Járvány: 3213 fő fertőzött – Fejér megyében ismét nőtt az esetszám

2020. május 9. (szombat) 7:18 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3213 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma.  Újabb 13 idős krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött térség – jelenleg 317 igazolt beteggel –, és a tegnapi stagnálás után mára ismét nőtt a fertőzöttek száma! 

Az operatív törzs legújabb helyzetjelentése  szerint 405 főre emelkedett az elhunytak száma, 904 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1904 fő, a mutató ismét csökkent a tegnapihoz mérten (1921). Az arányok is sokatmondóak: az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, míg a gyógyult betegek 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei. A friss adatsorban nem találtam információt arról, jelenleg pontosan hány koronavírusos beteget ápolnak kórházban (a tegnapi 1132 fő drasztikus növekedés volt a csütörtöki 968 fős adathoz képest), és arról sincs hír, közülük hány főt  tartanak lélegeztetőgépen (tegnap 74 fő volt, jelentős ugrás a csütörtöki 50-hez mérten). 
Városi szintű adatokkal továbbra szolgál az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép – ennek mutatói szerint Fejér megyében jelenleg 312 igazolt fertőzött személy van. Vagyis hosszú idő után elmondható, hogy nem emelkedett az esetek száma. Az azonban változatlan jellemző, hogy megyénk még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található; fertőzöttség tekintetében a főváros és Pest megye után továbbra is harmadik. 

A növekedés ütemét vizsgáló számítások során most is is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3178 főről mára 3213 főre emelkedett az országos mutató, ez viszonylag alacsony, 1,1  százalékpontos növekedést mutat (ez a tegnapi 0,89 százalékpontos értékhez mérten picit emelkedett). Fejér megyében ismét emelkedett, a tegnap (és tegnapelőtt) mért 312 főről 317 lett az esetek száma – ez 1,6 százalékos növekedést mutat.

Amint arról már beszámoltunk, hétfőn megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont új szabályok lépnek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása – például a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. 

Dunaújváros önkormányzata is új közleményt adott ki az enyhítés kapcsán – íme, a vonatkozó tartalom elérhetősége!

Felhívás: a korlátozások enyhítése nem azt jelenti, hogy elmúlt a veszély! (katt) >>

De vissza az operatív törzs összegzéséhez: az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat; az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat pedig a nekik kijelölt idősávban, vagyis 9 és 12 óra látogassák. 

A fő tényező változatlan: csak együtt tehetünk a járvány ellen!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO) 
 

A rovat további hírei: Belföld

Ismét nőttek az üzemanyagárak

Ismét nőttek az üzemanyagárak

2020. június 02. (kedd)

Két-két forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a hazai töltőállomásokon.

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

2020. május 31. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, 2 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – tegnap óta eggyel növekedett, 371 az esetszám. 

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

2020. május 30. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 7 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régiónak számít – ám tegnap óta nem nőtt, továbbra is 370 az esetszám. 

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

2020. május 29. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 8 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a vörös zónában fertőzött régió – egy fővel emelkedett, 370 az esetszám. 

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

2020. május 28. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 4 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 369 maradt esetszám.

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

2020. május 27. (szerda)

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

2020. május 27. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám.