Dunaújváros Hetilap

Járvány: 3713 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel nőtt az esetszám

Öcaline - 2020. május 23. 7:13

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régió – igaz, mára csak egy fővel nőtt, 366 lett az esetszám. 

Az operatív törzs ma reggeli adatsora szerint 482 főre emelkedett az elhunytak száma, míg gyógyultan eddig összesen 1655 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1576 főre csökkent a tegnapi 1615 főről. Csökkenő tendenciát jelez két további adat is: az aktív betegek száma 462 lett a tegnapi 483 után, jelenleg 21 főt tartanak lélegeztetőgépen (tegnap ez a szám még 23 volt).
Városi szintű adatokat változatlanul nem tesz közzé az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép. A friss mutatók szerint Fejér megyében eggyel növekedett esetszám a tegnapihoz képest – jelenleg 366 fertőzöttet tartanak nyilván. Térségünket ezzel együtt még mindig a vörös zónában találjuk – a főváros és Pest megye után változatlanul harmadik a vírustérkép szomorú rangsorában. 
A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél szokás szerint az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3678 főről mára 3713 főre emelkedett az országos főadat, az arány a tegnapi 1,01  százalékponthoz mérten is hajszálnyit csökkent, jelenleg 0,95 százalék. Megyénkben ismét emelkedett az esetszám, 366 lett a tegnapi 365 fő után – a növekedés mértéke lényegében elenyésző:  0,27 százalék.
Az operatív törzs új összegzése ismét nyomatékosítja: a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Vidéken és Pest megyében hétfő óta újabb enyhítések léptek életbe, és a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Az is lényeges fejlemény, hogy a hét elejétől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörtént.

A vezérelv változatlan: csak együtt tehetünk a járvány ellen! 

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO) 
 

A rovat további hírei: Közélet

Célunk egy élhetőbb, modern város

Célunk egy élhetőbb, modern város

2024. már. 18.

A fenntartható, zöldülő város ügyéről egyeztetett Szabó Zsolt és Bartuszek Lilla, a Fenntartható Városok alapítója a Városházán a napokban. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere szerint a városvezetés  nyitott minden olyan megoldásra, ami egy élhetőbb, modern város megteremtését szolgálja.

Teljesen megújulnak a város padjai

Teljesen megújulnak a város padjai

2024. már. 17.

Aki nyitott szemmel jár a városban, annak feltűnhet, hogy az önkormányzat több helyen is új padokat helyezett ki, a régiek pedig teljes felújításon estek át. Az esztétikai benyomásokon túl nyilván a kényelmi szempontok is fontosak.

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

Ismét cserélte az önkormányzat a lejárt életmentő eszközöket az intézményekben

2024. már. 16.

A néhány évvel ezelőtt a fővárosban történt tragédiát követő civil összefogásnak és a dunaújvárosi önkormányzatnak köszönhetően minden városi oktatási intézménybe került életmentő allergiagyógyszer, vagyis EpiPen.

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

"Kelj, magyar ifjúság, légy te virág magad!" (galériával)

2024. már. 15.

Városunkban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójáról a '48-as emlékműnél  ma délelőtt. 

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

Navracsics Tibor ismerhette meg a városvezetés koncepcióját, terveit

2024. már. 14.

A területfejlesztési miniszterrel Pintér Tamás polgármester tárgyalt Székesfehérváron kedden délután. A város gazdasági helyzete mellett a fejlesztési terveket egyeztették a tárgyaló felek. Az eseményről a város első embere számolt be.

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

A Béke városrész egy kicsit könnyebb lett – közel 400 köbméter szeméttel biztosan

2024. már. 14.

Ismét csak döbbenetes mennyiségű lom, szemét, hulladék került a konténerekbe. Ez a mérlege az esztendő első lomtalanításának. A Béke városrészben, egyszerre három helyen is le lehetett adni a feleslegessé vált holmikat múlt szombaton. És le is adták!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

Ünnepeljük együtt 1848 hőseit a forradalmi emlékműnél!

2024. már. 13.

Közös megemlékezésre várja a városlakókat az önkormányzat március 15-én – az ünnepség helyszíne idén is a forradalmi emlékmű lesz pénteken délelőtt. A koszorúzás után avatják a Kistemetőben Rosti Pál felújított síremlékét.