Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda) 15:34 - Öcaline

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

A járványhelyzet miatt megváltozott szisztémával, online üzemmódban folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) évek óta fuitó népszerű dokumentumfilmes programja, a KineDok Filmklub: az érzékeny társadalmi problémákat feldolgozó alkotásokat azúttal otthonukban tekinthetik meg az érdeklődők, méghozzá úgy, hogy egy-egy héten át ingyenesen láthatók a válogatás darabjai a megadott linkeken. Ezúttal egy csodálatos világba, az utolsó buddhista királyságba kalauzol bennünket a sorozat, mégpedig A monostor gyermekei című, 2017-ben készült bhutáni-magyar dokumentumfimmel. 
Arun Bhattarai és Zurbó Dorottya több mint egy órás művében két fiatal történetét dolgozzák föl – Gyembó és húga, Tashi átlagos tinédzserek Bhutánban, az utolsó buddhista királyságban. Szabadidejükben fociznak vagy a facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban apjuk felel a helyi buddhista monostor őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így a családfő okkal reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik – és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. A film egyszerre nyújt bepillantást egy hagyományaira büszke közösség életébe, és mutatja be érzékeny családi portré keretében a generációk közötti szakadékot.

A KineDok sorozatának új darabját egészen május 15-ig, azaz péntekig láthatják az érdeklődők az alábbi linken!

A monostor gyermekei (katt) >> 

(Forrás és fotó: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.

Átadták a Junior Prima díjakat

Átadták a Junior Prima díjakat

2020. szeptember 19. (szombat)

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten - közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel.

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

2020. szeptember 18. (péntek)

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

Képzőművészet és irodalom a falakon

Képzőművészet és irodalom a falakon

2020. szeptember 15. (kedd)

A címbe foglalt címmel nyílt kiállítás Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A tárlaton a grafikák, valamint egy kötetterv mellett írások is helyet kaptak, köztük a Dunaújváros Online főszerkesztője, Nyulasi Zsolt munkái is. A tárlat finisszázsa szerdán 18 órakor kezdődik, mindenkit várnak!

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

2020. szeptember 15. (kedd)

A mi Szalki-szigetünk című könyv írója, Éberhardt Béla, és kiadója-védnöke, Szemenyei István a Móricz Zsigmond iskolának, a Széchenyi gimnáziumnak, az Intercisa és a szalkszentmártoni múzeumnak ajánlott fel összesen 250 példányt a kiadványból.