Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek) 18:57 - Öcaline

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

Az intézmény ugyan egyelőre nem fogadhatja a látogatókat, de a lehetőségekhez mérten teljes gőzzel üzemel, hangsúlyozta érdeklődésünkre Deák Nóra igazgató:
– Sok munkát el tudtunk és tudunk elektronikus úton is végezni, másfelől szigorú beosztás szerint, zárt ajtók mögött az intézetben is dolgozunk. A vírushelyzet „üres óráiban” olyan feladatokat is teljesítettünk, amelyek a programoktól zsúfolt időszakban elmaradtak – rendet tettünk az irattárban, az archívumunk is áttekinthetőbb lett –, ezen kívül természetesen a közönségre is gondoltunk. Képrablás címmel játékot indítottunk, 70 év – 70 kép elnevezéssel online város- és intézménytörténeti barangolásba kezdtünk, virtuálisan látogathatóvá tettük Koronczi Endre A dolog, mely elfelejtett testet ölteni című kiállítását. Folytatjuk a KineDok sorozatot – a helyi vetítések helyett a honlapunkról elérhető linken keresztül csatlakozhatnak a klubhoz az érdeklődök – jelenleg, május 28-ig egy nagyszerű horvát dokumentumfilm, Nebojša Slijepčević alkotása látható. 
Az ICA-D igazgatója érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy nagyon készülnek a járványhelyzet utáni időszakra – reményeik szerint június derekától szigorú feltételekkel ugyan, de fogadhatnak látogatókat. A koronavírus ugyan „átrendezte” az intézményi elképzeléseket – már most biztosan látható, hogy lesz olyan tárlat, amit később rendeznek meg –, de az alapkoncepció változatlan, nyomatékosította Deák Nóra:
– Nagy közösségi esemény, tömeges jelenléttel kecsegtető megnyitó nélkül, de reményeink szerint egy felejthetetlen záró bulival, sor kerül a dunaújvárosi művészek tárlatára, és feltett szándékunk, hogy komoly kiállítás gazdagítsa a város 70. születésnapját ünneplő programok sorát. Ez a bemutató ősszel várható – pillanatnyilag az előkészítési fázisban vagyunk: tele tervekkel, és reménnyel, hogy az elképzelések meg is valósulnak! 

KineDok: a háború bennünk van

Az ICA-D töretlen lendülettel folytatja a KineDok című dokumentumfilmes online programsorozatát – a Srbenka című horvát filmet május 28-ig, azaz jövő csütörtökig ingyenesen láthatják az érdeklődők. Nebojša Slijepčević 2018-ban készült Srbenka című alkotása a délszláv háború máig tartó hatásait vizsgálja – egy felkavaró történeten keresztül.
1991 telén Zágrábban meggyilkoltak egy 12 éves szerb lányt. Negyed évszázaddal később Oliver Frljić rendező színdarabot rendez az esetből. A próbák kollektív pszichoterápiává alakulnak, és Nina, a 12 éves színésznő úgy érzi, mintha a háború sosem ért volna véget. A Srbenka azt vizsgálja, hogyan birkózik meg a jugoszláv háború után született generáció a történelem sötét árnyaival. Noha a véres összetűzéseknek már több mint két évtizede vége, sok horvát számára a "szerb" még mindig az "ellenség" szinonimája. Ennek köszönhetően szerb származású gyermekek ezrei titkolják el a nemzetiségüket – félvén horvát társaik reakciójától. Ezt a konfliktust a provokatív előadás történetén keresztül ismerteti meg a film – a többszörös fesztiváldíjas alkotást Európa Filmdíjra is jelölték.

A "Srbenka" az ICA-D weboldaláról, az intézményi útmutatót követve tekinthető meg – az útvonal kezdőpontja máris itt!

KineDok – "Srbenka" (katt) >>

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

Mesedélután csütörtökönként a könyvtárban

2020. július 07. (kedd)

Az intézmény vezetése nyáron sem hagyja program nélkül a gyermekeket: kreatív foglalkozással egybekötött mesés délutánt szerveznek.

Megújult a Tinisarok

Megújult a Tinisarok

2020. július 07. (kedd)

A vészhelyzet idején bezárt a József Attila Könyvtár is, de természetesen attól még folyamatosan dolgoztak a munkatársak. A zárt ajtók mögött egyre gyorsabban haladtak a háttérmunkák, és a lelkes kollégáknak köszönhetően megújult a legfiatalabb korosztály kedvenc zuga. A festés, átrendezés, csinosítás után egy modern pihenő övezetbe kerülnek azok, akik szeretnének kicsit leülni, olvasgatni, vagy csak beszélgetni.

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

"Alkotás és játék a szabadban" – kézműves tábort rendez az MMK

2020. július 07. (kedd)

Egy hetes turnusokban, egészen augusztus közepéig várja a táborozni vágyó gyerekeket a Munkásművelődési Központ kézműves tábora, az "Alkotás és játék a szabadban". A nyári foglalkozás második hetében Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester ellátogatott a táborba.