Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

2020. június 23. (kedd) 16:30 - Öcaline

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!

A titok tehát: "Kell egy csapat!" Egy olyan csapat, amely kreatív, ötletteli, ráadásul alázatos a rendezvény szellemiségével kapcsolatban.

Egy rugóra járó agyak

Ezek voltak a legfontosabb elemei és mozgatórugói a múlt szombati a fesztiválnak. Így állt össze az a csapat, amely a nézettségi adatokat és kommenteket is figyelembe véve tökéletes munkát végzett. A hét órás élő adás (amely országos viszonylatban mindenképpen műfajteremtő), 20 ezer embert ért el a facebook felületén, közel 8 ezer megtekintést és 3 ezer 700 aktivitást produkált. Elsőre.

De térjünk rá a műsorra. A siker egyik titka az volt, hogy a fesztiválban részt vevő zenekarok kizárólag dunaújvárosiak voltak (de ez is volt a cél), mint ahogy a műsor vezetését elvállaló Quimby-alapember, Varga Livius is, aki végtelen profizmussal vitte végig a maratoni adást. Ehhez persze az kellett, hogy az ő keze alá dolgozó Gulácsi Zoltán, (a fesztivál egyik megálmodója) már hetekkel az adás előtt megkezdte a közös munkát a zenész-műsorvezetővel, folyamatosan tolta a zenekarok anyagait, klipjeit a Kutya vacsorája frontemberének.

BakElit – infóblokk     

A fesztiválon fellépő zenekarok:
Névtelen utca, Dalai Dávid, Fun Company, NADENe, BeatKOHO
Az interjúra meghívott zenekarok:
Newtown Feels, Notyet Band, Born Again, Digitál együttes:Horváth János Dagi

A fesztivál fővédnökei: Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere
A rendezvény védnöke: Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola
Támogatók: Campus Étterem, Diablo Pizzéria, Életerő Természetes Gyógymódok Stúdió, Rizmajer Művész Söröző, Szöglet Sport Bár, Ipolyi Közművelődési Központ – Törökszentmiklós, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Ordas István
Médiatámogatók: HumanFilmStudio, Baga Creative Media Studio, RTM PIX, castellum.do, Dunaújváros Online

Mindenki a helyén

A HumanFilmStudio agya, Korom Károly izgalmas beharangozókat készített a fesztiválról, így pár nap alatt futótűzként terjedt el a világhálón a közelgő esemény, amelyet fia, Korom Dávid adásrendező vezényelt le – nem mellékes, karmestereket meghazudtoló módon.
A BakElit Zenecentrum a lehető legjobb helyszíne volt a koncerteknek. A stúdió hangmérnöke, Futó Gábor, aki egyben a Fun Company zenekar vezetője, közel harminc éves tapasztalattal rendelkező zenész, hangmérnök. Ő volt a fesztivál hangja, ő álmodta meg a "klubkoncertek" zenei hangzását. 

S ha már BakElit – Baki Endre producer tette lehetővé az álom megvalósulását, ő látta meg elsőként a lehetőséget arra, hogy itt és most valami új születhessen meg. És innentől már csak a zene számított – gyakorlatilag minden és mindenki a helyére került, szinte magától állt össze a kép egy jó műsorhoz. 
Az idő előrehaladtával a stáb előtt egyre kevesebb lett a kérdőjel, és egyre több az "ezt is megoldottuk" feladat. (Mint a biztos internet-kapcsolat létrehozása, amelyért Verasztó Sándornak mondtak köszönetet.)
Hogy miért érte meg ez a sok munka? Hogy miért tartott ki a csapat a legnehezebb pillanatokban is? A válasz egyszerű. Látták a fellépő zenészek szemében a csillogást, hogy végre történik valami a városban, ami csak róluk szól. A „most jött el a mi időnk” érzése.

(Fotók: BekElit - Ady Géza felvételei)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

2020. szeptember 25. (péntek)

Ősbemutatóval kezdődik a Város Évada a Bartók Kamaraszínházban ma este: a közönség először láthatja a Sándor Mátyás című új magyar musicalt.

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

2020. szeptember 21. (hétfő)

Böszörményi Márton első könyve, a Meixner Józsefné apoteózisa című prózakötet bemutatójának ad otthont a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kedden délután. Testhorror a hajtás után.

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.