Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Öcaline - 2020. július 9. 16:40

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Gyerekzsivaj, alkotói láz, finom tanári korrekciók és az egész munkálatot belengő jókedv – nem mindennapi „mutatvány” helyszíne volt a napokban a Petőfi liget, ahol egy egész diákcsapat dolgozott a Bartók Liget projekt legújabb eleme, a „70 éves Dunaújváros” kültéri desing megvalósításán.
A „projektgazda” Bartók Kamaraszínház a közelmúltban felkérte Páhi-Fekete Noémi tervezőművészt a megvalósításra, míg a tervezéssel Vincze-Hajnal Blankát, a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti Iskola növendékét bízták meg. Az elkészült tervek finomhangolása után állt neki hétfőn a maroknyi, ám annál lelkesebb diákcsapat a kivitelezésnek – a tervet is készítő növendék mellett Páhi-Fekete Noémi csoportjából Kántor Dorina, Kovács Amanda, Páhi Fruzsina, Ürmös Molli és Varga Flóra Eszter, valamint Fink-Piros Bálint és Páhi Jónás Pál dolgozott a megvalósításon, a fent említett korrekciós munkában a csoportvezető mellett Páhi Péter képzőművész vett részt. A munkálatok eszközállományát – a festékeket és ecseteket – a dunaújvárosi Kemi-Ker Kft. biztosította, ezzel támogatva a Bartók Liget kültéri megújításának programját.

Páhi-Fekete Noémi érdeklődésünkre kiemelte, nagy örömmel töltötte el a felkérés, és persze a csapat is szívesen bekapcsolódott a közös alkotásba:
– Engem mindig lenyűgöz, most is teljesen elvarázsolt a növendékek lelkesedése, szó szerint szűnni nem akaró energiája. Egyfelől tehetséges fiatalok, másrészt meg fantasztikusan kreatívak. Az is fontos egy ilyen munka során, hogy a csapatban megtanulják, megtanuljuk az együttműködést, a részfeladatok kiosztását. Mindenki beteszi a maga ügyességét, és mégis az a csoda, hogy az egy meg egy az nem kettő, hanem minimum három, de inkább négy vagy öt. Most persze (szerdán délután – Ny. Zs.) még kérdés, végzünk-e péntekre, de nagyon úgy tűnik, hogy igen. Csodálatos csapat – és remélem, a végeredmény is visszaigazolja, hogy érdemes volt ezt a közösséget megbízni a feladattal!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

DSTV: a nagy vásár emléke a múzeumban

2024. már. 17.

Érdekes várostörténeti emléket idézett fel az Intercisa Múzeum a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az 1955-ös nagy tavaszi vásár tétje nem volt kevesebb, mint a település létjogosultságának hangsúlyozása, presztízsértékének növelése. Hangkép.

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

DSTV: Vibók Ildikó volt a gyermekkönyvtár vendége

2024. már. 16.

Remek író-olvasó találkozónak adott otthont a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben Vibók Ildikóval találkozhattak a látogatók – az író szakmáját tekintve biológus, rengeteg állatról gondoskodnak otthon a férjével. Hangkép.
 

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

Triptichon – Esterházy János élete és öröksége a könyvtárban

2024. már. 11.

Különleges történelmi (és dokumentumfilmes) csemegével találkozhatnak az érdeklődők a József Attila Könyvtárban: a felvidéki mártír politikus, Esterházy János életművével foglalkozó filmet szerdán délután vetítik, majd beszélgetésre várják az érdeklődőket.

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

DSTV: adonyi egyesület a múzeumban

2024. már. 11.

Településtörténeti szempontból is valódi kincseket rejt az Intercisa Múzeum, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény gyűjtőterületéhez tartozó Adonyból a Vetus Salina Kulturális Egyesület tagjai ismerkedhettek az adonyi leletekkel a napokban. Hangkép.
 

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

70 éves a Móricz – komoly jubileumi együttműködésre, minifesztiválra is készülnek

2024. már. 10.

Nem mindennapi együttműködésre készül a Móricz Zsigmond Általános Iskola, valamint a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D): a Móricz jubileumi évének egyik meghatározó eseménysora lesz az a minifesztivál, amelynek az ICA-D ad otthont május derekán.

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

DSTV: Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János emléke a könyvtárban

2024. már. 10.

Különleges kollekcióról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban olvasópontot alakítottak ki, amely településünk történetének két jeles személyisége, Barkóci Rosti Pál és Pentelei Molnár János életét és életművét mutatja be. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: fél év a mérlegen

2024. már. 09.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatódott a KineDok új évada kínálatának bemutatása – az alábbiakban némi kitekintéssel az elmúlt fél év mérlege következik, meg egy fontos tényező kiemelése.