Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Könyvtár helyett KönyvTerasz – és színes online kínálat

2020. június 3. (szerda) 16:45 - Öcaline

Sikerrel debütált kedden a József Attila Könyvtár szabadtéri könyvkölcsönző szolgáltatása, emellett színes kínálattal várja (online is) a betű barátait az intézmény.

Ahogy arról már előzetesen is beszámoltunk, bár pro forma az intézmény még zárva, de a bejáratnál  könyvkölcsönöző  szolgáltatással várja olvasóit a József Attila Könyvtár: a KönyvTerasz szolgáltatása kedden, nagy sikerrel debütált, tudatta honlapunkkal Tóth Éva intézményvezető. Bár az első napon az időjárás nem fogadta kegyeibe sem a könyvtár bevetésen lévő munkatársait, sem a könyvbarátokat, a folytatásban is minden érdeklődő előtt nyitott a lehetőség. Munkanapokon 9-17 óra között biztosítanak alkalmat a korábban kölcsönzött könyvek visszaadására és az előre, telefonon vagy e-mailben leadott kérések alapján összeállított könyvcsomagok elvitelére. Az igényeket a 25/423-952-es telefonszámon, valamint az olvszolg@jakd.hu e-mail címen regisztrálják.
Tóth Éva kérdésünkre kiemelte: a könyvtár kapuinak teljes újranyitásáig tovább folytatja megkezdett sorozatainak bővítését – folyamatos az online tartalmak feltöltése a könyvtár honlapjára, Facebook oldalára, Youtube-csatornájára és már Instagramra is!

A város történetéhez is kapcsolódó tényező – egyúttal fontos intézménytörténeti mérföldkő –, hogy éppen 69 éve, 1951. júniusának elején nyitotta meg kapuját a városépítők előtt Dunapentele új közművelődési könyvtára! Az évfordulóra terjedelmes összeállítást időzítettek az intézmény webldalán.
A gyermekkönyvtári újdonságok is bővültek: a "Mesés feladatok" sorában Kálnay Adél, valamint Bosnyák Viktória meséi után ezúttal Lackfi János: A nagy gyorsulási verseny című meséjéhez kapcsolódó fejtörővel ismerkedhetnek az ifjú olvasók, míg a KarantINTERJÚ sorozatban a dunaújvárosi gyerekek kedvencének számító Vig Balázs után, újabb "ismerős", M. Kácsor Zoltán, a Zabaszauruszok szerzője szólal meg. Szintén folytatódik a felolvasással színesített könyvajánló – ezúttal Pokornyi Orsolya gyermekkönyvtáros mutatja be Acsai Roland Tili és Tiló című kötetét. Szintén folytatódik Marcsi néni népszerű sorozata –  Törökné Antal Mária mesevideóját is megtalálják a gyerekek a könyvtár weblapján!
Végül, de közel sem utolsósorban egy rangos szakmai együttműködés hírét tolmácsolta a könyvtár vezetője: a fent említett gyermekkönyvári programok  (Mesés feladatok, KarantINTERJÚ, linkgyűjtemény, Cimbora történeti kvíz, Mesél a könyvtáros) szerepelnek az országos Internet Fiesta 2020 (Okos város – okos könyvtár) kínálatában is.

A közvetlen elérhetőséget máris mutatom!

Internet Fiesta 2020 – Dunaújváros (katt) >> 

A kultúra szolgálata rendkívüli helyzetben is fontos feladat – olvassatok, olvassanak minden nap!

(Fotó: Végh Zoltán; archív kép: József Attila Könyvtár)

Debütált a KönyvTerasz

Debütált a KönyvTerasz - fotó:
Debütált a KönyvTerasz - fotó:
Debütált a KönyvTerasz - fotó:
Debütált a KönyvTerasz - fotó:
Debütált a KönyvTerasz - fotó:

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: nyári színház a ligetben

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 03. (péntek)

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

2020. július 03. (péntek)

Az első megmozdulások szépen le is gurultak, a folytatás is ígéretesen alakul: a pincében rendezendő koncertekre még várni kell, de a Kaptár Garden színpada minden hétvégén benépesül – ha lassan is, de biztosan beröccen a bulizóna gépezete városunkban.

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

2020. július 02. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban többször arattak sikert, a járványhelyzet után visszatérnek: folytatódik a Pannon Filharmonikusok szabadtéri kamarakoncertjeinek sorozata Dunaújvárosban – a nagytemplom előtti téren járványbúcsúztató hangverseny lesz vasárnap délelőtt.

"Talált idő" – kiállítás a templomban

"Talált idő" – kiállítás a templomban

2020. július 01. (szerda)

A járványhelyzet enyhülése után újra nyit az evangélikus templom kiállítóterme: Kelemen Marián Éva festő, művész-tanár Talált idő című kiállítását péntektől láthatják az érdeklődők.

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

2020. június 29. (hétfő)

Ugyan még az egészségügyi és távolságtartási szabályok betartása mellett, de szolgáltatási korlátozások nélkül, teljes nyitva tartással üzemel a József Attila Könyvtár mától. Ráadásul több újdonsággal is szolgálnak a betűk barátainak. 

Egyből a mélyvízbe

Egyből a mélyvízbe

2020. június 26. (péntek)

A márciusi bezárást követően június második felében ismét kinyithatott a Munkásművelődési Központ, amely így a nyugdíjas kluboknak és a gyermektáboroknak egyaránt otthont ad. Emellett az Erzsébet táborok „betétprogramjaként” kézműves foglalkozásokat és színházi előadásokat szerveznek az intézményben.

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

2020. június 23. (kedd)

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!