Újra közösen edzenek!

2020. június 28. (vasárnap) 8:33 - spigott

Több hónapos leállás után ismét elkezdték a közös munkát a Hikari Dojo SE karatékái.

A koronavírus-járvány nem kímélte a küzdősportok szerelmeseit sem, így a dunaújvárosi Hikari Dojo SE karatékái sem hódolhattak szenvedélyüknek az elmúlt hónapokban, árulta el érdeklődésünkre Schneider László klubvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy ő és az SE versenyzői sem maradtak azért munka nélkül, ám ennek ellenére is van mit bepótolniuk a közös edzések újrakezdésével.

"Az utolsó esemény, az utolsó edzésünk március 12-én volt, mert a Magyar Karate Szövetség és a Magyar JKA Karate Szövetség is törölt minden programot, hasonlóan a többi sportági szövetséghez, s a közös edzések is rendeletileg be voltak tiltva, ráadásul a nemzetközi szövetségek is törölték az eseményeiket, ahogy érték el az országokat a különböző fertőzési szintek. Ezalatt én ugyanúgy edzettem, napi egy-két alkalommal gyakoroltam, s olyan programot állítottam össze a gyerekeknek, hogyha folytatjuk, akkor legyen érdekesebb anyaguk, illetve sok más sportágakhoz hasonlóan az internetre tettem fel egy-másfél perces videókat, gyakorolni valót. Emellett a karate tevékenységben egy nagy nemzetközi oldal is létrejött, szintén az interneten, ennek ma már körülbelül tizenhárom ezer tagja van, s ott több mester és mások is osztottak meg videókat arról, hogyan lehet otthon, vagy szűkebb helyeken edzeni, ami mindenképpen érdekes dolog volt. Egy kicsit lelassult a világ az elmúlt hónapokban, ugyanígy a gyerekek is, kicsit álmosan is jöttek vissza, volt egy, vagy két karatéka, aki jobb állapotban volt, mint a leállás előtt, ám a többség visszaesett, éppen ezért most azon dolgozunk, hogy újra felhozzuk őket, s ősztől majd meglátjuk, hogy hogyan tovább."

Még februárban írták alá azt az országos szintű megállapodást, melynek segítségével az iskolákban is oktatható lesz a sportág, s mint azt Schneider László elmondta, húsz-huszonöt edző készíti majd fel a feladatra a programban résztvevő testnevelőket.

"A Magyar Karate Szakszövetség, a Testnevelési Egyetem, illetve a Magyar Diáksport Szövetség közös összefogása ez, melynek alapján a karate sportot be lehet vinni a testnevelés órák anyagába. A testnevelő tanároknak viszont nagyon kis százaléka karate edző is, ezért indult egy olyan program, hogy a testnevelőket egy három napos, harminc órás gyorstalpaló tanfolyam keretében egy kicsit megismertessék a karate mozgásanyagával. A képzés most indult, egyelőre húsz-huszonöt edző van az országból benne és elvileg, az előzetes információk szerint úgy néz ki, hogy körülbelül hat-hétszáz testnevelő tanár vesz majd részt a programban, szétosztva az országban, régiókra bontva."

Végh Zoltán felvételei

Schneider László szigorú, egyenes edzőnek tartja magát, s mint azt elmondta, a Hikari Dojo SE-nél életkortól függetlenül bárki megtalálhatja számításait.

“Mi öt éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, idősebbek is nyugodtan jöhetnek, akár hatvan éves korban is el lehet kezdeni ezt a sportágat, ez külföldön egyáltalán nem ritka, persze ott is a gyerekek adják azért a fő létszámot. A mai gyerekek kicsit azért mások, bizonyos szempontból jobbak, bizonyos szempontból rosszabbak, mint mondjuk volt húsz, vagy harminc éve, de nagyon sok függ a családi háttértől, a szülőtől, hogy mennyire tud megmaradni. Én szigorú vagyok, nálam fontos a pontosság, a kiszámíthatóság, nem szeretném a karatét úgy eladni, hogy becsapjak valamit.”

A rovat további hírei: Sport

Munkaruhát öltöttek a kézilabdázók

Munkaruhát öltöttek a kézilabdázók

2020. július 06. (hétfő)

Megkezdte a felkészülést a 2020/2021-es szezonra a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese.

Borulni fognak idén az erőviszonyok

Borulni fognak idén az erőviszonyok

2020. július 06. (hétfő)

Ahhoz, hogy kialakítsák az amerikai futballisták idei versenynaptárát, felméréseket is végzett a szövetség a csapatok között.

A liga egyik legjobbja is marad a Bikáknál

A liga egyik legjobbja is marad a Bikáknál

2020. július 05. (vasárnap)

Garret Hughson a 2020/2021-es szezonban is a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorong csapatát erősíti majd.

Hogyan sportoljunk a kánikulában?

Hogyan sportoljunk a kánikulában?

2020. július 05. (vasárnap)

Ezen a héten erről faggattuk Dóczi Zsuzsit, ő mit javasol. Mozogjunk, vagy sem?

Idén is lesz birkózó-vb

Idén is lesz birkózó-vb

2020. július 05. (vasárnap)

A nemzetközi szövetség (UWW) szombati döntése értelmében év végén idén rendhagyó módon megtartják a birkózó-világbajnokságot.

Véghajrá előtt a kupában

Véghajrá előtt a kupában

2020. július 04. (szombat)

A Tízpróbások és az SZP-Asztalos együttesei jutottak be a Dunaújváros Kupa fináléjába.

Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

2020. július 04. (szombat)

A Forbes magazin magyar kiadásának felmérése alapján továbbra is, immár hatodik éve a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló.