Újra közösen edzenek!

2020. június 28. (vasárnap) 8:33 - spigott

Több hónapos leállás után ismét elkezdték a közös munkát a Hikari Dojo SE karatékái.

A koronavírus-járvány nem kímélte a küzdősportok szerelmeseit sem, így a dunaújvárosi Hikari Dojo SE karatékái sem hódolhattak szenvedélyüknek az elmúlt hónapokban, árulta el érdeklődésünkre Schneider László klubvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy ő és az SE versenyzői sem maradtak azért munka nélkül, ám ennek ellenére is van mit bepótolniuk a közös edzések újrakezdésével.

"Az utolsó esemény, az utolsó edzésünk március 12-én volt, mert a Magyar Karate Szövetség és a Magyar JKA Karate Szövetség is törölt minden programot, hasonlóan a többi sportági szövetséghez, s a közös edzések is rendeletileg be voltak tiltva, ráadásul a nemzetközi szövetségek is törölték az eseményeiket, ahogy érték el az országokat a különböző fertőzési szintek. Ezalatt én ugyanúgy edzettem, napi egy-két alkalommal gyakoroltam, s olyan programot állítottam össze a gyerekeknek, hogyha folytatjuk, akkor legyen érdekesebb anyaguk, illetve sok más sportágakhoz hasonlóan az internetre tettem fel egy-másfél perces videókat, gyakorolni valót. Emellett a karate tevékenységben egy nagy nemzetközi oldal is létrejött, szintén az interneten, ennek ma már körülbelül tizenhárom ezer tagja van, s ott több mester és mások is osztottak meg videókat arról, hogyan lehet otthon, vagy szűkebb helyeken edzeni, ami mindenképpen érdekes dolog volt. Egy kicsit lelassult a világ az elmúlt hónapokban, ugyanígy a gyerekek is, kicsit álmosan is jöttek vissza, volt egy, vagy két karatéka, aki jobb állapotban volt, mint a leállás előtt, ám a többség visszaesett, éppen ezért most azon dolgozunk, hogy újra felhozzuk őket, s ősztől majd meglátjuk, hogy hogyan tovább."

Még februárban írták alá azt az országos szintű megállapodást, melynek segítségével az iskolákban is oktatható lesz a sportág, s mint azt Schneider László elmondta, húsz-huszonöt edző készíti majd fel a feladatra a programban résztvevő testnevelőket.

"A Magyar Karate Szakszövetség, a Testnevelési Egyetem, illetve a Magyar Diáksport Szövetség közös összefogása ez, melynek alapján a karate sportot be lehet vinni a testnevelés órák anyagába. A testnevelő tanároknak viszont nagyon kis százaléka karate edző is, ezért indult egy olyan program, hogy a testnevelőket egy három napos, harminc órás gyorstalpaló tanfolyam keretében egy kicsit megismertessék a karate mozgásanyagával. A képzés most indult, egyelőre húsz-huszonöt edző van az országból benne és elvileg, az előzetes információk szerint úgy néz ki, hogy körülbelül hat-hétszáz testnevelő tanár vesz majd részt a programban, szétosztva az országban, régiókra bontva."

Végh Zoltán felvételei

Schneider László szigorú, egyenes edzőnek tartja magát, s mint azt elmondta, a Hikari Dojo SE-nél életkortól függetlenül bárki megtalálhatja számításait.

“Mi öt éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, idősebbek is nyugodtan jöhetnek, akár hatvan éves korban is el lehet kezdeni ezt a sportágat, ez külföldön egyáltalán nem ritka, persze ott is a gyerekek adják azért a fő létszámot. A mai gyerekek kicsit azért mások, bizonyos szempontból jobbak, bizonyos szempontból rosszabbak, mint mondjuk volt húsz, vagy harminc éve, de nagyon sok függ a családi háttértől, a szülőtől, hogy mennyire tud megmaradni. Én szigorú vagyok, nálam fontos a pontosság, a kiszámíthatóság, nem szeretném a karatét úgy eladni, hogy becsapjak valamit.”

A rovat további hírei: Sport

Döntetlenek napja az élvonalban

Döntetlenek napja az élvonalban

2020. szeptember 29. (kedd)

Senki sem örülhetett győzelemnek a városi kispályás labdarúgó bajnokság Acerbis osztályának hétfői rangadóin.

Keretet hirdetett a szövetségi kapitány

Keretet hirdetett a szövetségi kapitány

2020. szeptember 29. (kedd)

Kijelölte a magyar labdarúgó válogatott keretét a soron következő októberi mérkőzésekre Marco Rossi szövetségi kapitány.

Hazai mezőnnyel terveznek!

Hazai mezőnnyel terveznek!

2020. szeptember 29. (kedd)

Idén csak magyar csapatok részvételével rendezik meg Európa egyik legnagyobb utánpótlás jégkorong tornáját Dunaújvárosban.

Tokió 2020 - Március 25-én rajtol a váltófutás az olimpiai lánggal

Tokió 2020 - Március 25-én rajtol a váltófutás az olimpiai lánggal

2020. szeptember 28. (hétfő)

Az olimpiai fáklyafutás rajtjára a jövő évi tokiói nyári játékok előtt március 25-én kerül sor Fukusima prefektúrában - tudatta honlapján a japán szervezőbizottság hétfőn.

Vereséggel kezdtek a Gorillák

Vereséggel kezdtek a Gorillák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Hiába volt három és fél negyeden át esélye a győzelemre is, végül kikapott idei első bajnoki mérkőzésén a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz amerikai futball csapata.

Bíró Attila: a motiváció fenntartása volt a legfontosabb

Bíró Attila: a motiváció fenntartása volt a legfontosabb

2020. szeptember 28. (hétfő)

A motiváció fenntartása és a közös cél erősítése volt a legfontosabb a magyar női vízilabda-válogatott múlt heti összetartásán, hétfőtől péntekig Egerben.

Mindenből jutott az utánpótlásnak

Mindenből jutott az utánpótlásnak

2020. szeptember 28. (hétfő)

Két győzelemmel, egy döntetlennel és két vereséggel zárták hétvégi bajnoki találkozóikat a Dunaújváros PASE utánpótlás korú labdarúgói.