Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

KarantÉNpercek – online programpaletta

2020. május 12. (kedd) 17:36 - doszerk

Bár az intézmények a kialakult járványhelyzet miatt bezárták kapuikat, nem hagyják kultúra nélkül a városlakókat. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről,online programjaik között mindenki megtalálja a kedvére valót. Ugyanakkor a mozogni vágyók sem maradnak sport nélkül! KaranÉNpercek máris itt!

A kultúra kedvelőinek

Munkásművelődési Központ

A Munkásművelődési Központ  kicsikre és nagyokra egyaránt gondol ebben az időszakban is. Csupa Csoda Birodalom Népmesepontjukban  „Pöttöm Panna virágai” címmel online rajzpályázatot hirdettek és várják „minden rajzolni szerető, művész lélek” alkotását a már említett mese témájában. A pályázatnak kikötése nincs, csupán ecsetet, ceruzát vagy  zsírkrétát kell ragadni, és alkotni valami igazán egyedit. „A munka készülhet papírra, falra (természetesen határokon belül ), aszfaltra, vászonra stb”. A pályázókat korcsoportra bontva- alsó,felső tagozatos-, középiskolai- és felnőtt korosztály- díjazzák majd. Az alkotásokat június 15-ig várják a CsupaCsoda Birodalom az MMK-ban Népmesepont Facebook oldalán, üzenetben!
A gyermekeket azonban nem csak a rajzolással kívánják lekötni: a népmesepont Youtube csatornájára rendszerint töltenek föl népmeséket, Suplicz Mihály előadásában. Felkerült már például a Félkegyelmű asszony, A fiú és a kígyó vagy A királykisasszony cipője című mesék is. 
Ugyanakkor érdemes az MMK hivatalos Facebook oldalát is figyelemmel kísérni, hiszen a Dunaújváros 70. születésnapjához kapcsolódóan elindították „70 év 70 kérdés” -online játékukat. A válaszadók között pedig MMK-s ajándékcsomag összeállítást sorsolnak ki (a játék időtartama alatt), minden héten. 

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

A Bartók Kamaraszínház még hetekkel ezelőtt indította útjára „Virtuális Színházát”. A „Ne hagyjuk kultúra nélkül a várost!” kezdeményezés részeként minden kedden a korábbi évadok darabjait tekinthetik meg ingyenesen a színházkedvelők. De nem csak színdarabokkal kedveskednek a kultúrára szomjazóknak: Bartók Szonáta névvel elindult az intézmény saját beszélgetős műsora is. 
A Kaméliás hölgy
Ifj. Alexandre Dumas, A Kaméliás hölgy című regényének izgalmas adaptációját Király Attila állította színpadra városunk színházában. A darab témái, a halál, a betegség, a szerelem minden ember életének része, gyakran átéljük őket, mégsem szeretünk róla beszélni. „Van-e olyan ember, aki nem akar szerelmes lenni? Aki most nem akar. Aki már nem akar. Aki így nem akar. Aki nem mer akarni. És mi történik, ha mégis? Nem lenne jó megérteni, hogy mitől volt olyan különleges az igazi Kaméliás hölgy, aki az 1840-es évek Párizsában élt, és akinek több mint 150 éve nem tudjuk kivonni magunkat a hatása alól? Dumas könyvet írt róla, Verdi operát, filmek sora próbálja megfejteni lényét.” Ezt a klasszikus történetet mutatja be a Bartók Kamaraszínház társulata, vendégművészekkel kiegészülve. A darab május 12-én, 19 órakor látható. 
Bartók Szonáta
A Bartók Szonáta című beszélgetős műsor péntekenként jelentkezik 19 órától. A nézők megismerkedhetnek a színházhoz közel álló művészekkel, alkotókkal, illetve a háttérdolgozókkal is. A műsor virtuális házigazdája az intézmény társulatának tagja, Jókai Ági, aki május 15-én, 19 órakor Tőkés Nikit és Kiss Attilát látja vendégül. 
A részletekről a Bartók Kamaraszínház hivatalos oldalán lehet tájékozódni.

Mozogni vágyóknak

"Mozogj Otthon,Dunaújváros!"

Még április 20-án startolt Dóczi Zsuzsa, gymstick és fitness instruktor mozgás sorozata, a Dunaújváros Televízió műsorán, valamint a DSTV Youtube csatornáján és közösségi felületén, amelyben hétfőtől péntekig 20 percben megmozgatja a városlakókat. A bemelegítés után jönnek az erősítő, átmozgató feladatok, végül pedig a nyújtás, árulta el Dóczi Zsuzsa,aki  azt is elmondta, hogy miben segíthetnek az online órák a résztvevőknek: "Kifejezetten a középkorúaknak és az idősebb korosztálynak készült ez a program, annak a rétegnek, mely mozgásszegényebb életmódot folytat. A gyakorlatok nem bonyolultak, nincsenek benne koreográfiák, szökdelések, ugrálások, kifejezetten egy átmozgató tornát végzünk majd, mely erősíti az immunrendszert, javítja a kedélyállapotot, erősíti a szívet, az érfalak rugalmasságát, a csontritkulást meg lehet vele előzni, s akinek esetleg van valamilyen krónikus, vagy akut problémája, az életminőségét tudja vele javítani." Hétfőtől péntekig este 6 órától érdemes tehát a DSTV-re kapcsolni. 

(Fotó: DO-archív)

A rovat további hírei: Kultúra

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.

Átadták a Junior Prima díjakat

Átadták a Junior Prima díjakat

2020. szeptember 19. (szombat)

Tíz alkotó és művész vehette át a Junior Prima Díjat Népművészet és közművelődés kategóriában pénteken Budapesten - közölte a díjat támogató Docler csoport az MTI-vel.

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

Neandervölgyi ember fogát találták meg kutatók

2020. szeptember 18. (péntek)

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

Képzőművészet és irodalom a falakon

Képzőművészet és irodalom a falakon

2020. szeptember 15. (kedd)

A címbe foglalt címmel nyílt kiállítás Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A tárlaton a grafikák, valamint egy kötetterv mellett írások is helyet kaptak, köztük a Dunaújváros Online főszerkesztője, Nyulasi Zsolt munkái is. A tárlat finisszázsa szerdán 18 órakor kezdődik, mindenkit várnak!

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

"A mi Szalki-szigetünk" – kétszázötven ajándék példányt osztottak ki

2020. szeptember 15. (kedd)

A mi Szalki-szigetünk című könyv írója, Éberhardt Béla, és kiadója-védnöke, Szemenyei István a Móricz Zsigmond iskolának, a Széchenyi gimnáziumnak, az Intercisa és a szalkszentmártoni múzeumnak ajánlott fel összesen 250 példányt a kiadványból.