Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

2020. június 23. (kedd) 16:30 - Öcaline

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!

A titok tehát: "Kell egy csapat!" Egy olyan csapat, amely kreatív, ötletteli, ráadásul alázatos a rendezvény szellemiségével kapcsolatban.

Egy rugóra járó agyak

Ezek voltak a legfontosabb elemei és mozgatórugói a múlt szombati a fesztiválnak. Így állt össze az a csapat, amely a nézettségi adatokat és kommenteket is figyelembe véve tökéletes munkát végzett. A hét órás élő adás (amely országos viszonylatban mindenképpen műfajteremtő), 20 ezer embert ért el a facebook felületén, közel 8 ezer megtekintést és 3 ezer 700 aktivitást produkált. Elsőre.

De térjünk rá a műsorra. A siker egyik titka az volt, hogy a fesztiválban részt vevő zenekarok kizárólag dunaújvárosiak voltak (de ez is volt a cél), mint ahogy a műsor vezetését elvállaló Quimby-alapember, Varga Livius is, aki végtelen profizmussal vitte végig a maratoni adást. Ehhez persze az kellett, hogy az ő keze alá dolgozó Gulácsi Zoltán, (a fesztivál egyik megálmodója) már hetekkel az adás előtt megkezdte a közös munkát a zenész-műsorvezetővel, folyamatosan tolta a zenekarok anyagait, klipjeit a Kutya vacsorája frontemberének.

BakElit – infóblokk     

A fesztiválon fellépő zenekarok:
Névtelen utca, Dalai Dávid, Fun Company, NADENe, BeatKOHO
Az interjúra meghívott zenekarok:
Newtown Feels, Notyet Band, Born Again, Digitál együttes:Horváth János Dagi

A fesztivál fővédnökei: Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere
A rendezvény védnöke: Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola
Támogatók: Campus Étterem, Diablo Pizzéria, Életerő Természetes Gyógymódok Stúdió, Rizmajer Művész Söröző, Szöglet Sport Bár, Ipolyi Közművelődési Központ – Törökszentmiklós, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Ordas István
Médiatámogatók: HumanFilmStudio, Baga Creative Media Studio, RTM PIX, castellum.do, Dunaújváros Online

Mindenki a helyén

A HumanFilmStudio agya, Korom Károly izgalmas beharangozókat készített a fesztiválról, így pár nap alatt futótűzként terjedt el a világhálón a közelgő esemény, amelyet fia, Korom Dávid adásrendező vezényelt le – nem mellékes, karmestereket meghazudtoló módon.
A BakElit Zenecentrum a lehető legjobb helyszíne volt a koncerteknek. A stúdió hangmérnöke, Futó Gábor, aki egyben a Fun Company zenekar vezetője, közel harminc éves tapasztalattal rendelkező zenész, hangmérnök. Ő volt a fesztivál hangja, ő álmodta meg a "klubkoncertek" zenei hangzását. 

S ha már BakElit – Baki Endre producer tette lehetővé az álom megvalósulását, ő látta meg elsőként a lehetőséget arra, hogy itt és most valami új születhessen meg. És innentől már csak a zene számított – gyakorlatilag minden és mindenki a helyére került, szinte magától állt össze a kép egy jó műsorhoz. 
Az idő előrehaladtával a stáb előtt egyre kevesebb lett a kérdőjel, és egyre több az "ezt is megoldottuk" feladat. (Mint a biztos internet-kapcsolat létrehozása, amelyért Verasztó Sándornak mondtak köszönetet.)
Hogy miért érte meg ez a sok munka? Hogy miért tartott ki a csapat a legnehezebb pillanatokban is? A válasz egyszerű. Látták a fellépő zenészek szemében a csillogást, hogy végre történik valami a városban, ami csak róluk szól. A „most jött el a mi időnk” érzése.

(Fotók: BekElit - Ady Géza felvételei)

 

A rovat további hírei: Kultúra

"Egy percre megfogom, ami örök"

"Egy percre megfogom, ami örök"

2020. július 04. (szombat)

A gyermekkor élményeit, benyomásait idézik fel Kelemen Marián Éva képzőművész festményei és plasztikái. Az összeállítást az evangélikus templomban tekinthetik meg az érdeklődők.

Bartók: nyári színház a ligetben

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 03. (péntek)

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

Kaptár: megtörték a csendet – irány a való világ!

2020. július 03. (péntek)

Az első megmozdulások szépen le is gurultak, a folytatás is ígéretesen alakul: a pincében rendezendő koncertekre még várni kell, de a Kaptár Garden színpada minden hétvégén benépesül – ha lassan is, de biztosan beröccen a bulizóna gépezete városunkban.

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

Járványbúcsúztató koncert vasárnap

2020. július 02. (csütörtök)

Az elmúlt időszakban többször arattak sikert, a járványhelyzet után visszatérnek: folytatódik a Pannon Filharmonikusok szabadtéri kamarakoncertjeinek sorozata Dunaújvárosban – a nagytemplom előtti téren járványbúcsúztató hangverseny lesz vasárnap délelőtt.

"Talált idő" – kiállítás a templomban

"Talált idő" – kiállítás a templomban

2020. július 01. (szerda)

A járványhelyzet enyhülése után újra nyit az evangélikus templom kiállítóterme: Kelemen Marián Éva festő, művész-tanár Talált idő című kiállítását péntektől láthatják az érdeklődők.

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

Könyvtár: mától korlátlanul nyitva

2020. június 29. (hétfő)

Ugyan még az egészségügyi és távolságtartási szabályok betartása mellett, de szolgáltatási korlátozások nélkül, teljes nyitva tartással üzemel a József Attila Könyvtár mától. Ráadásul több újdonsággal is szolgálnak a betűk barátainak. 

Egyből a mélyvízbe

Egyből a mélyvízbe

2020. június 26. (péntek)

A márciusi bezárást követően június második felében ismét kinyithatott a Munkásművelődési Központ, amely így a nyugdíjas kluboknak és a gyermektáboroknak egyaránt otthont ad. Emellett az Erzsébet táborok „betétprogramjaként” kézműves foglalkozásokat és színházi előadásokat szerveznek az intézményben.