a részét a nehéz időszakban rájuk rótt megnövekedett feladatokból. A már említett önkormámnyzati program, valamint a maszkvarrás mellett az óvónők is, gyógypedagógusok is folyamatosan tanácsokkal látták el a szülőket, külön figyelmet fordítottak a speciális nevelési igényű gyermekek szakmai ellátására, gondozására is. 
Ráadásul a home office üzemmódban végzett szakmai munka keretében döntően elkészültek a jövő tanévre érvényes nevelési  tervek is –  így ha kell, akár egész nyáron képesek lesznek működtetni az óvodai hálózatot, emelte ki Gyenes Józsefné.

"Nagy örömmel jöttek újra!"

A kényszerű szünet utáni első napon 31 aranyalmás kisgyerek vette birtokba újra a tagintézmény tereit, mondta Markóné Kiss Andrea, a tagóvoda vezetője:
– Nagyon vártuk már a kicsiket, és nagy örömmel jöttek újra! Kollégáim a kényszerszünet heteiben is rengeteget dolgoztak, hiszen az átirányított munkából is folyamatosan kivették a részüket, de az elmúlt héten végre sor kerülhetett az udvar rendbetételére, új virágok a palántázásra is. A munkálatok végeztével csütörtökön vonult le a DVG szakembergárdája – a pénteki takarítás, fertőtlenítés komoly feladat volt, de szerencsére végeztünk!
Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott: az elmúlt hetek rendkívüli időszakot hoztak a város bölcsődéinek és óvodáinak életében – a megnövekedett feladatokból mindenki maximálisan kivette a részét, amiért a köszönet mellett természetesen mindenki megkapta a munkabérét, járandóságát is. A tagintézmények udvari felújítása kapcsán Gyenes Józsefné kiemelte, hogy a novemberi jótékonysági est bevételeiből minden tagintézmény egy-egy kisebb-nagyobb elemmel bővíthette az udvari játszóterek eszközparkját, a gyerekeket ezzel a ajándékkal várták vissza. Minden udvarban végeztek a takarítással és a külső terek fertőtlenítésével is sőt, a kullancs elleni védekezésre is ügyeltek.

Kényszerű szünet után óvatos, figyelmes nyitány – éppen itt volt az ideje!

Kapcsolódó cikk:

Vissza a normál üzemmódhoz (katt) >>

(Fotó: Hankusz Kálmán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.