Dunaújváros Hetilap

Felelős állattartók jelentkezését várják

2020. június 27. (szombat) 12:53 - Nemes Orsolya

Jelenleg több mint 20 kutya vár gazdára az Önkormányzati Ebrendészeti Telepen. Különböző fajta, kor, szín és mentalitás-egy azonban közös: mindannyian új esélyt szeretnének egy boldogabb életre.

2019 áprilisától egy, már 20 éve működő, dunaújvárosi székhelyű állatvédelmi szervezet, az Első Magyar Állatjogi Alapítvány elnöke, Létai Attila vette át a város szélén lévő egykori Gyepmesteri Telepet. Ennek köszönhetően alakult át az ebrendészetté, ahol jelenleg több mint 20 olyan kutya keresi új otthonát, akiket a befogást követően nem tudtak azonosítani, és hazajuttatni. A telepre minden esetben lakossági bejelentés alapján kerülnek be a kutyák, ahol jobb esetben csak pár hetet töltenek. Bekerülésük után ugyanis 2 hetes karantén következik, ez azt jelenti, hogy elkülönítve megfigyelik őket. „Egyebek mellett viselkedési normákat és állategészségügyi szempontokat vizsgálunk: megnézzük például van-e valami hordozott betegsége. Minden, a telepen lévő kutya számára az lenne az ideális, ha a bekerülést követő 14 nap elteltével már meg lenne az örökbefogadó jelentkező. De ez sajnos legritkább esetbe van ez így.”- mondta el Létai Attila.

„A 2 hét karantén idő után a kutyák megkapják a jogszabályban előírt veszettség elleni oltást, parazitamentesítést és chipet.  Ezeket az önkormányzat állja, de az örökbefogadásnál ezeket ki kell fizetnie  a leendő tulajdonosnak – ismertette Létai Attila. Hozzátette: az Ebrendészeti Telepen igencsak korlátozottak a férőhelyek, jelenleg 23 kenneljük van, így az a legfontosabb, hogy a bekerülő kutyák lehetőleg minél gyorsabban gazdára találjanak, a már említett 2 hetes karantén letelte után.

Képek forrása: dunaujvaros.hu

„A legfontosabb talán azt kiemelni, hogy tudatosítsuk az emberekben, hogy egy ilyen telep nem állatkert. A bekerült kutyának a legrosszabb esetben ott kell leélnie az életét. Ezek a telepek nem erre szolgálnak, ez egy ugródeszka, egy lehetőség, egy kis állomás, hogy a nehéz helyzetből ide bekerülve, rendezve a dolgokat, kikerüljenek, és megtalálják a szerető otthonukat és gazdájukat, de lehetőleg minél gyorsabban! Azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy attól, hogy az állat bekerült a menhelyre, az neki nem egy vidámpark. Szabad és boldog életre vágyik. Felelősségteljes, szerető gazdára. Szeretném, hogyha minél többen az örökbefogadás mellett döntenének.”- emelte ki az ebrendész, aki maga is három, mentett kutya, és egy mentett cica gazdája.

Az örökbefogadás menetét illetően az elhatározás mellett több kritériumnak is meg kell felelnie a leendő gazdinak. Létai Attila szerint egy beszélgetés során kiderül, hogy mennyire komoly az örökbefogadó szándéka, hová és milyen céllal szeretné a kutyát. A szakember, mint mondta: a legfontosabb, hogy jó helyre kerüljön az állat.  A leendő örökbefogadóknak rendelkezésükre áll abban is, hogy  szívesen körbevezeti Őket a telepen, és a legfontosabb, hogy tanácsot ad, ha nehéz a választás, hiszen az elmúlt évtizedek tapasztalataiból adódóan tudja, hogy minden emberhez más típusú eb illik, ugyanis fontos, hogy jól működjön a gazda-kutya együttélés.

Az állatok előre egyeztetett időpontban az Eb­rendészeti Telepen megtekinthetők. De Dunaújváros Megyei Jogú Város hivatalos honlapján a Közügy/Eb­rendészeti Telep alol­dalán is láthatók a gazdira váró négylábúak. Itt az ebrendész elérhetősége is meg­található.

A rovat további hírei: Közélet

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

2020. július 04. (szombat)

Töretlen lelkesedéssel kapcsolódtak be a Hankook dolgozói a cégcsoport önkéntes programjába – az abroncsgyár idén 37 közösségépítő projektelem támogatásáról döntött.

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

2020. július 02. (csütörtök)

Folytatták az elmúlt évek hagyományát, a köztisztviselők napjára időzítve adták át a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat – a város rangos elismerését Mészárosné Virág Éva és Tóth Péter Pál vehette át Pintér Tamás polgármestertől a Városházán rendezett csütörtöki ünnepségen.

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

2020. július 02. (csütörtök)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezte meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet ma délután.

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

2020. július 02. (csütörtök)

Az eddigi két óra helyett a jövő héttől már napi négy órát használhatják az úszni vágyók a Fabó Éva Sportuszoda belső medencéit.

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

2020. július 01. (szerda)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezi meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet; az eseményre csütörtökön kora délután várják a vendégeket.

Járdaseprő gép is járja a város útjait

Járdaseprő gép is járja a város útjait

2020. július 01. (szerda)

Új berendezést is bevetettek "A tiszta Dunaújvárosért!"jelszó jegyében, egyre több helyszínen találkozhatnak a városlakók a járdaseprő géppel, adta hírül a város hivatalos oldala.

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

2020. június 30. (kedd)

Halaszthatatlan ügyekben döntöttek a képviselők a járványhelyzet utáni első közgyűlésen: a rendkívüli ülésnek a Városháza "C" szárnya adott otthont ma délelőtt. Az ülés napirendjén 12 tétel szerepelt – részletek a hajtás után.