Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap) 19:54 - Öcaline

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!

"Eggyel több kiállítási tárgy látható a Dunai Vasmű ipartörténeti gyűjteményének skanzenjében. A Lőrinci Hengerműből városunkba szállított trióhengerállvány úgynevezett pörgőszekrényét már több hónappal ezelőtt felállították rendeltetési helyére. A végső simítások után – tisztítás, festés – úgy tűnik, ez a darab is megmarad az utókornak, hogy láthassák, milyen esz­közökkel, munkagépekkel dolgoztak a ’hőskorban’. Jelenleg nyolc, hengerlés­sel kapcsolatos, országos ipartörténeti jelentőségű darabbal büszkélkedhetnek."
"Az ipartörténeti gyűjtemény más történelmi ritkasággal is büszkélkedhet. A fémolvasztás őskorának szemléltetésére kiállítják a Borsod megyei Trizsből Dunaújvárosba szállított XII. század körül készült bucakemencét is. Ezt az Ózdi Központi Kohászati Múzeumnak végzett feltárási munkák során került elő, s teljesen ép állapotában mutathatják be az érdeklődőknek a Dunai Vasmű kultúrtermében.”

„Az OMBKE Történeti Bizottsága – a Vaskohászati Szakosztály dunaújvárosi szervezete, a Dunai Vasmű, valamint a NME Kohó- és Fémipari Karának közremű­ködésével – 1989. szeptember 15-16-án tartotta az ipartörténeti és múzeumi továbbképző IV. szemináriumát Dunaújvárosban ’A bányászati és kohászati ipari műemlékeinek és szobrainak számbavétele és megmentése’ címmel. A konferencia másnapján a vasmű főbejárata melletti parkerdőben Kóré Sándor személyzeti igazgató nyitotta meg az ipari skanzent…"
"2019 júniusában egy lelkes kis csapatnak köszönhetően kicsit megszépült a skanzen, az erdő még nem nyelte el teljesen a kiállított tárgyakat, így amíg lehet, érdemes kilátogatni a Vasmű főkapujától pár lépésre található szabadtéri múzeumba."

A teljes összeállítás a www.dunaujvarosmesel.hu címen, a várostörténeti blogban olvasható!

Skanzen a "kapuban" (katt) >>

(Fotók: DunaújvárosMesélPontHu)
 

A rovat további hírei: Mesél a múlt

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

Boldog születésnapot, Dunaújváros!

2020. május 02. (szombat)

Foltos, alig kivehető kép az első dokumentált felvételek egyike a városépítés kezdeteiről – a Duna-parti sikló építését örökíti meg. Itt és így kezdődött az új város építése 1950. május 2-án – összeállításunk Garancz István korabeli naplójának részleteivel eleveníti fel a 70 éve történteket. Boldog születésnapot, Dunaújváros! 

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

Dunaújváros mesél: Az ember és a gyár

2020. február 14. (péntek)

Csodálatos kincset talált a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: a Jelenkor című  irodalmi és művészeti folyóirat 1986-os számában Bertha Bulcsu író életútinterjúja olvasható Borovszky Ambrussal, a Dunai Vasmű legendás vezérigazgatójával. Az alábbiakban az interjú bevezetőjét idézzük – kedvcsináló céllal; egy valódi főszereplő szemüvegén át elevenedik meg a városépítés hőskora!