Már munkában a felnőttek!

2020. május 13. (szerda) 13:18 - spigott

A Dunaújváros PASE felnőtt labdarúgói már elkezdték az edzéseket, az utánpótlás esetében azonban még további egyeztetésekre van szükség, hogy lehető legnagyobb biztonságban vághassanak neki újra a közös gyakorlásoknak a fiatalok.

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó Szövetség csak a nemzetközi kupasorozatokra kvalifikáló sorozataiban, az NB I-ben és a Magyar Kupában folytatja a 2020/2021-es szezon küzdelmeit. Ez értelemszerűen azt jelentette, hogy az NB III Közép Csoportjának harmadik helyén álló Dunaújváros PASE labdarúgói, valamint a szakosztály utánpótlása számára is véget ért az idei szezon, s mint azt Bita László technikai vezető érdeklődésünkre elárulta, az edzések, mérkőzések beszüntetése őket is nagyon érzékenyen érintette, ám mindent elkövetnek azért, hogy újrainduljon az élet az egyesületnél, s mindenki elkezdhesse a közös munkát.

"A járványhelyzet az egész társadalmat rosszul érintette az országban, nem maradtak ez alól kivételek a klubok, s természetesen a sportolók sem, hiszen már több mint két hónap telt el úgy, hogy nem tudtunk edzéseket tartani. Az elmúlt héten született egy kormányhatározat, ami alapján az élsportban meg lehet kezdeni a közös gyakorlásokat, ezt mi is elkezdtük szervezni, mert alapvető óvintézkedéseket kellett megtennünk, de ennek eredményeként a felnőtt csapatunk szerdán délelőtt meg is kezdte a közös edzéseket. A terv az, hogy hétfőn, szerdán és pénteken lesznek kültéri labdás gyakorlásaink kis csoportokban, a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával, míg a köztes napokon egyénileg, otthon készülnek majd a felnőtt csapat tagjai. Szeretnénk, ha az utánpótlás a jövő héten szintén munkába tudna állni, de ezzel kapcsolatban még további egyeztetésekre lesz szükség, hogy pontosan milyen feltételek mellett történhet ez meg. Muszáj összefognunk ebben az időszakban, mert a mostani helyzet az általánosságban is lemondásokkal jár, ha sportoló vagy, s most ez még inkább igaz, hiszen a magánéletben is le kell csökkenteni a kontaktok számát, mivel a csapatsportágaknál nemcsak magáért, hanem másokért is felelősséggel tartozik az ember. Nyilván így a legegyszerűbb az lenne, ha továbbra is otthon edzene mindenki, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy az otthoni mozgás nem helyettesíti sportágspecifikus edzéseket, nem helyettesíti a társakat, s a csapatok, valamint a gyerekek egyéni fejlődésének érdekében egyszerűen muszáj elkezdeni a közös gyakorlásokat. Ugyan az általános állóképességet erősítéssel, futással szinten lehet tartani, a futballra jellemző állóképességet, s lábtechnikát azonban sokkal nehezebb fejleszteni, ezért az egyéni, otthoni edzések hosszú távon biztos, hogy hátrányosak. Éppen ezért is törekszünk arra, hogy meg tudjuk kezdeni a közös tréningeket, ez szervezést igényel, de emellett fegyelmet is mind a szülő, mind a gyerek, s a felnőtt játékos részéről, s ez nemcsak az edzéseken töltött időt érinti, hanem a személyes életvitelt is. A sportolóknak utóbbira egyébként is ügyelnie kell, de ez most kiegészült azzal, hogy a megfertőződés esélyének csökkentése miatt a hétköznapi életre is sokkal jobban oda kell figyelni."

Képek forrása: DPASE

Ugyan azt még nem tudni, hogy mi lesz pontosan a 2020/2021-es szezon sorsa, a különböző csapatok felkészülését, a játékoskeretet muszáj elkezdeni szervezni, ami szintén nem ígérkezik könnyű feladatnak, mert a járványhelyzet a sportágban szereplők gazdasági helyzetére is komoly hatással van.

