Vírus: már 3509 fő fertőzött – Fejér megyében egyetlen új eset volt

2020. május 17. (vasárnap) 7:23 - Öcaline

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. A halálozások száma csökkent: 3 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a fertőzött régiók között – de a tegnapi ugrás után mindössze eggyel nőtt az esetek száma – 356 fő. 

Az operatív törzs frissen publikált adatsora szerint 451 főre emelkedett az elhunytak száma, gyógyultan eddig összesen 1396 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma ezúttal emelkedett, a tegnapi 1654 után 1662 főre. Csökkent viszont a kórházban ápoltak száma is: 562 fő lett a tegnapi 570 után – növekedett azonban a lélegeztetőgépet igénylő betegek száma; 45-ről 47 főre.
Városi szintű adatokkal továbbra sem kényezteti a nyilvánosságot az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép. A friss mutatók szerint Fejér megyében a fertőzöttek számának növekedése a tegnapi nagy lódulás után ismét  megállt: egyetlen fővel nőtt, 356 lett az esetek száma. Fejér megye ezzel persze még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található – a főváros és Pest megye után sajnos mégy mindig a harmadik. 
A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél továbbra is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3473 főről mára 3509 főre emelkedett az országos mutató, az arány a tegnapi 1,63  százalékpontos növekedéshez mérten némiképp csökkent, 1,03 százalék. Megyénkben a növekedés mértéke jóval nagyobb arányút zuhant: a 355-ről 356-ra történt emelkedés mindössze 0,28 százalékpontos növekedést jelent – a tegnap regisztrál 4,41 százalékos arányhoz mérten ez mindenképpen örvendetes csökkenés. 
Az operatív törzs összegzése szerint a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, és a fővárosban is megszűnik a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Fontos fejlemény, hogy hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténik.

Változatlanul fontos az óvatosság – a vezérelv ugyanis még mindig érvényes: csak együtt tehetünk a járvány ellen! 

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO) 
 

A rovat további hírei: Belföld

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

Pest megye gasztronómiáját bemutató kötet jelent meg

2020. szeptember 20. (vasárnap)

A földrajzilag és hagyományaiban is sokszínű Pest megye gasztronómiai különlegességeiről, kézműves termékeiről és innovációiról pillanatfelvételt készítő kötet jelent meg Pest megye ízei címmel.

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

Egységes arculatot kapnak a főváros szervezetei

2020. szeptember 19. (szombat)

Új, egységes "ernyőarculatot" kapnak a fővárosi önkormányzat szervezetei és cégei - jelentette be a Budapesti Városarculati (BV) Nonprofit Kft. ügyvezetője szombaton a fővárosban.

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

A szilvásváradi pisztráng az uniós oltalom alatt álló listán

2020. szeptember 18. (péntek)

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a szilvásváradi pisztráng megnevezés felkerüljön az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) listájára - közölte a bizottság pénteken.

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

Import húskészítményt hívott vissza a forgalomból a Nébih

2020. szeptember 15. (kedd)

Visszahívta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Bio Münchner Weißwurst megnevezésű fehér kolbászt.

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés

2020. szeptember 14. (hétfő)

Augusztusban is folytatódott az ingatlanpiaci élénkülés, a tranazkciók száma majdnem elérte a tavalyit, a lakáshitelek összege pedig nőtt is az előző hónapban.

Nem rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált

Nem rendezik meg a Csabai Kolbászfesztivált

2020. szeptember 14. (hétfő)

Az elmúlt hetek eseményeinek és járványügyi adatainak ismeretében döntöttek úgy a szervezők, hogy az eredetileg meghirdetett időpontban, október 22. és 25. között nem rendezik meg a 24. Csabai Kolbászfesztivált.

Alapjövedelem bevezetését sürgeti a PM

Alapjövedelem bevezetését sürgeti a PM

2020. szeptember 14. (hétfő)

A Párbeszéd Magyarországért a haveri osztogatás helyett a létbizonytalanságban élőknek kedvezne.