Dunaújváros Hetilap

Járvány: Fejérben ma először alig nőtt a fertőzöttek száma

Öcaline - 2020. május 5. 7:03

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3065 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 krónikus beteg, Fejér megyét változatlanul a fertőzött térségek között találjuk  – de hosszú idő óta ma először alig növekedett az esetszám! Jelenleg 306 fő az igazolt fertőzött. 

Az operatív törzs friss adatai szerint 363 főre emelkedett az elhunytak száma, 709 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1993 fő. Az arányok is sokatmondóak: az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, míg a gyógyult betegek 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Jelenleg 982 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (ez a szám csökkent a tegnapi 1027-ről), közülük változatlanul 55 főt tartanak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. A védekezés első szakasza – az egészségügy felkészítése – ezzel véget ért. 
Városi szintű adatokat továbbra sem publikál az operatív törzs, ámde továbbra is naponta frissül a megyei bontású vírustérkép – ennek mutatói szerint Fejér megyében jelenleg 306 igazolt fertőzött személy van. Vagyis hosszú hetek óta először alig növekedett igazolt esetszám  (összeállításunk első verziójában egy technikai pontatlanság nyomán stagnálást említettem, tévesen – Öcaline), az viszont változatlan jellemző, hogy megyénk még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található; fertőzöttség tekintetében a főváros és Pest megye után továbbra is harmadik.    
Az alaptényezők után következzenek a növekedés ütemére vonatkoztatható számítások – ezúttal is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3035 főről mára 3065 főre emelkedett az országos főszám, ez viszonylag alacsony, 0,98  százalékpontos növekedést jelent (a tegnapi 1,23  százalékpontos értékhez mérten is csökkent). Fejér megyében a minimális emelkedés (304-ről 306 főre) 0,65 százalékos emelkedés – és ez még a tegnapi, 1,33 százalékponthoz mérten is örvendetes fejlemény!

Amint arról már beszámoltunk, hétfőn megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont mától új szabályok lépnek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása – például a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. 

Dunaújváros önkormányzata is új közleményt adott ki az enyhítés kapcsán – mutatom máris!

Felhívás: a korlátozások enyhítése nem azt jelenti, hogy elmúlt a veszély! (katt) >>

De vissza az operatív törzs összegzéséhez: az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. 

Az alaptényező változatlan: csak együtt tehetünk a járvány ellen!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO) 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!