Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: nyári színház a ligetben

2020. július 3. (péntek) 14:34 - doszerk

Három előadást láthatnak a Bartók liget programsorozatában a nyár folyamán a színházbarátok. Elsősorban az elmaradt előadásokat pótolják a liget színpadán., a Petőfi Művészeti Liget rendezvényeit az idei évben nem szervezi meg a teátrum, ám a jövő évben mindenképpen számíthatnak majd szabadtéri kulturális élményözönre a dunaújvárosiak.

A kőszínházi évad végeztével sem maradnak előadások nélkül a Bartók Kamaraszínház nézői: mint azt Őze Áron, az intézmény igazgatója a DSTV-nek adott interjúban elmondta, három darabot is műsorra tűznek majd a nyár folyamán szabadtéri fellépések formájában. 

Az elmaradt bérletes előadások pótlása

Jelentős különbség azonban a Petőfi Művészeti Liget programjaihoz képest, hogy ezúttal kordonnal kerítik majd el a nézőteret, így csupán meghatározott számú látogató tekintheti majd meg az előadásokat.
Az első darab, amelyet így, szabadtéren visznek majd színre, egy korábbra tervezett bemutató lesz: Szabó Magda Az őz című műve. Mivel ez az előadás a bérletesek közé tartozik, egyúttal lehetőséget ad a teátrum számára, hogy bepótolja a veszélyhelyzet miatt elmaradt színdarabokat. Az Őze Áron rendezésében színpadra állított regényben többek között Gáspár Sándort és Erdélyi Tímeát is láthatják majd a nézők. Összesen három alkalommal lesz műsoron a Bartók Liget programjában: július 16-án, 17-én, és 18-án este hét órától. Mint az a Bartók kedvcsinálójában olvasható: "Az őz a kegyetlen őszinteség regénye; a féltékenység, az irigység, a szenvedélyes szerelem és az igaz barátság története. (…) A mű a 20. századi magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, felkavaró és lebilincselő történetével, csodálatos nyelvezetével, és hihetetlen tudatos, zseniális szerkesztettségével."

A zene is szerepet kap

A prózai előadások mellett egy különleges produkció is szerepel a liget kínálatában: Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert „tandemje”, amelyben megzenésített verseket élvezhetnek a résztvevők. Ezt az előadást július 24-én tekinthetik meg a kultúra barátai. 
Mindezek mellett egy korábban már sikerrel játszott előadás is szerepel a programban: július 31-én a Hajmeresztő című krimi lesz színpadon, míg augusztus 7-én egy kis „kedvcsinálót” tekinthetnek meg a nézők a Bartók színház Sándor Mátyás című musicaljéből, amelynek előkészületei a közelmúltban kezdődtek el az intézményben.

Cs. L.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

2020. augusztus 07. (péntek)

Szokatlan hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház: sétáló- és vitrinszínházi formában viszik színre a darabot.

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!