Dunaújváros Hetilap

Kutya chip-olvasót állítottak rendszerbe a Városházán

2020. június 22. (hétfő) 18:41 - Öcaline

Az elveszett kisállat gazdájának felkutatását szolgáló berendezés üzembe helyezéséről Kálló Gergely országgyűlési képviselő számolt be a napokban – szót ejtve a hatékony állatvédelmet célzó törekvésekről is.

Éles kritika az országos állatvédelmi viszonyok miatt, kedvező fejlemény helyben, – két témában tartott tájékoztatót a napokban Kálló Gergely országgyűlési képviselő a Városháza előtt. 

Nincs biztonság, nincs állatvédelem

A honatya kifejtette, jelenleg nem beszélhetünk az állatok biztonságát garantáló állapotokról Magyarországon, és ez a jelenlegi kormányzat mulasztása; legutóbb egy, az Országgyűlésbe tervezett vitát akadályozott meg a témában a fideszes többség – márpedig az állatokkal történő bánásmód kitűnően jellemzi egy ország közállapotát.
Kálló Gergely szerint négy tényező hiányzik a valóban hatékony és eredményes állatvédelemhez: a törvény szigorítása például komolyabb büntetéssel sújthatná az állatkínzókat (a képviselő e ponton a kutyáját a kocsija vonóhorgához kötve kilométereken át vonszoló asszony, a "balotaszegi rém" példáját hozta fel). Segíthetne a pirotechnikai eszközök használatának ésszerűsítése, a gátlástalan állatszaporítók megfékezése is, valamint szükség lenne egy, az állatok alkotmányos védelmét garantáló rendszer (állatvédelmi ombudsman és/vagy állatvédelmi rendőrség) kialakítására is.

A tacskó lépések taktikája

Az állatok védelmét nemcsak országos színtéren lehet és kell szorgalmazni, emelte ki Kálló Gergely: az elkóborolt kedvencek megtalálását szolgálhatja például az a kutya chip-olvasó, amelyet most állítottak rendszerbe a Városházán. Az eszköz használatát saját tacskóin mutatta be a képviselő, és mint elmondta, a hivatal "A" épületének portáján a minden nap 0-24-es ügyeleti rendszer garantálja, hogy az digitális leolvasó bármikor bevethető legyen.

Kálló Gergely kiemelte, hogy bár a kisállatok őrzés-védelmét a gazdik kiérkezéséig nem vállalják, de mindenki helyben kérhet és kaphat tájékoztatást arról, hogyan kell használni az eszközt, illetve kihez és milyen elérhetőségen fordulhat a megőrzés végett. 

De persze mi is segítünk: a chip-olvasó használatában Dunaújváros Ebrendészeti Telepe nyújt segítséget – hívják Létai Attilát a 20/430-8177-es számon!

 
 

A rovat további hírei: Közélet

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

Hankook: 37 közösségépítő projektet támogatnak az önkéntesek

2020. július 03. (péntek)

Töretlen lelkesedéssel kapcsolódtak be a Hankook dolgozói a cégcsoport önkéntes programjába – az abroncsgyár idén 37 közösségépítő projektelem támogatásáról döntött.

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

Városháza: díjátadó ünnep – a köz szolgálatáért

2020. július 02. (csütörtök)

Folytatták az elmúlt évek hagyományát, a köztisztviselők napjára időzítve adták át a Dunaújváros Közszolgálatáért Díjat – a város rangos elismerését Mészárosné Virág Éva és Tóth Péter Pál vehette át Pintér Tamás polgármestertől a Városházán rendezett csütörtöki ünnepségen.

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

Rendhagyó Semmelweis-nap a kórházban – elismerésözönnel

2020. július 02. (csütörtök)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezte meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet ma délután.

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

Uszoda: új idősáv a nagyközönségnek

2020. július 02. (csütörtök)

Az eddigi két óra helyett a jövő héttől már napi négy órát használhatják az úszni vágyók a Fabó Éva Sportuszoda belső medencéit.

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

Kórház: rendhagyó Semmelweis ünnepre készülnek

2020. július 01. (szerda)

A járványügyi veszélyhelyzet miatt még mindig fokozott biztonsági szabályok betartásával, korlátozott számú meghívottal és rövidített időtartamban rendezi meg szokásos Semmelweis ünnepségét a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet; az eseményre csütörtökön kora délután várják a vendégeket.

Járdaseprő gép is járja a város útjait

Járdaseprő gép is járja a város útjait

2020. július 01. (szerda)

Új berendezést is bevetettek "A tiszta Dunaújvárosért!"jelszó jegyében, egyre több helyszínen találkozhatnak a városlakók a járdaseprő géppel, adta hírül a város hivatalos oldala.

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

Közgyűlés: 12 fontos döntés született a rendkívüli ülésen

2020. június 30. (kedd)

Halaszthatatlan ügyekben döntöttek a képviselők a járványhelyzet utáni első közgyűlésen: a rendkívüli ülésnek a Városháza "C" szárnya adott otthont ma délelőtt. Az ülés napirendjén 12 tétel szerepelt – részletek a hajtás után.