Újra nyitva az egyetemi bölcsőde

doszerk - 2020. június 30. 20:01

Június elejétől ismét igénybe vehetik a Dunaújvárosi Egyetem dolgozói az intézmény bölcsődéjét. A DUFiókák névre keresztelt kisgyermek- gondozó egység egész nyáron nyitva tart, így segítve azokat a szülőket, akik a kijárási korlátozás során elhasználták egész éves szabadságukat, szeptembertől pedig már nem csak a DUE alkalmazottai, hanem minden környékbeli kisgyermekes család igénybe veheti szolgáltatásukat.

A kormány döntései alapján május végétől fokozatos lazítások következtek a veszélyhelyzet miatti korlátozásokban. Ennek megfelelően június elsején ismét kinyitotta kapuit a DUFiókák bölcsődéje, amely a Dunaújvárosi Egyetem dolgozói számára kínál lehetőséget 1-3 év közötti gyermekeik felügyeletére, foglalkoztatására és fejlesztésére. Mint azt Móger- Sánta Emőke, az intézmény vezetője elmondta: a nyitást megelőzően gondosan fertőtlenítették az eszközöket, helyiségeket, és a megfelelő higiéniai elővigyázatosság jegyében ezeket a munkálatokat azóta is rendszeresen elvégzik. Hozzátette: az első héten mindössze öt gyermeket fogadtak, míg a következő héten már szinte valamennyi szülő elhozta a „fiókáját” a bölcsődébe. Mint mondta: fontos, hogy az egyetem dolgozói száz százalékban a munkájukra koncentrálhassanak. Kiemelte: a kisgyermekek egyetlen könnycsepp nélkül viselték szüleik távollétét, és „nagy örömmel vették újra birtokba birodalmukat”. Hangsúlyozta: egész nyáron nyitva tartanak, hiszen a dolgozók a kijárási korlátozás miatt nagy valószínűséggel egész éves szabadságukat elhasználták, így mindenképpen szükség van a kisdedek felügyeletére- szervezett formában.

A karantén alatt is tartották a kapcsolatot

Az intézményvezető elmondta: lehetőségeikhez mérten segítették a szülőket abban, hogy megfelelően fejlesszék utódaikat ahhoz, hogy később megkezdhessék az óvodai éveiket. Ebben jelentős szerepet vállalt Koskai Anett, a DUFiókák csecsemő- és kisgyermeknevelője, aki elárulta: témaheteket állítottak össze a szülők számára, amelyek különböző anyanyelvi nevelési tevékenységeket, verseket, meséket, mondókákat tartalmaztak, írott és videó formában.

Ehhez különböző tevékenységek is tartoztak: rajzolás, festés, mintázás. Ezeket a délelőtti órákban osztottuk meg a szülőkkel. Koskai Anett kiemelte: természetesen játékos formában zajlottak a foglalkozások, és arra törekedtek, hogy ezek a háztartásban megtalálható eszközökkel is elvégezhetőek legyenek. Mint elárulta: a szülők fotókon és videókon mutatták be, hogy valóban felhasználták a kisgyermeknevelők ötleteit.

Szeptembertől mindenki számára nyitnak

A DUFiókák bölcsődéje jelenleg csak a DUE dolgozói számára vehető igénybe, azonban szeptembertől mindenki számára elérhető lesz az 1-3 éves gyermekek napközbeni felügyelete az intézményben.

Cs. L.

A rovat további hírei: Mozaik

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

Ilyen még úgysem volt: csomagtartó vásár Újtelepen!

2021. júl. 28.

Közösségi kezdeményezésként, jókedvükből igyekeznek meghonosítani a bolhapiac szokatlan formáját a szervezők – az első alkalomra már (és még) lehet jelentkezni!

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

DSTV: örökbefogadás, adománygyűjtés

2021. júl. 28.

Örökbefogadó és adománygyűjtő napot tartottak a Dunaújvárosi Állatvédő Egyesület tagjai, derül ki a DSTV összegzéséből. Az érdeklődők a Munkásművelődési Központban ismerkedhettek a gazdára váró kisállatokkal. Hangkép.
 

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

Tombol a hőség – életbe lépett a hőségriadó és a vörös kód

2021. júl. 27.

A harmadfokú hőségriadót az országos tisztifőorvos, a bajba jutott emberek segítésének kötelmét szabályozó vörös kódot Emberi Erőforrások Minisztériuma adta ki. Az ok prózai: újra itt a kánikula.

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

A társállatok szerepe, jelentősége (3.)

2021. júl. 27.

Újabb sorozatunk harmadik részében a Czibere Cecília habilitációs kutyakiképző ezúttal a társállatok társadalmi integrációs szerepét vázolja a felelős állattartás híveinek. Miben és hogyan segíthet a társállat? Itt a válasz! 

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

Kegyetlen kánikula várható – egészen péntekig

2021. júl. 26.

Országos hőség közelít, a legdurvább időszakban 40 fok körüli csúcsok várhatók a DO időjárási szakértőjének friss helyzetjelentése szerint. Durva lesz, vigyázzanak, vigyázzatok!

DSTV: itt az esküvőszezon

DSTV: itt az esküvőszezon

2021. júl. 22.

Új stílus is hódít a párok körében az esküvői dekorációk és virágok terén, derül ki a DSTV összegzéséből. A járványügyi intézkedések enyhítésével egyre több esküvői megkeresést kapnak a virágüzletek. Hangkép.

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

AlfaCity a Szalki-szigeten: a márka Mekkája (galériával)

2021. júl. 19.

Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a közösséget, több száz verdát és jelentős számú érdeklődőt csalogatott a Szalki-szigetre az AlfaCity közösségi megmozdulása. A szív benzingőzös dobbanásai a hajtás után.