A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 5. (vasárnap) 18:14 - Öcaline

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

"A Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében május 1-e méltó megünnepléseként, kedden délután, egy nappal a határidő előtt vízre bocsátották a nyolcadik 1300 tonnás Duna-tengerjárót. (…) 
Az ünnepségen részt vett Rónai Rudolf közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes, ott volt Tapolczai Jenő, a dunaújvárosi tanács végrehajtó bizottságának elnöke is, aki szocialista városunk dolgozói nevében köszöntötte a hajóépítőket. Az avató anya tisztét Csomány Ferencné, a dunaújvárosi posta vezetője töltötte be és a hajónak a Dunaújváros nevet adták. A csattanó pezsgősüveg jelére a 82 méteres hatalmas hajótest simán ereszkedett a Duna vizére." [Magyar Nemzet, 1963.]
"Dunaújvárosban felépült a Duna legszebb és legkorszerűbb hajóállomása, amelyet a Dunaújvárosi Tervező Iroda mérnökei: dr. Pavel Gyula, Szente László és Nagy Sándor terveztek. Építésére a MAHART három millió forintot fordított. (…)
A modern vonalú hajóállomás ünnepélyes felavatására szombaton délelőtt kerül sor. Erre az alkalomra a Dunaújváros tengerjáró hajó is Dunaújvárosba érkezik és hozza a fővárosi vendégeket. Legújabb magyar tengerjáró hajónkat a város lakói egész napon át megtekinthetik. Az avatáson az ünnepi beszédet Rónai Rudolf miniszterhelyettes mondja." [Fejér Megyei Hírlap, 1963.]

"A magyar folyam- és tengerhajózás 'újszülötte' az 1300 tonnás Dunaújváros első útján, szombaton, névadó városába látogatott. A 83 méter hosszú, 760 tonna önsúlyú hajóba két, egyenként 800 lóerős Láng-Diesel-motort építettek be. A hajó 8000 kilométeres útra elegendő üzemanyagot tud magával vinni. Napi üzemanyagszükséglete 5 tonna. A kormányzást a parancsnoki hídról távvezérléssel is el lehet végezni. A tájékozódást, a navigálást egész sor berendezés segíti. Az elektromos mélységmérő ezer méterig hajszálpontos adatot ad, a radar pedig 48 kilométeres távolságba 'lát', s mutatja, hogy hol helyezkednek el a sziklák, zátonyok, hajóroncsok és természetesen a közeledő hajók. (…)
A jövő héten közel-keleti útra induló hajó a Gheorghiu-Dej Hajógyárban készült. Az idén még egyet adnak át rendeltetésének, s így 1963 végén már 13 magyar folyam-tengerjáró és tengerjáró közlekedik majd a vizeken. (…)
A délutáni órákban a tengerészek meghívták a dunaújvárosiakat sétahajózásra." [Népszava, 1963.]

A teljes cikk az alábbi címen olvasható:

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban (katt) >>

A rovat további hírei: Mesél a múlt

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap)

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!