"Abból kell kiindulni, amit jelenleg tudunk, s az alapján kell elkezdenünk a tervezést, de ez óriási mobilitást igényel a vezetők, a játékosok, valamint az utánpótlásnál a szülők részéről is, hiszen a mostani helyzet változhat pozitív, de akár negatív irányba is. Éppen ezért nem lehet azt még megmondani, hogy a bajnokság akkor kezdődik, ami most szerepel a kiírásban, de ettől még el kell kezdeni tervezni, s a feltételek megteremtése után edzeni is, amíg ez engedélyezett. Valószínűnek tartom, hogy a nyári szünet most rövidebb lesz a szokottnál, de a helyzet folyamatosan változik és változhat, s az új helyzetekhez alkalmazkodnunk kell. Eddig sem dúskáltunk a javakban, s a gazdaság helyzete értelemszerűen befolyásolja a különböző juttatásokat, illetve a támogatókat is, s bár reméljük, hogy ez nem megy el negatív irányba, de ezt megjósolni szintén nem lehet most. Szponzorációban biztos visszafogottság lesz, mindenki megnézi, hogy miként alakul a sorsa, beáll egy "tartalékos üzemmódba", mert nem tudja, hogy mit hozhat számára a következő egy-két hónap, de akadnak olyan cégek, akiknek már rosszabbra fordult a helyzetük. Jelen esetben ezért egyelőre csak úgy tudunk előre nézni, hogy megtervezzük a jövő évi játékoskeretet, de annak gazdasági hátterét bizonytalanság övezi majd, de reméljük, hogy akár az MLSZ-szel, akár a támogatóinkkal le tudjuk kommunikálni azt, hogy mire számíthatunk, s mire nem. Nagy kérdés, hogy az MLSZ kezében lévő jogdíjakkal mi lesz, a TAO-önrész biztosítása körül is sok a bizonytalanság, szóval bőven vannak még kérdések, amelyek válaszra, netán megoldásra várnak a közeljövőben ahhoz, hogy tisztább legyen a kép a klubok és a játékosok előtt is.

A rovat további hírei: Sport

Megvannak a liga legjobbjai

Megvannak a liga legjobbjai

2020. május 30. (szombat)

Hat egyéni kategóriában hirdettek végső győztest pénteken az Erste Liga különdíjainak odaítélésénél.

Újra együtt edzenek a válogatott birkózók

Újra együtt edzenek a válogatott birkózók

2020. május 30. (szombat)

A héten megkezdték a közös munkát a magyar birkózó-válogatott tagjai, akik Sike András kötöttfogású kapitány szerint a körülményekhez képest jó állapotban érkeztek vissza a hosszú kényszerpihenőről.

Azari Zsolt rangos elismerése

Azari Zsolt rangos elismerése

2020. május 29. (péntek)

A Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának kapitánya, Azari Zsolt kapta meg idén az Erste Liga Mr. Spirit díját.

Már Tokióig terveznek

Már Tokióig terveznek

2020. május 29. (péntek)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének felkérésére Hüttner Csaba, és Weisz Róbert szövetségi kapitányok már júniusra beterjesztik a tokiói olimpiáig tartó felkészülési programokat és válogatási elveket.

Júniusban rendezik a tisztújító közgyűlést

Júniusban rendezik a tisztújító közgyűlést

2020. május 29. (péntek)

Az elnökségi ülésen eldőlt, hogy június 20-án rendezik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tisztújító közgyűlését.

Négy új érkező a Kohásznál!

Négy új érkező a Kohásznál!

2020. május 28. (csütörtök)

Érden játssza a 2020/2021-es szezon hazai mérkőzéseit a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia csapata, mely négy új játékos szerződtetését jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

Kovács Bronson Zoltán is marad az Acélbikáknál

2020. május 28. (csütörtök)

A 2020/2021-es szezonban is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatának védelmét erősíti Kovács Bronson Zoltán.