Újra nyitva az egyetemi bölcsőde

2020. június 30. (kedd) 20:01 - doszerk

Június elejétől ismét igénybe vehetik a Dunaújvárosi Egyetem dolgozói az intézmény bölcsődéjét. A DUFiókák névre keresztelt kisgyermek- gondozó egység egész nyáron nyitva tart, így segítve azokat a szülőket, akik a kijárási korlátozás során elhasználták egész éves szabadságukat, szeptembertől pedig már nem csak a DUE alkalmazottai, hanem minden környékbeli kisgyermekes család igénybe veheti szolgáltatásukat.

A kormány döntései alapján május végétől fokozatos lazítások következtek a veszélyhelyzet miatti korlátozásokban. Ennek megfelelően június elsején ismét kinyitotta kapuit a DUFiókák bölcsődéje, amely a Dunaújvárosi Egyetem dolgozói számára kínál lehetőséget 1-3 év közötti gyermekeik felügyeletére, foglalkoztatására és fejlesztésére. Mint azt Móger- Sánta Emőke, az intézmény vezetője elmondta: a nyitást megelőzően gondosan fertőtlenítették az eszközöket, helyiségeket, és a megfelelő higiéniai elővigyázatosság jegyében ezeket a munkálatokat azóta is rendszeresen elvégzik. Hozzátette: az első héten mindössze öt gyermeket fogadtak, míg a következő héten már szinte valamennyi szülő elhozta a „fiókáját” a bölcsődébe. Mint mondta: fontos, hogy az egyetem dolgozói száz százalékban a munkájukra koncentrálhassanak. Kiemelte: a kisgyermekek egyetlen könnycsepp nélkül viselték szüleik távollétét, és „nagy örömmel vették újra birtokba birodalmukat”. Hangsúlyozta: egész nyáron nyitva tartanak, hiszen a dolgozók a kijárási korlátozás miatt nagy valószínűséggel egész éves szabadságukat elhasználták, így mindenképpen szükség van a kisdedek felügyeletére- szervezett formában.

A karantén alatt is tartották a kapcsolatot

Az intézményvezető elmondta: lehetőségeikhez mérten segítették a szülőket abban, hogy megfelelően fejlesszék utódaikat ahhoz, hogy később megkezdhessék az óvodai éveiket. Ebben jelentős szerepet vállalt Koskai Anett, a DUFiókák csecsemő- és kisgyermeknevelője, aki elárulta: témaheteket állítottak össze a szülők számára, amelyek különböző anyanyelvi nevelési tevékenységeket, verseket, meséket, mondókákat tartalmaztak, írott és videó formában.

Ehhez különböző tevékenységek is tartoztak: rajzolás, festés, mintázás. Ezeket a délelőtti órákban osztottuk meg a szülőkkel. Koskai Anett kiemelte: természetesen játékos formában zajlottak a foglalkozások, és arra törekedtek, hogy ezek a háztartásban megtalálható eszközökkel is elvégezhetőek legyenek. Mint elárulta: a szülők fotókon és videókon mutatták be, hogy valóban felhasználták a kisgyermeknevelők ötleteit.

Szeptembertől mindenki számára nyitnak

A DUFiókák bölcsődéje jelenleg csak a DUE dolgozói számára vehető igénybe, azonban szeptembertől mindenki számára elérhető lesz az 1-3 éves gyermekek napközbeni felügyelete az intézményben.

Cs. L.

A rovat további hírei: Mozaik

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

Időjárás: egy kis felfrissülés után újra igazi nyár

2020. július 06. (hétfő)

Masszív enyhülés és némi csapadék is várható ma estétől, de a hét végére ismét strandidőt ígér a DO meteorológiai szakértője. Friss porgnózis a hajtás után!

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

Ismét szúnyoggyérítés lesz városunkban

2020. július 06. (hétfő)

Napnyugta után készülhetünk az ismételt bevetésre ma kora este – Dunaújváros területén ismét szúnyogirtás lesz, adta hírül a város hivatalos weboldala. Megelőző célzat és lakossági tipptár a hajtás után!

Terítéken: bundás jóféleségek – mindent bele!

Terítéken: bundás jóféleségek – mindent bele!

2020. július 03. (péntek)

A nagy sikert aratott live show után visszatérünk (egyik) kedvenc műveletsorunkhoz: a Terítéken Dunaújváros és környéke csoport remekeiből válogatott tematikus összeállítással jelentkezünk heti rendes nyálcsordító rovatunkban. A fókuszban: rántott mindenféle, vigyázat, kegyetlenül finomak!

Bővül a blogtér – máris itt a "Hello Me"

Bővül a blogtér – máris itt a "Hello Me"

2020. június 30. (kedd)

Elsősorban  a fiatal felnőttek útkeresését segítő posztokkal, a "Hello Me" projekt darabjaival színesedik mostantól a DO palettája; a tartalmat két fiatal, de nagyon eltökélt pszichológus, Harsányi Kata és Menyhárt Emese jegyzi – az alábbi összeállításban Kata mesél hivatásáról.

Hétfőn még kánikula, aztán kissé mérséklődik a meleg

Hétfőn még kánikula, aztán kissé mérséklődik a meleg

2020. június 28. (vasárnap)

Hétfőn még kánikula lesz, aztán kissé mérséklődik a meleg a héten. Sok lesz a napsütés, de többször lesznek zivatarok is - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Tavalyi vízmintákban is kimutatták a koronavírust

Tavalyi vízmintákban is kimutatták a koronavírust

2020. június 28. (vasárnap)

Spanyol kutatók 2019. március 12-én gyűjtött barcelonai szennyvízmintákban is kimutatták az új koronavírus jelenlétét - jelentette be a Barcelonai Egyetem.

Újabb, várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető üstökös közeledik a Nap felé

Újabb, várhatóan szabad szemmel is megfigyelhető üstökös közeledik a Nap felé

2020. június 27. (szombat)

Majdnem 5 ezer év után ismét a Nap felé közeledik a NEOWISE-üstökös, amely a vártnál fényesebb lesz, így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy esetleg szabad szemmel is megfigyelhető majd.