Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek) 18:57 - Öcaline

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

Az intézmény ugyan egyelőre nem fogadhatja a látogatókat, de a lehetőségekhez mérten teljes gőzzel üzemel, hangsúlyozta érdeklődésünkre Deák Nóra igazgató:
– Sok munkát el tudtunk és tudunk elektronikus úton is végezni, másfelől szigorú beosztás szerint, zárt ajtók mögött az intézetben is dolgozunk. A vírushelyzet „üres óráiban” olyan feladatokat is teljesítettünk, amelyek a programoktól zsúfolt időszakban elmaradtak – rendet tettünk az irattárban, az archívumunk is áttekinthetőbb lett –, ezen kívül természetesen a közönségre is gondoltunk. Képrablás címmel játékot indítottunk, 70 év – 70 kép elnevezéssel online város- és intézménytörténeti barangolásba kezdtünk, virtuálisan látogathatóvá tettük Koronczi Endre A dolog, mely elfelejtett testet ölteni című kiállítását. Folytatjuk a KineDok sorozatot – a helyi vetítések helyett a honlapunkról elérhető linken keresztül csatlakozhatnak a klubhoz az érdeklődök – jelenleg, május 28-ig egy nagyszerű horvát dokumentumfilm, Nebojša Slijepčević alkotása látható. 
Az ICA-D igazgatója érdeklődésünkre azt is elárulta, hogy nagyon készülnek a járványhelyzet utáni időszakra – reményeik szerint június derekától szigorú feltételekkel ugyan, de fogadhatnak látogatókat. A koronavírus ugyan „átrendezte” az intézményi elképzeléseket – már most biztosan látható, hogy lesz olyan tárlat, amit később rendeznek meg –, de az alapkoncepció változatlan, nyomatékosította Deák Nóra:
– Nagy közösségi esemény, tömeges jelenléttel kecsegtető megnyitó nélkül, de reményeink szerint egy felejthetetlen záró bulival, sor kerül a dunaújvárosi művészek tárlatára, és feltett szándékunk, hogy komoly kiállítás gazdagítsa a város 70. születésnapját ünneplő programok sorát. Ez a bemutató ősszel várható – pillanatnyilag az előkészítési fázisban vagyunk: tele tervekkel, és reménnyel, hogy az elképzelések meg is valósulnak! 

KineDok: a háború bennünk van

Az ICA-D töretlen lendülettel folytatja a KineDok című dokumentumfilmes online programsorozatát – a Srbenka című horvát filmet május 28-ig, azaz jövő csütörtökig ingyenesen láthatják az érdeklődők. Nebojša Slijepčević 2018-ban készült Srbenka című alkotása a délszláv háború máig tartó hatásait vizsgálja – egy felkavaró történeten keresztül.
1991 telén Zágrábban meggyilkoltak egy 12 éves szerb lányt. Negyed évszázaddal később Oliver Frljić rendező színdarabot rendez az esetből. A próbák kollektív pszichoterápiává alakulnak, és Nina, a 12 éves színésznő úgy érzi, mintha a háború sosem ért volna véget. A Srbenka azt vizsgálja, hogyan birkózik meg a jugoszláv háború után született generáció a történelem sötét árnyaival. Noha a véres összetűzéseknek már több mint két évtizede vége, sok horvát számára a "szerb" még mindig az "ellenség" szinonimája. Ennek köszönhetően szerb származású gyermekek ezrei titkolják el a nemzetiségüket – félvén horvát társaik reakciójától. Ezt a konfliktust a provokatív előadás történetén keresztül ismerteti meg a film – a többszörös fesztiváldíjas alkotást Európa Filmdíjra is jelölték.

A "Srbenka" az ICA-D weboldaláról, az intézményi útmutatót követve tekinthető meg – az útvonal kezdőpontja máris itt!

KineDok – "Srbenka" (katt) >>

(Illusztráció: ICA-D)
 

A rovat további hírei: Kultúra

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

KarantÉNpercek – online programpaletta

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd)

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

Rockmaraton: főnixmadárként támad fel jövőre a jubileumi fesztivál!

2020. április 30. (csütörtök)

Közleményben tudatta a Rockmaraton Fesztivál stábja, hogy ma visszavonhatatlanul eldőlt: elmarad az idei bulicunami a Szalki-szigeten; a monstre – ráadásul jubileumi, harmincadik! – rőzserázást tervek szerint 2021 nyarán rendezik. Főnixként támad fel újra, jövőre, ugyanott! Itt a bejelentés, betűhíven.

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

ICA-D: Képrablás – portyázz, fürkéssz, randalírozz!

2020. április 28. (kedd)

Ha szeretsz kiállításokra járni, szívesen elmélyülsz a művészet világában, de a négy fal között vesztegelve, a távmunka és a család mellett már nem tudod visszaütni a magaskultúra magas szerváit, akkor lazíts velük – az ICA-D művészetterápiás randalírozására csábítja a művészet szerelmeseit! Vigyázat, játék!