Időjárás: változékony idővel köszönt ránk a nyár

2020. június 2. (kedd) 11:00 - Öcaline

Felhős, csapadékos és szeles, az évszakhoz mérten hűvös idő várható a hét első napjaiban a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végére már mutat valamit magából a nyár!

"Ismét záporok!" – ezzel a figyelmeztetéssel kezdte szokásos hétindító prognózisát Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu időjárási portál szerkesztője. Ahogy az ablakon kipillantva láthatjuk, gomolyfelhők zavarják a napsütést – az eső barátainak van egy jó hírem: már déltől várható szórványosan zápor, egy-egy futó zivatar. Élénk, a Dunántúlon erős lesz az északnyugati szél – a reggeli 11-13 fokos értékeket követően délután 20 fok körül alakul a hőmérséklet.
A közeli kilátások hasonló képletet ígérnek a friss modellfuttatások szerint: szerdán sok napsütésre számíthatunk, majd délutántól ismét magasra törnek a gomolyfelhők – ezekből főként a Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. Ha leheletnyivel is, de emelkedik a hőmérséklet: 21-23 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.
A hét közepétől változékonyabbra fordul az időjárás, már csütörtökön gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és szórványosan várható zivatar, vagy zápor. Erősödik a nappali felmelegedés: délután már 25 fok körüli értékekkel számolhatunk! Hasonló idő várható pénteken is, azzal a kiegészítéssel, hogy délnyugat felől egyre többfelé törhet ki zivatar, alakulhat ki markáns zápor. Néhol heves zivatarok is lehetnek, felhőszakadással, jégesőkkel, esetenként viharos szélrohammal – 19-27 fok között alakul a hőmérséklet, emellett estétől viharossá fokozódhat az északnyugati szél.
A hét végére aztán a naptári után beköszönt végre a meteorológiai nyár is: a középtávú előrejelzések specialistája szerint már szombaton jelentősen csökken a felhőzet, sok napsütés valószínű, már csak futó zápor fordulhat elő. Fokozatosan veszít erejéből az eleinte még erős – és bár a csúcsérték 23 fok körül alakul, a napsütés miatt ezt már mindenképpen kellemesebben viseljük. Ragyogó égbolt, derült, száraz, napsütéses idő várható vasárnap – 26-28 fokos csúcsokkal!

Ha tetszik, valójában ekkor kezdődik az igazi nyár!

(Fotó: Így látjuk MI! – Bozor Magdolna felvétele)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Eötvös Cirkusz: száz éve a porondon!

Eötvös Cirkusz: száz éve a porondon!

2020. július 10. (péntek)

Kerek évfordulót ünnepel idén a világhírű társulat – ráadásul az Eötvös Cirkusz e napokban éppen Dunaújvárosban vendégszerepel.

Kiskedvenceink is megszomjaznak a nagy melegben. Ha sétálni megyünk velük, mindig legyen nálunk friss víz!

Kiskedvenceink is megszomjaznak a nagy melegben. Ha sétálni megyünk velük, mindig legyen nálunk friss víz!

2020. július 09. (csütörtök)

A nyári meleg időben nagyon fontos, hogy mindig gondoskodjunk a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztásáról. Azonban ne felejtsünk el kedvenceinkről is gondoskodni egy-egy séta alkalmával, de akkor sem, ha csak otthon kell hagyjuk őket, amíg dolgozni megyünk. 

"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

2020. július 09. (csütörtök)

A body shaming, vagyis testszégyenítés jelensége meglehetősen gyakori napjainkban. Egy amerikai felmérés szerint a nők közel 93, illetve a férfiak 86,5 százaléka kapott már olyan megjegyzéseket, melyek kritizálják a testüket. Harsányi Kata pszichológus a jelenség hátteréről ír.

Közösségi adománygyűjtés – állatmentésre!

Közösségi adománygyűjtés – állatmentésre!

2020. július 07. (kedd)

Két szervezet összefogásával hirdettek adománygyűjtő akciót az állatmentés és az állatok körülményeinek javítására – várják a felajánlásokat, felhívás a hajtás után!

Ha nyár, akkor smoothie (1. rész)

Ha nyár, akkor smoothie (1. rész)

2020. július 07. (kedd)

Újabb sorozatot indít online felületünk, melyben heti több alkalommal mutatunk be olyan ételeket és italokat, melyek kimondottan jól esnek a nyári hőségben. Elsőként néhány kedvenc smoothie. Lássuk!

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

2020. július 06. (hétfő)

Masszív enyhülés és némi csapadék is várható ma estétől, de a hét végére ismét strandidőt ígér a DO meteorológiai szakértője. Friss porgnózis a hajtás után!

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

2020. július 06. (hétfő)

Napnyugta után készülhetünk az ismételt bevetésre ma kora este – Dunaújváros területén ismét szúnyogirtás lesz, adta hírül a város hivatalos weboldala. Megelőző célzat és lakossági tipptár a hajtás után!