Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd) 17:36 - doszerk

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

A kultúra kedvelőinek

Munkásművelődési Központ

A Munkásművelődési Központ  kicsikre és nagyokra egyaránt gondol ebben az időszakban is. Csupa Csoda Birodalom Népmesepontjukban  „Pöttöm Panna virágai” címmel online rajzpályázatot hirdettek és várják „minden rajzolni szerető, művész lélek” alkotását a már említett mese témájában. A pályázatnak kikötése nincs, csupán ecsetet, ceruzát vagy  zsírkrétát kell ragadni, és alkotni valami igazán egyedit. „A munka készülhet papírra, falra (természetesen határokon belül ), aszfaltra, vászonra stb”. A pályázókat korcsoportra bontva- alsó,felső tagozatos-, középiskolai- és felnőtt korosztály- díjazzák majd. Az alkotásokat június 15-ig várják a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban Népmesepont Facebook oldalán, üzenetben!
A gyermekeket azonban nem csak a rajzolással kívánják lekötni: a népmesepont Youtube csatornájára rendszerint töltenek föl népmeséket, Suplicz Mihály előadásában. Felkerült már például a Félkegyelmű asszony, A fiú és a kígyó vagy A királykisasszony cipője című mesék is. 
Ugyanakkor érdemes az MMK hivatalos Facebook oldalát is figyelemmel kísérni, hiszen a Dunaújváros 70. születésnapjához kapcsolódóan elindították „70 év 70 kérdés” -online játékukat. A válaszadók között pedig MMK-s ajándékcsomag összeállítást sorsolnak ki (a játék időtartama alatt), minden héten. 

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

A Bartók Kamaraszínház még hetekkel ezelőtt indította útjára „Virtuális Színházát”. A „Ne hagyjuk kultúra nélkül a várost!” kezdeményezés részeként minden kedden a korábbi évadok darabjait tekinthetik meg ingyenesen a színházkedvelők. De nem csak színdarabokkal kedveskednek a kultúrára szomjazóknak: Bartók Szonáta névvel elindult az intézmény saját beszélgetős műsora is. 
A Kaméliás hölgy
Ifj. Alexandre Dumas, A Kaméliás hölgy című regényének izgalmas adaptációját Király Attila állította színpadra városunk színházában. A darab témái, a halál, a betegség, a szerelem minden ember életének része, gyakran átéljük őket, mégsem szeretünk róla beszélni. „Van-e olyan ember, aki nem akar szerelmes lenni? Aki most nem akar. Aki már nem akar. Aki így nem akar. Aki nem mer akarni. És mi történik, ha mégis? Nem lenne jó megérteni, hogy mitől volt olyan különleges az igazi Kaméliás hölgy, aki az 1840-es évek Párizsában élt, és akinek több mint 150 éve nem tudjuk kivonni magunkat a hatása alól? Dumas könyvet írt róla, Verdi operát, filmek sora próbálja megfejteni lényét.” Ezt a klasszikus történetet mutatja be a Bartók Kamaraszínház társulata, vendégművészekkel kiegészülve. A darab május 12-én, 19 órakor látható. 
Bartók Szonáta
A Bartók Szonáta című beszélgetős műsor péntekenként jelentkezik 19 órától. A nézők megismerkedhetnek a színházhoz közel álló művészekkel, alkotókkal, illetve a háttérdolgozókkal is. A műsor virtuális házigazdája az intézmény társulatának tagja, Jókai Ági, aki május 15-én, 19 órakor Tőkés Nikit és Kiss Attilát látja vendégül. 
A részletekről a Bartók Kamaraszínház hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Mozogni vágyóknak

"Mozogj Otthon,Dunaújváros!"

Még április 20-án startolt Dóczi Zsuzsa, gymstick és fitness instruktor mozgás sorozata, a Dunaújváros Televízió műsorán, valamint a DSTV Youtube csatornáján és közösségi felületén, amelyben hétfőtől péntekig 20 percben megmozgatja a városlakókat. A bemelegítés után jönnek az erősítő, átmozgató feladatok, végül pedig a nyújtás, árulta el Dóczi Zsuzsa,aki  azt is elmondta, hogy miben segíthetnek az online órák a résztvevőknek: "Kifejezetten a középkorúaknak és az idősebb korosztálynak készült ez a program, annak a rétegnek, mely mozgásszegényebb életmódot folytat. A gyakorlatok nem bonyolultak, nincsenek benne koreográfiák, szökdelések, ugrálások, kifejezetten egy átmozgató tornát végzünk majd, mely erősíti az immunrendszert, javítja a kedélyállapotot, erősíti a szívet, az érfalak rugalmasságát, a csontritkulást meg lehet vele előzni, s akinek esetleg van valamilyen krónikus, vagy akut problémája, az életminőségét tudja vele javítani." Hétfőtől péntekig este 6 órától érdemes tehát a DSTV-re kapcsolni. 

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Kultúra

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

Ha nem megy élőben – dróton jön a BakElit

2020. június 04. (csütörtök)

A BakElit Zenecentrum kibővült csapata az országban kialakult krízishelyzet miatt a városunkban elmaradó nagyrendezvények helyett online zenei fesztivált szervez öt helyi zenekar részvételével a nagy közösségi felületeken június 20-án, azaz jövő szombaton. Irány a web!

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online színes kínálat

2020. június 03. (szerda)

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

 Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

Könyvtár: könyvterasz üzemel keddtől

2020. május 29. (péntek)

Új rendszert vezet be az olvasói könyvéhség csillapítására a József Attila Könyvtár: keddtől kezdődően az intézmény előtti könyvterasz várja szolgáltatásaival a betűk barátait.

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

ICA-D: nyitásra készen, tervekkel telve

2020. május 22. (péntek)

Játék és múltidézés, webes tárlatvezetés és online társművészeti program – a járványhelyzet ellenére gazdag menüt kínál a művészet híveinek, de már nagyon készül a reménybeli újranyitásra is a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). 

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

ICA-D: még néhány napon át látható A monostor gyermekei

2020. május 13. (szerda)

Folytatódott a Kortárs Művészeti Intézet online KineDok Filmklubja, péntekig mindenki láthatja a dokumentumfilmes sorozat friss darabját! Látta, láttad már Bhutánt? Itt az alkalom!

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

Nagy csatában lett közönségdíjas Amerika Kapitány

2020. május 11. (hétfő)

Dunaújvárosi hallgató nyert közönségdíjat a Ceglédi Filmfesztiválon – az utolsó pillanatig kiélezett csatában futott be győztesként a "Captain America – Soldier Wars". Utórezgés, köszönet, hála és kulisszatitkok máris itt.

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

CityRocks: várhatóan jövő májusban lesz a dunaújvárosi dübörgés

2020. május 06. (szerda)

A járványhelyzetre való tekintettel Dunaújváros önkormányzata és a Cityrocks Hungary (Magyarország legnagyobb rockzenekara) úgy döntött, hogy elhalasztják a július 25-ére tervezett rockzenei flashmobot – a bulicunami jövő májusban várható! Bónusz ajándék: Queen cover karanténvideó, yeaah!