Bringára fel!

spigott - 2020. május 7. 19:01

A balesetek megelőzése érdekében mindenképpen célszerű rendszeresen ellenőrizni kerékpárunkat, hosszabb kihagyás után pedig szinte kötelező!

Hogy itt a jó idő, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy egyre többen pattannak kerékpárra, s bár a napi mozgás óvja egészségünket, nem mindegy, hogy azt milyen körülmények között tesszük. A nem kívánt balesetek számának csökkentésében óriási szerepet játszik a kerékpárok általános állapota, felszereltsége, s arról, hogy mire is kell odafigyelni akkor, ha hosszú idő után ülünk újra a télen félretett bringára, Csomor Péter, a Magellán Kerékpárbolt tulajdonosa hívta fel a figyelmet.

"Mindenképpen az egyik legfontosabb a kerékpár gumiabroncsainak állapota, nagyon sokan azt gondolják, hogy ez elhanyagolható kérdés, de ha keveset is van használva a kerékpár, álló helyzetben is elöregszik a külső és a belső gumi, kirepedezik, s mivel ezt egy laikus kerékpáros nem biztos, hogy észreveszi, már megvan a baleset veszélye. A másik, ami fontos a fékpofák állapota, mert nagyon könnyen bekövetkezhet egy baleset, ha nem fognak rendesen a fékek, ezek ellenőrzése és indokolt esetben a cseréje mindenképpen szükséges, de a váltók beállítása, illetve a kerékcsapágyak karbantartása, zsírzása, a csapágycsere még azok, amiket úgy éves szinten ajánlott azért elvégezni, mert ezzel megóvjuk a kerékpár állagát, vigyázunk rá, ha rendszeresen karbantartjuk".

Ugyan ezeket az ellenőrzéseket otthon is el lehet végezni, mindenképpen célszerű szakemberhez fordulni azért, ha teljesen rendben szeretnénk tartani kerékpárunkat.

"Valóban jobb, ha szakemberhez fordulunk ezekkel az ellenőrzésekkel, mert sokan nem is tudják, hogy milyen állapotban van a kerékpárjuk. Előfordult, hogy behozzák hozzánk a kerékpárt egy kis átnézésre, s mikor ezt megtesszük tüzetesen, bizony elég sok esetben találunk akár egy sérült külső gumit, kereket, amit centrírozni kell, de előfordul, hogy mi veszünk észre lassú defektet, ami miatt hetente akár két-három alkalommal is fel kell pumpálni a gumit."

Csomor Péter azt is elárulta, jelenleg melyek számítanak a legnépszerűbb kerékpároknak, s megtudhattuk azt is, mi a különbség a városi közlekedésre és a túrázáshoz használt kerékpárok között.

"A két kategória legfontosabb különbsége, hogy a városi kerékpárnál kicsit kényelmesebb testtartással ülünk, a tekerés hatékonysága viszont nem ideális ahhoz, hogy elmenjünk egy hosszabb túrára, oda inkább egy sportosabb kerékpárra van szükség, melynek különbözőek a paraméterei, más testtartást igényel, mások a sebességek áttételei, a sebességek száma. Most mindenféleképpen a túra, a trekking kerékpárok a népszerűbbek, javarészt ezeket keresik jobban. A mountain bike-ok vastagabb kerékkel vannak szerelve, ezek terepre valók, de elég kevesen mennek kifejezetten terepre, szóval a hegyi kerékpárokról is sokan térnek át a vékonyabb és aszfalt mintázatú gumira, hogy haladósabban, kényelmesebben tudjanak közlekedni."

Hankusz Kálmán felvételei

A koronavírus-járvány természetesen a kerékpáros társadalmat sem kerülte el, ám mint azt megtudtuk, az utóbbi időben látványosan javult a helyzet, s ezt az üzlet forgalmán is látni lehet.

"A vírushelyzet elején nagyon visszaesett a forgalom, akár a szervizelést tekintve, akár a kerékpárok eladásában, mert ugye kilátástalan volt a jövő, senki nem tudta, hogy mi is fog történni, lehet-e menni dolgozni, ki lehet-e egyáltalán lépni az utcára, de hála istennek, most úgy gondoljuk, úgy látjuk, hogy egy kicsit jobbra fordult mosta helyzet. Az egészségünk megőrzésének érdekében ugyanis az egyik legálisan végezhető tevékenység a kerékpározás, persze nem csoportosan, hanem a megfelelő távolság betartásával, de ezzel nemcsak az egészségünket óvjuk, hanem a környezetet is, mert nem szennyezzük a levegőt sem. Az utóbbi két-három hétben ezért nálunk is ugrásszerűen megnőtt a szerviz terhelhetősége, illetve az új kerékpárok értékesítése is. hiába vagyunk a kerékpáros szezon elején, most úgy gondoljuk, hogy sokkal többen váltanak kerékpárra azok közül, akik eddig nem vásároltak volna kerékpárt."

A rovat további hírei: Sport

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.