Járvány: 3473 fő fertőzött – Fejér megyében újra "megugrott" az esetszám

2020. május 16. (szombat) 7:47 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a fertőzött régiók között – ráadásul az országos szinthez mérten újra jelentősebben nőtt az esetek száma, 340-ről 355 főre ugrott.

Az operatív törzs legújabb összegzése aszerint 448 főre emelkedett az elhunytak száma, gyógyultan eddig összesen 1371 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma ismét csökkent, 1654 főre csökkent (tegnap 1688 fő volt). Szintén csökkent a kórházban ápoltak száma is: ategnapi 614 főről 570-re esett a számuk. A lélegeztetőgépet igénylő betegek száma is csökkent – egyetlen fővel, 46-ról 45-re.
Városi szintű adatokat továbbra sem tesz közzé az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép – a friss állomány szerint Fejér megyében a ferőzöttek száma ismét nagyot lódult: a tegnapi 340 regisztrált fertőzött után ma 355 fő szerepel a statisztikában. Fejér megye ezzel még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található – a főváros és Pest megye után sajnos stabilan a harmadik. 
A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél továbbra is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3417 főről mára 3473 főre emelkedett az országos mutató, az arány a tegnapi 1,09  százalékpontos növekedéshez mérten valamelyest emelkedett, 1,63 százalék. Megyénkben a növekedés mértéke jóval jelentősebb: a 340-ről 355-re történt emelkedés 4,41 százalékpontos növekedést jelent – az elmúlt napokban regisztrál 0,29 százalékos arányhoz mérten ez mindenképpen jelentős.
Az operatív törzs összegzése szerint a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez azonban – a számok is figyelmeztetnek –  nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet; ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe. 

Az azonban biztos, hogy változatlanul is fontos az óvatosság – a fő tétel még mindig érvényes: csak együtt tehetünk a járvány ellen!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO)
 

A rovat további hírei: Belföld

ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje

ÉletMentő applikáció az Év digitalizációs projektje

2020. szeptember 25. (péntek)

Az ÉletMentő applikáció nyerte el az Év digitalizációs projektje címet és megkapta a Gyurós Tibor-díjat is, amellyel a hazai digitalizáció fejlődésében aktívan szerepet vállaló személyeket és vállalkozásokat ismerik el.

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

2020. szeptember 22. (kedd)

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a Hungexpo.

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

Európai Szuperkupa - lezárások Budapesten

2020. szeptember 22. (kedd)

Forgalomkorlátozásokra kell számítani keddtől péntekig Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében az Európai Szuperkupa csütörtöki labdarúgó-mérkőzés miatt.

Nébih: az Auchan visszahívja a sajátmárkás termékét

Nébih: az Auchan visszahívja a sajátmárkás termékét

2020. szeptember 21. (hétfő)

Az Auchan Magyarország Kft. szalmonella szennyezettség miatt visszahívja az 1000 grammos kiszerelésű, Auchan trappista sajttal töltött csirkemell terméket.

Balaton Napja - Kilenc tóparti településen lesznek programok

Balaton Napja - Kilenc tóparti településen lesznek programok

2020. szeptember 21. (hétfő)

A tavasszal elmaradt Balaton Napját idén szeptember 26-án, szombaton tartják kilenc tóparti településen, a programsorozattal arra hívják fel a figyelmet a szervezők, hogy az őszi időszak is szép, élménygazdag a Balatonnál.

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

2020. szeptember 20. (vasárnap)

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

2020. szeptember 19. (szombat)

Új, egységes "ernyőarculatot" kapnak a fővárosi önkormányzat szervezetei és cégei - jelentette be a Budapesti Városarculati (BV) Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton a fővárosban.