Újra közösen edzenek!

2020. június 28. (vasárnap) 8:33 - spigott

Több hónapos leállás után ismét elkezdték a közös munkát a Hikari Dojo SE karatékái.

A koronavírus-járvány nem kímélte a küzdősportok szerelmeseit sem, így a dunaújvárosi Hikari Dojo SE karatékái sem hódolhattak szenvedélyüknek az elmúlt hónapokban, árulta el érdeklődésünkre Schneider László klubvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy ő és az SE versenyzői sem maradtak azért munka nélkül, ám ennek ellenére is van mit bepótolniuk a közös edzések újrakezdésével.

"Az utolsó esemény, az utolsó edzésünk március 12-én volt, mert a Magyar Karate Szövetség és a Magyar JKA Karate Szövetség is törölt minden programot, hasonlóan a többi sportági szövetséghez, s a közös edzések is rendeletileg be voltak tiltva, ráadásul a nemzetközi szövetségek is törölték az eseményeiket, ahogy érték el az országokat a különböző fertőzési szintek. Ezalatt én ugyanúgy edzettem, napi egy-két alkalommal gyakoroltam, s olyan programot állítottam össze a gyerekeknek, hogyha folytatjuk, akkor legyen érdekesebb anyaguk, illetve sok más sportágakhoz hasonlóan az internetre tettem fel egy-másfél perces videókat, gyakorolni valót. Emellett a karate tevékenységben egy nagy nemzetközi oldal is létrejött, szintén az interneten, ennek ma már körülbelül tizenhárom ezer tagja van, s ott több mester és mások is osztottak meg videókat arról, hogyan lehet otthon, vagy szűkebb helyeken edzeni, ami mindenképpen érdekes dolog volt. Egy kicsit lelassult a világ az elmúlt hónapokban, ugyanígy a gyerekek is, kicsit álmosan is jöttek vissza, volt egy, vagy két karatéka, aki jobb állapotban volt, mint a leállás előtt, ám a többség visszaesett, éppen ezért most azon dolgozunk, hogy újra felhozzuk őket, s ősztől majd meglátjuk, hogy hogyan tovább."

Még februárban írták alá azt az országos szintű megállapodást, melynek segítségével az iskolákban is oktatható lesz a sportág, s mint azt Schneider László elmondta, húsz-huszonöt edző készíti majd fel a feladatra a programban résztvevő testnevelőket.

"A Magyar Karate Szakszövetség, a Testnevelési Egyetem, illetve a Magyar Diáksport Szövetség közös összefogása ez, melynek alapján a karate sportot be lehet vinni a testnevelés órák anyagába. A testnevelő tanároknak viszont nagyon kis százaléka karate edző is, ezért indult egy olyan program, hogy a testnevelőket egy három napos, harminc órás gyorstalpaló tanfolyam keretében egy kicsit megismertessék a karate mozgásanyagával. A képzés most indult, egyelőre húsz-huszonöt edző van az országból benne és elvileg, az előzetes információk szerint úgy néz ki, hogy körülbelül hat-hétszáz testnevelő tanár vesz majd részt a programban, szétosztva az országban, régiókra bontva."

Végh Zoltán felvételei

Schneider László szigorú, egyenes edzőnek tartja magát, s mint azt elmondta, a Hikari Dojo SE-nél életkortól függetlenül bárki megtalálhatja számításait.

“Mi öt éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, idősebbek is nyugodtan jöhetnek, akár hatvan éves korban is el lehet kezdeni ezt a sportágat, ez külföldön egyáltalán nem ritka, persze ott is a gyerekek adják azért a fő létszámot. A mai gyerekek kicsit azért mások, bizonyos szempontból jobbak, bizonyos szempontból rosszabbak, mint mondjuk volt húsz, vagy harminc éve, de nagyon sok függ a családi háttértől, a szülőtől, hogy mennyire tud megmaradni. Én szigorú vagyok, nálam fontos a pontosság, a kiszámíthatóság, nem szeretném a karatét úgy eladni, hogy becsapjak valamit.”

A rovat további hírei: Sport

Török Viktor is hazatér!

Török Viktor is hazatér!

2020. július 13. (hétfő)

A 22 éves csatár a finn harmadosztályból tér vissza a Dunaújvárosi Acélbikák jégkorongozóihoz.

Tokió 2020: egyszerűbb lett volna a törlés, mint a halasztás

Tokió 2020: egyszerűbb lett volna a törlés, mint a halasztás

2020. július 13. (hétfő)

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint az általa irányított szervezet számára a halasztásnál egyszerűbb megoldás lett volna törölni a 2020-as, tokiói olimpiát.

Itthon és a fővárosban is készül Kovács Zsófia

Itthon és a fővárosban is készül Kovács Zsófia

2020. július 13. (hétfő)

Nagyon elszántan készül a visszatérésre a jövő évi olimpiára már kvótát szerzett tornász, Kovács Zsófia, aki két helyszínen tréningezik az őszi versenyszezonra.

Lezárultak a nevezések

Lezárultak a nevezések

2020. július 12. (vasárnap)

Összesen ötvenkilenc együttes nevezett a labdarúgók harmadosztályú bajnokságába!

Tornával emlékeztek a focisták

Tornával emlékeztek a focisták

2020. július 12. (vasárnap)

A Kemi-Ker Kft. gárdája nyerte az első alkalommal megrendezett Acerbis Nyári Kupa küzdelmeit a DLSZ Arénában.

Véget ért a Dunaújváros Kupa

Véget ért a Dunaújváros Kupa

2020. július 11. (szombat)

Az SZP-Asztalos gárdája nyerte a Dunaújváros Kupa elnevezésű kispályás labdarúgó sorozat küzdelmeit.

Győzelemmel kezdett a DPASE

Győzelemmel kezdett a DPASE

2020. július 11. (szombat)

Kétgólos, magabiztos sikert aratott a MOL Fehérvár II. elleni felkészülési mérkőzésen a Dunaújváros PASE labdarúgó csapata.