Előrelépés minden területen

doszerk - 2020. május 2. 16:14

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) minden területen előrelépett az elmúlt három évben Kulcsár Krisztián elnök szerint.

MTI-fotó

A napra pontosan három éve elnökké választott egykori vívó emlékeztetett rá: a sportolók eredményességének biztosítása mellett sok más dologgal is foglalkoznak. "Van egy nyilvános, mindenki számára elérhető szervezeti stratégiánk a MOB hosszú távú céljairól, ennek az útján járunk" - fogalmazott a sportvezető. Kiemelte, szeretné azt gondolni, hogy sportszakmailag is előre léptek, ugyanakkor a tagsággal, a szövetségekkel, az állami sportirányítással, a médiával és a szponzorokkal való viszonyrendszerben, illetve a MOB nemzetközi kapcsolatrendszerében ígért általános javulást is sikerült megvalósítani. "A sporteredményeket Tokió után lehet majd igazán remélni" - tette hozzá Kulcsár, aki szerint következetesen haladnak a meghatározott és a tagság által hosszas egyeztetés után elfogadott elvek mentén. A mostani világjárványról, illetve a tokiói játékok jövő nyárra halasztásával kapcsolatban kijelentette, a krízishelyzetek fő jellemzője, hogy nem lehet rájuk számítani.

"Az 1972-es müncheni olimpia óta sok mindent megéltünk már, bojkottot, terrorcselekményt, rendkívüli szigort, zikavírust, de a tervünk mindig ugyanaz: megfontoltan, nyugodtan és körültekintően eljárni" - utalt az elmúlt évtizedek olimpiáira a 48 éves elnök. Meglátása szerint az egyéves halasztás miatt nem kell felülbírálni sem a MOB tokiói magyar sportolói létszámára (140-180 fő), sem a várt éremszámra (13) vonatkozó elképzeléseit. "A kvalifikáció még nem zárult le, de várhatóan nem fog a rendszer drámaian megváltozni, csak kitolódtak a dátumok. A létszám esetében továbbra is nagyon bízunk a csapatsportágak közül a női vízilabda- és kézilabda-válogatott kijutásában, mert ezek jelentősen befolyásolják az utazó csapat nagyságát" - nyilatkozta Kulcsár Krisztián. A 13 medállal kapcsolatban kiemelte, ennek meghatározásakor "nem kristálygömbbe néztek", hanem az elmúlt olimpiai ciklus világversenyein mutatott magyar teljesítményt átlagolták, ebből született meg az éremszám, amin egyelőre ugyancsak nem szükséges módosítani.

A MOB normál esetben négyévente esedékes tisztújításával kapcsolatban elmondta, az alapszabály világosan fogalmaz: mindig a nyári olimpiát követő tavasszal kell megtartani. "Foglalkozunk mi is a kérdéssel, egyelőre azt tudom mondani, hogy 2021 tavaszán lett volna az elnökválasztás, ugyanakkor a tagság szándékát fogjuk figyelembe venni a kérdésben" - fogalmazott a mandátuma esetleges automatikus, egy évvel történő meghosszabbodásával kapcsolatban.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

DSTV: biztató bajnoki eredmények

DSTV: biztató bajnoki eredmények

2024. ápr. 19.

Április 9-12. között rendezték meg az országos felnőtt úszó bajnokság küzdelmeit a fővárosban – szép helyi eredmények születtek. A DKSE színeiben Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor és Eszenyi Ábel indult – utóbbival és Berzlánovits Éva edzővel beszélgettünk a megméretés után. Hangkép.

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.