Újra nyitva az egyetemi bölcsőde

doszerk - 2020. június 30. 20:01

Június elejétől ismét igénybe vehetik a Dunaújvárosi Egyetem dolgozói az intézmény bölcsődéjét. A DUFiókák névre keresztelt kisgyermek- gondozó egység egész nyáron nyitva tart, így segítve azokat a szülőket, akik a kijárási korlátozás során elhasználták egész éves szabadságukat, szeptembertől pedig már nem csak a DUE alkalmazottai, hanem minden környékbeli kisgyermekes család igénybe veheti szolgáltatásukat.

A kormány döntései alapján május végétől fokozatos lazítások következtek a veszélyhelyzet miatti korlátozásokban. Ennek megfelelően június elsején ismét kinyitotta kapuit a DUFiókák bölcsődéje, amely a Dunaújvárosi Egyetem dolgozói számára kínál lehetőséget 1-3 év közötti gyermekeik felügyeletére, foglalkoztatására és fejlesztésére. Mint azt Móger- Sánta Emőke, az intézmény vezetője elmondta: a nyitást megelőzően gondosan fertőtlenítették az eszközöket, helyiségeket, és a megfelelő higiéniai elővigyázatosság jegyében ezeket a munkálatokat azóta is rendszeresen elvégzik. Hozzátette: az első héten mindössze öt gyermeket fogadtak, míg a következő héten már szinte valamennyi szülő elhozta a „fiókáját” a bölcsődébe. Mint mondta: fontos, hogy az egyetem dolgozói száz százalékban a munkájukra koncentrálhassanak. Kiemelte: a kisgyermekek egyetlen könnycsepp nélkül viselték szüleik távollétét, és „nagy örömmel vették újra birtokba birodalmukat”. Hangsúlyozta: egész nyáron nyitva tartanak, hiszen a dolgozók a kijárási korlátozás miatt nagy valószínűséggel egész éves szabadságukat elhasználták, így mindenképpen szükség van a kisdedek felügyeletére- szervezett formában.

A karantén alatt is tartották a kapcsolatot

Az intézményvezető elmondta: lehetőségeikhez mérten segítették a szülőket abban, hogy megfelelően fejlesszék utódaikat ahhoz, hogy később megkezdhessék az óvodai éveiket. Ebben jelentős szerepet vállalt Koskai Anett, a DUFiókák csecsemő- és kisgyermeknevelője, aki elárulta: témaheteket állítottak össze a szülők számára, amelyek különböző anyanyelvi nevelési tevékenységeket, verseket, meséket, mondókákat tartalmaztak, írott és videó formában.

Ehhez különböző tevékenységek is tartoztak: rajzolás, festés, mintázás. Ezeket a délelőtti órákban osztottuk meg a szülőkkel. Koskai Anett kiemelte: természetesen játékos formában zajlottak a foglalkozások, és arra törekedtek, hogy ezek a háztartásban megtalálható eszközökkel is elvégezhetőek legyenek. Mint elárulta: a szülők fotókon és videókon mutatták be, hogy valóban felhasználták a kisgyermeknevelők ötleteit.

Szeptembertől mindenki számára nyitnak

A DUFiókák bölcsődéje jelenleg csak a DUE dolgozói számára vehető igénybe, azonban szeptembertől mindenki számára elérhető lesz az 1-3 éves gyermekek napközbeni felügyelete az intézményben.

Cs. L.

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)