Guinness-rekord: hatalmas sikert értek el a Bánki diákjai!

2020. május 13. (szerda) 17:43 - Öcaline

A második helyet szerezte meg a Bánki középiskola bemutatója, amely a Guinness Rekordállítási Kísérlethez kapcsolódott. A remek hírt percekkel ezelőtt tudta meg a DO – máris itt az összes fontos részlet!

A nagy mutatványról decemberben mi is beszámoltunk: a Bánki tanárai és diákjai egy Guinness-rekord beállításának kísérletében vettek részt, amelynek témája a kémia tudományához kapcsolódott – konkrétan a periódusos rendszer bemutatása volt. A dunaújvárosi iskola csapata egy kreatív performansz produkciót talált ki és valósított meg – "Mengyelejeva professzornő" varázslata nyomán a világ kaotikusan szétszórt elemei rendszerré váltak a Bánki aulájában –, amely a rekordállításhoz kapcsolódó versenyen a zsűri döntése alapján a második helyet érdemelte!
A fantasztikus eredmény nyomán köszönet jár az ötletelésben és megvalósításban egyaránt szerepet játszott tanároknak és diákoknak – a munkálatokban Kissné Sztankó Katalin és Salamon Attila vállalt oroszlánrészt és 118 bánkis nebuló működött közre –, az alábbiakban következzen a verseny szervezőinek levele, amelyet nemrégiben publikáltak a Bánki hivatalos facebook oldalán:
"Nagy öröm volt együtt dolgozni önökkel és az önök által vezetett iskolák tanáraival, diákjaival tavaly decemberben, a Periódusos Rendszer Nemzetközi Éve eseményeinek záró akciójában, a Magyar Rekordállítási kísérletben, ami fantasztikus eredményt hozott: 63 intézmény 7800 résztvevővel állította föl a rekordot.
A Bánki Donát Szakgimnázium által bemutatott performansz második helyezést ért el a Zsűri döntése alapján. Gratulálunk! Jutalmul egy 20-25 fős gyárlátogatást (az önök által kiválasztott helyszínen) nyert az iskola, amit a járvány elmúltával tudunk megszervezni az önök számára. Valamint a 2020-2021-re a Kémikusok Lapját kapják meg számonként két-két példányban."

Nagy gratuláció a bánkis csapatnak az 1-es hidrogéntől a 118-as oganeszonig  – végezetül pedig itt a dobogós mutatvány hangképes összegzése, újra!

 

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: online érettségi felkészítő a Dunaújvárosi Egyetemen

DSTV: online érettségi felkészítő a Dunaújvárosi Egyetemen

2020. szeptember 18. (péntek)

Hatvan órás ingyenes közép- és emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamot szervez a Dunaújvárosi Egyetem; többek között matematikából, informatikából és fizikából. A jelenlegi helyzetre tekintettel a kurzusokon online formában vehetnek részt a továbbtanulók. Hangkép.

Online konferencia a felnőttképzésről

Online konferencia a felnőttképzésről

2020. szeptember 18. (péntek)

Online tájékoztató konferenciát szervez az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember elejétől élő új felnőttképzési rendszer legfontosabb változásairól. Regisztráció itt és most!

Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája

Idén novemberben lesz a Kutatók Éjszakája

2020. szeptember 13. (vasárnap)

Az eddig megszokott szeptember végi időponttól eltérően idén november 27-28-án rendezik a Kutatók Éjszakája nevű rendezvénysorozatot.

DSTV: tanévkezdés a Rudasban

DSTV: tanévkezdés a Rudasban

2020. szeptember 11. (péntek)

594 diák kezdte meg az idei tanévet a Rudasban szeptember 1-jén. A tanulók körében nagy népszerűségnek örvend az iskola, idén is a hirdetett férőhelyeknél többen választották az intézmény kínálatát. Körkép, hangkép.

A Civil Díj döntőse az Arany Iránytű Program!

A Civil Díj döntőse az Arany Iránytű Program!

2020. szeptember 08. (kedd)

"Érezte már úgy, hogy tenne – másokért, magáért, egy élhetőbb közegért –, de nincs idő, erő, energia? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van." Dunaújvárosi csapat is bekerült a Civil Díj 2020 verseny döntősei közé. Merre mutat utat és kinek az Arany Iránytű?

DSTV: három elsős osztállyal startolt a Vasvári

DSTV: három elsős osztállyal startolt a Vasvári

2020. szeptember 02. (szerda)

Három elsős osztályt indított a Vasvári Pál Általános Iskola a 2020-2021-es tanévben. A diákokat ünnepélyes évnyitóval, műsorral köszöntötték az intézményben kedden reggel. A vírushelyzet miatt különleges szabályok vannak érvényben az iskolákban, ugyanakkor a tervek szerint a hagyományos tanrendben folyik majd az oktatás. Hangkép.

DSTV: újra együtt – tanévkezdés a Móriczban

DSTV: újra együtt – tanévkezdés a Móriczban

2020. szeptember 01. (kedd)

Ahogy országszerte mindenütt, megnyitották kapuikat a városi oktatási intézmények is. A Móricz Zsigmond Általános Iskolában egy "öregdiák", Pintér Tamás polgármester köszöntötte az elsős diákokat a ma délelőtti ünnepségen. DSTV-összegzés a tanévnyitóról.