Dunaújváros Hetilap

Katolikus közösség: visszaáll(t) a régi rend

2020. május 24. (vasárnap) 19:08 - Öcaline

A hétvégi szentmiséket is engedélyezte a megyéspüspök, a következő napokban az urnatemető is nyit, ráadásul és a plébániai iroda szolgálata is újra kezdődik: az enyhítések nyomán visszaáll  régi rend a dunaújvárosi katolikus közösség életében.

A hasábjainkon már összegzett enyhítések után a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia – Spányi Antal megyéspüspöktől érkezett rendelkezésnek megfelelően – a városi római katolikus templomok miserendjét, az altemplomi urnatemető látogathatóságát és az irodai ügyfélszolgálatot is érintő változásokról tájékoztatta lapunkat.

Visszaáll a misék rendje

A legfontosabb közösségi rendelkezés, hogy már visszaállt a hétvégi  szentmisék rendje – a Krisztus Király főtemplomban szombaton és ma reggel, a pentelei Szentháromság templomban ma délelőtt miséztek. A rendelkezés szerint az alkalmakon maszk viselését kérik a hívektől, emellett fontos óvintézkedés, hogy a tartani kell a két méteres távolságot, és a szentmisék egyelőre (éneklés nélküli) csendes misék voltak és lesznek.
Itt az immár végleges – heti – miserend:
– hétfőn és csütörtökön reggel 730-kor a nagytemplomban,

– kedden, szerdán, pénteken és szombaton este 18.00 órakor ugyancsak a nagytemplomban,

– vasárnap délelőtt 8.30-kor a nagytemplomban és 10.30-kor a Pentele városrészben.

Urnateremtő: a régi rend szerint
 
A tájékoztatás szerint az altemplomban található urnatemető visszaáll a régi nyitvatartási rendre május 26-tól (keddtől), azzal a megszorítással, hogy a kedden délután (14-18 óráig), valamint szerdán és pénteken délelőtt (10-14 óráig) csak a 65. életévüket betöltött személyek látogathatják azt a parkolók felől. Minden alkalommal csak védőmaszkban lehet a temetőbe lemenni. 
 Az urnatemető nyitva az Aranyvölgyi út melletti parkolók felől  – hozzátartozói mágneskártya nélkül is! – kedden 14-18 óra között (csak 65 életév felettieknek), szerdán 10-14 óra között (csak 65 életév felettieknek), majd 15.30-17.30 között, csütörtökön 14-18 óra között, pénteken 10-14 óra között (csak 65 életév felettieknek), szombaton 10-14 óra között, míg vasárnap 9.30-10.30 között.
Az urnatemető hozzátartozói mágneskártyával rendelkezőknek látogatható továbbá a Szórád Márton út melletti bejárat felől kedden és csütörtökön 10-14 óra között, valamint pénteken, szombaton és vasárnap 14-18 óra között is.

Újra lesz személyes ügyfélszolgálat

A plébánia irodai szolgálatának ideje is visszatér a régi mederbe, – itt annyi lesz az óvintézkedésből fakadó megkötés, hogy hétfőn és csütörtökön (délelőtt 9-11 óra között) a 65 éves kor fölöttieket fogadja a plébánia, szerdán (délután 4-6 óra között) pedig a 65 év alattiakat. Az irodai ügyintézésre csak maszkban lehet bemenni.

A lényeg: a pünkösdi alkalmakra már a régi rend szerint várják a híveket!

(Archív fotó: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Közélet

Telekfelmérések kezdődnek

Telekfelmérések kezdődnek

2020. július 10. (péntek)

Több helyszínen végeznek úgynevezett geotechnikai és mérnökgeológiai vizsgálatokat a szakemberek a városban a közeljövőben, tájékoztatott a Polgármesteri Hivatal Főépítészi, Építésügyi és Környezetvédelmi Osztálya.

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

2020. július 10. (péntek)

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

2020. július 09. (csütörtök)

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

Faültetéstől a fogorvosi megelőzésig

2020. július 09. (csütörtök)

Több fajsúlyos kérdésről is egyeztetett a 8. körzet bejárásán Pintér Tamás polgármester és Székely Károly képviselő a napokban.
 

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

"Dunaújváros Kenyere" – újra a jótékonyság jegyében

2020. július 08. (szerda)

Több mint 300 ezer forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesületének a város kenyere kezdeményezés nyomán az elmúlt három hónapban. Ünnepélyes átadás és az új kedvezményezett bejelentése a hajtás után.

Felszabadító műveletek

Felszabadító műveletek

2020. július 07. (kedd)

A szűkös parkolóhelyeket kihasználatlanul foglaló roncsokat folyamatosan tüntetik el a városból!

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

Megújultak a padok, régi-új környezet a Petőfi ligetben

2020. július 06. (hétfő)

Több százezer forintból cserélték ki a Petőfi ligetben lévő padokat a DVG Zrt. szakemberei. Az ülőalkalmatosságok új faburkolatot kaptak.  Szabó Zsolt, a körzet képviselője elmondta: több más helyszínen is végeznek felújítási munkálatokat, hogy a kijárási korlátozások után szebb környezet fogadja a lakókat, adta hírül a város hivatalos oldala.