Vírus: 2998 fő fertőzött – Fejér megye még mindig vörösben

2020. május 3. (vasárnap) 7:29 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2998 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Fejér megyét még mindig a vírustérkép vörös zónájában találjuk – 300 fertőzöttel. 
 

Az operatív törzs napi áttekintő jelentése  szerint 5 krónikus beteg hunyt el tegnap, ezzel már 340 főre nőtt az áldozatok száma. A gyógyultak terén is emelkedés tapasztalható, összesen 629 fő távozott tünetmentesen a kórházból. A friss adatsor szerint 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, súlyos állapotban közülük  51 fő van lélegeztetőgépen (ez utóbbi adat  ismét pici csökkenést mutat, tegnap 52 volt). A betegek számának várható növekedése miatt a kórházak minden térségben növelték a szabad ágyak kapacitását – így készülve a tömeges megbetegedések fázisára.
Helyi adatokat továbbra sem publikál az operatív törzs, ámde naponta frissül a megyei bontású vírustérkép – ennek mutatói szerint Fejérben jelenleg 300 igazolt fertőzött személy van. Vagyis nagyon kis mértékben ugyan, de újra növekedett az igazolt esetszám  – az viszont változatlan jellemző, hogy megyénk még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található; fertőzöttség tekintetében a főváros és Pest megye után még mindig harmadik.    
Az alaptényezők után következzenek a növekedés ütemére vonatkoztatható számítások – ezúttal is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 2942 főről mára 2998 főre emelkedett az országos főszám, ez viszonylag alacsony, 1,9  százalékpontos növekedést jelent (a tegnapi 2,75  százalékpontos értékhez mérten is csökkent). Fejér megyében megismétlődött a tegnap mért minimális növekedési ütem – két főadat 298, illetve 300, és ez 0,67 százalékpontos emelkedést mutat.

A kedvező fejlemények ellenére az operatív törzs közleménye változatlanul arra figyelmeztet, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk; közösségben, személyes érintkezések útján terjed, Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus.  Az azonosított fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához ebből eredően lényeges, hogy továbbra is maradjanak otthon az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és mindenki, aki teheti. Lényeges az is, hogy mindenki tartsa be az ajánlásokat és a jelenleg is érvényes kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. 

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus leginkább az idősekre veszélyes, ezért újra kérik az érintett korosztályt, hogy maradjanak otthon – és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét.

A fő szempont továbbra is ez: csak együtt tehetünk a járvány lassításáért!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO)

A rovat további hírei: Belföld

Továbbra is sok napsütés várható

Továbbra is sok napsütés várható

2020. június 27. (szombat)

Vasárnap akár 34 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

Gyorsan feléledt az ingatlanpiac

2020. június 26. (péntek)

Gyorsan feléledt a lakóingatlanok piaca, már májusban felülmúlta a lakást keresők száma az egy évvel korábbit, és még a kínálati árak is nőttek.

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések

2020. június 26. (péntek)

Emelkedtek a Szép-kártya feltöltések május végéig a kibocsátók adatai szerint, akik a veszélyhelyzet júniusi feloldását követően a költésekben további emelkedésre számítanak - közölte az OTP Bank, az MKB Bank, és a K&H Bank az MTI érdeklődésére.

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

Zivatarok, felhőszakadás és UV-sugárzás miatt is figyelmeztetnek

2020. június 25. (csütörtök)

A zivatarok, a felhőszakadás és az UV-sugárzás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Levonult az árhullám a Dunán

Levonult az árhullám a Dunán

2020. június 25. (csütörtök)

Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint - mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emelkedik az üzemanyag ára

Emelkedik az üzemanyag ára

2020. június 23. (kedd)

Jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj ára is szerdától!

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

Végre vége az idősek vásárlási idősávjának

2020. június 18. (csütörtök)

Megszűnik a 65 év felettiekre vonatkozó, naponta 9 és 12 óra között érvényes vásárlási idősáv a boltokban, piacokon mától – a részletekről a város hivatalos weboldalán látott napvilágot összegzés.