Dunaújváros Hetilap

Kutya chip-olvasót állítottak rendszerbe a Városházán

Öcaline - 2020. június 22. 18:41

Az elveszett kisállat gazdájának felkutatását szolgáló berendezés üzembe helyezéséről Kálló Gergely országgyűlési képviselő számolt be a napokban – szót ejtve a hatékony állatvédelmet célzó törekvésekről is.

Éles kritika az országos állatvédelmi viszonyok miatt, kedvező fejlemény helyben, – két témában tartott tájékoztatót a napokban Kálló Gergely országgyűlési képviselő a Városháza előtt. 

Nincs biztonság, nincs állatvédelem

A honatya kifejtette, jelenleg nem beszélhetünk az állatok biztonságát garantáló állapotokról Magyarországon, és ez a jelenlegi kormányzat mulasztása; legutóbb egy, az Országgyűlésbe tervezett vitát akadályozott meg a témában a fideszes többség – márpedig az állatokkal történő bánásmód kitűnően jellemzi egy ország közállapotát.
Kálló Gergely szerint négy tényező hiányzik a valóban hatékony és eredményes állatvédelemhez: a törvény szigorítása például komolyabb büntetéssel sújthatná az állatkínzókat (a képviselő e ponton a kutyáját a kocsija vonóhorgához kötve kilométereken át vonszoló asszony, a "balotaszegi rém" példáját hozta fel). Segíthetne a pirotechnikai eszközök használatának ésszerűsítése, a gátlástalan állatszaporítók megfékezése is, valamint szükség lenne egy, az állatok alkotmányos védelmét garantáló rendszer (állatvédelmi ombudsman és/vagy állatvédelmi rendőrség) kialakítására is.

A tacskó lépések taktikája

Az állatok védelmét nemcsak országos színtéren lehet és kell szorgalmazni, emelte ki Kálló Gergely: az elkóborolt kedvencek megtalálását szolgálhatja például az a kutya chip-olvasó, amelyet most állítottak rendszerbe a Városházán. Az eszköz használatát saját tacskóin mutatta be a képviselő, és mint elmondta, a hivatal "A" épületének portáján a minden nap 0-24-es ügyeleti rendszer garantálja, hogy az digitális leolvasó bármikor bevethető legyen.

Kálló Gergely kiemelte, hogy bár a kisállatok őrzés-védelmét a gazdik kiérkezéséig nem vállalják, de mindenki helyben kérhet és kaphat tájékoztatást arról, hogyan kell használni az eszközt, illetve kihez és milyen elérhetőségen fordulhat a megőrzés végett. 

De persze mi is segítünk: a chip-olvasó használatában Dunaújváros Ebrendészeti Telepe nyújt segítséget – hívják Létai Attilát a 20/430-8177-es számon!

 
 

A rovat további hírei: Közélet

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

Három gyűjtőponton lesz lomtalanítás szombaton

2021. jún. 11.

A Kertváros, a Bagolyvár és a Barsi Dénes utca kerül sorra – ráadásul az utóbbi két gyűjtőponton elektromos hulladék konténere is várja a használaton kívüli holmikat!

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

Szúnyoggyérítés – lakossági teendőkkel

2021. jún. 10.

Az alaphírt már megírtuk, ezúttal a város hivatalos oldalán megjelent összegzés ajánlásait vesszük sorra  a ma este kezdődő szúnyoggyérítés  kapcsán. Vízgyülem a hajtás után.

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

"Gyógyuljon új környezetben!" – három városrészben

2021. jún. 09.

Orvosi rendelők infrastrukturális fejlesztésére és felújítására nyert összesen 196,74 millió forint európai uniós támogatást a város önkormányzata. Közlemény.

DSTV: jeles napi visszanéző

DSTV: jeles napi visszanéző

2021. jún. 09.

Pedagógus életpályákat mutat be a DSTV ünnepnapi összeállítása. Tanári pályafutás, pedagógusi szerepvállalás, hivatástudat és jó értelemben vett megszállottság – a jelen különleges kihívásainak tükrében. Hangkép.
 

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

Gyászol a "Jószoli" – elhunyt Nics Éva

2021. jún. 08.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány kuratóriumi elnöke 70 évesen távozott az élők sorából – pótolhatatlan űrt hagyva maga után a fogyatékkal élők helyi ellátása terén. Nekrológ. 

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

Szúnyogirtás lesz a hét második felében

2021. jún. 08.

Az országos merítésből kimaradt, az önkormányzat saját forrásból végezteti a vegyi irtást. Sötétedés után, mert minden rovarra veszélyes – a méhészeket külön is értesítik, árulta el kérdésemre Mezei Zsolt alpolgármester.

DSTV: újra látogathatók a betegek

DSTV: újra látogathatók a betegek

2021. jún. 08.

A korlátozások enyhítésével komoly korlátozásokhoz kötve, de újra látogathatóak a kórházi betegek, derül ki a DSTV összegzéséből. Az aktuális szabályokról dr. Mészáros Lajos, a Szent Pantaleon kórház intézményvezetője számolt be. Hangkép.