Vírus: már 3178 fő fertőzött – Fejér megyében nem emelkedett az esetszám

2020. május 8. (péntek) 7:20 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3178 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma.  Újabb 9 idős krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött térség a vírustérkép szerint – jelenleg 312 igazolt beteggel –, de kedvező hír, hogy mára nem nőtt a fertőzöttek száma! 

Az operatív törzs friss közleménye szerint 392 főre emelkedett az elhunytak száma, 865 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1921 fő, a mutató ismét csökkent a tegnapihoz mérten (1966). Az arányok is sokatmondóak: az aktív fertőzöttek 62 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, míg a gyógyult betegek 54 százaléka budapesti vagy Pest megyei. Jelenleg 1132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban (ez a szám viszont nagyot nőtt a tegnapi 968 főről), közülük 74 főt tartanak lélegeztetőgépen (tegnap 50 fő volt. így e téren is jelentős az emelkedés). 
Városi szintű adatokat továbbra sem publikál az operatív törzs, ámde továbbra is naponta frissül a megyei bontású vírustérkép – ennek mutatói szerint Fejér megyében jelenleg 312 igazolt fertőzött személy van. Vagyis hosszú idő után elmondható, hogy nem emelkedett az esetek száma. Az azonban változatlan jellemző, hogy megyénk még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található; fertőzöttség tekintetében a főváros és Pest megye után továbbra is harmadik. 
A növekedés ütemét "rajzoló" számításoknál során most is is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3150 főről mára 3178 főre emelkedett az országos mutató, ez viszonylag alacsony, 0,89  százalékpontos növekedést mutat (még a tegnapi 1,5 százalékpontos értékhez mérten is csökkent). Fejér megyében még kedvezőbbean alakult az esetszám: nem nőtt az esetek szám, és ez még a tegnapi minimális, mindössze 0,64 százalékos emelkedéshez mérten is biztató fejlemény.

Amint arról már beszámoltunk, hétfőn megkezdődött a védekezés második szakasza. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet és továbbra is elkerüljék a járvány "berobbanását". Ezért Budapesten és Pest megyében továbbra is életben marad a kijárási korlátozás, vidéken viszont mától új szabályok lépnek életbe. Az egész országban továbbra is fontos az ajánlások és a szabályok betartása – például a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. 

Dunaújváros önkormányzata a napokban figyelmeztető közleményt adott ki az enyhítés kapcsán – mutatom máris!

Felhívás: a korlátozások enyhítése nem azt jelenti, hogy elmúlt a veszély! (katt) >>

De vissza az operatív törzs összegzéséhez: az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. 

A fő tényező változatlan: csak együtt tehetünk a járvány ellen!

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO)
 

A rovat további hírei: Belföld

Ismét nőttek az üzemanyagárak

Ismét nőttek az üzemanyagárak

2020. június 02. (kedd)

Két-két forinttal emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a hazai töltőállomásokon.

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

2020. május 31. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, 2 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – tegnap óta eggyel növekedett, 371 az esetszám. 

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

2020. május 30. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 7 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régiónak számít – ám tegnap óta nem nőtt, továbbra is 370 az esetszám. 

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

2020. május 29. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 8 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a vörös zónában fertőzött régió – egy fővel emelkedett, 370 az esetszám. 

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

2020. május 28. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 4 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 369 maradt esetszám.

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

2020. május 27. (szerda)

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

2020. május 27. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám.