Újra közösen edzenek!

spigott - 2020. június 28. 8:33

Több hónapos leállás után ismét elkezdték a közös munkát a Hikari Dojo SE karatékái.

A koronavírus-járvány nem kímélte a küzdősportok szerelmeseit sem, így a dunaújvárosi Hikari Dojo SE karatékái sem hódolhattak szenvedélyüknek az elmúlt hónapokban, árulta el érdeklődésünkre Schneider László klubvezető, akitől megtudtuk azt is, hogy ő és az SE versenyzői sem maradtak azért munka nélkül, ám ennek ellenére is van mit bepótolniuk a közös edzések újrakezdésével.

"Az utolsó esemény, az utolsó edzésünk március 12-én volt, mert a Magyar Karate Szövetség és a Magyar JKA Karate Szövetség is törölt minden programot, hasonlóan a többi sportági szövetséghez, s a közös edzések is rendeletileg be voltak tiltva, ráadásul a nemzetközi szövetségek is törölték az eseményeiket, ahogy érték el az országokat a különböző fertőzési szintek. Ezalatt én ugyanúgy edzettem, napi egy-két alkalommal gyakoroltam, s olyan programot állítottam össze a gyerekeknek, hogyha folytatjuk, akkor legyen érdekesebb anyaguk, illetve sok más sportágakhoz hasonlóan az internetre tettem fel egy-másfél perces videókat, gyakorolni valót. Emellett a karate tevékenységben egy nagy nemzetközi oldal is létrejött, szintén az interneten, ennek ma már körülbelül tizenhárom ezer tagja van, s ott több mester és mások is osztottak meg videókat arról, hogyan lehet otthon, vagy szűkebb helyeken edzeni, ami mindenképpen érdekes dolog volt. Egy kicsit lelassult a világ az elmúlt hónapokban, ugyanígy a gyerekek is, kicsit álmosan is jöttek vissza, volt egy, vagy két karatéka, aki jobb állapotban volt, mint a leállás előtt, ám a többség visszaesett, éppen ezért most azon dolgozunk, hogy újra felhozzuk őket, s ősztől majd meglátjuk, hogy hogyan tovább."

Még februárban írták alá azt az országos szintű megállapodást, melynek segítségével az iskolákban is oktatható lesz a sportág, s mint azt Schneider László elmondta, húsz-huszonöt edző készíti majd fel a feladatra a programban résztvevő testnevelőket.

"A Magyar Karate Szakszövetség, a Testnevelési Egyetem, illetve a Magyar Diáksport Szövetség közös összefogása ez, melynek alapján a karate sportot be lehet vinni a testnevelés órák anyagába. A testnevelő tanároknak viszont nagyon kis százaléka karate edző is, ezért indult egy olyan program, hogy a testnevelőket egy három napos, harminc órás gyorstalpaló tanfolyam keretében egy kicsit megismertessék a karate mozgásanyagával. A képzés most indult, egyelőre húsz-huszonöt edző van az országból benne és elvileg, az előzetes információk szerint úgy néz ki, hogy körülbelül hat-hétszáz testnevelő tanár vesz majd részt a programban, szétosztva az országban, régiókra bontva."

Végh Zoltán felvételei

Schneider László szigorú, egyenes edzőnek tartja magát, s mint azt elmondta, a Hikari Dojo SE-nél életkortól függetlenül bárki megtalálhatja számításait.

“Mi öt éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, idősebbek is nyugodtan jöhetnek, akár hatvan éves korban is el lehet kezdeni ezt a sportágat, ez külföldön egyáltalán nem ritka, persze ott is a gyerekek adják azért a fő létszámot. A mai gyerekek kicsit azért mások, bizonyos szempontból jobbak, bizonyos szempontból rosszabbak, mint mondjuk volt húsz, vagy harminc éve, de nagyon sok függ a családi háttértől, a szülőtől, hogy mennyire tud megmaradni. Én szigorú vagyok, nálam fontos a pontosság, a kiszámíthatóság, nem szeretném a karatét úgy eladni, hogy becsapjak valamit.”

A rovat további hírei: Sport

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.

Eredményes utánpótlás

Eredményes utánpótlás

2024. már. 26.

Pupp Viktória magabiztos győzelemmel lépett nagyot a válogatottság felé az év első országos válogató versenyén.