Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 9. (csütörtök) 9:15 - doszerk

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Tavasszal a baleset- és életveszély elkerülése miatt a Vasmű úti platánok jelentős részét ki kellett vágni. Felmerült azonban a gondolat, hogy valamilyen módon emléket állítsanak a főutcát évtizedekig ékesítő fasornak!

Móder Rezső útmutatásával

 A szomorú történet azonban egy sajátos összefogást, rendhagyó művészeti programot is generált, elevenítette fel Rohonczi István ROHO képzőművész: 
– A város lakossága sajnálattal értesült, hogy ki kellett vágni a Vasmű úti platánfa sort. Amikor erre sor került, megkeresett Mezei Zsolt alpolgármester, és felajánlotta a helyi művészeknek, hogy egy fát meghagynának számukra. Ekkor kezdtünk azon gondolkodni, hogyan is tudnánk megörökíteni a fák emlékét. Úgy véltem, egy ilyen összefüggésrendszerben Móder Rezső munkássága fémjelzi a város művészeti életét – és ekkor jött a terv, hogy egy igazi "móderes" munkát készíthetnénk az ő iránymutatása, útmutatása, tervei nyomán.

Változott a terv

Ez volt tehát az eredeti elképzelés: egy még "lábon álló" fát munkáltak volna meg az alkotók, ám a sors felülírta a tervezést, hiszen kiderült, hogy hiába vágták vissza a DVG. Zrt. munkatársai a kiválasztott platánt, a visszacsonkolt ágak ellenére a hatalmas fa a következő tavasszal ismét zöldellni, nyílni kezd, hangsúlyozta ROHO:
– Egy élő, vagy pláne virágzó fába pedig – fafaragó révén – nem vágnék bele, így némi újratervezés végén arra a döntésre jutottunk, hogy szállítható méretűre vágják a fát. Egy daru segítségével került a közös alkotásunk helyszínére.
A tervet ROHO mellett három további fafaragó, Nyitrai Mihály, Molnár János és Nemes Ferenc valósítja meg Móder Rezső útmutatásával, az ő motívumait felhasználva. 

Egyelőre "helytelen"

Az, hogy pontosan hová kerül majd ez az alkotás, még nem dőlt el: ROHO kérdésünkre elárulta, természetesen van egy elképzelése, hol lenne ideális helyen a megmunkált fatörzs, ám ezt később, a város főépítészével egyeztetve döntik majd el. 
A tervezés és a közös munkálatok előkészítése hamarosan kezdődik, a tervek szerint a "közös faragásra" augusztusban kerül sor – nagyjából egy hétnyi megfeszített munkával készül el a platánsor "emlékműve".

Cs. L.

(Fotó: Hankusz Kálmán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

Meghalt Reigl Judit festőművész

Meghalt Reigl Judit festőművész

2020. augusztus 08. (szombat)

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

2020. augusztus 08. (szombat)

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

2020. augusztus 07. (péntek)

Szokatlan hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház: sétáló- és vitrinszínházi formában viszik színre a darabot.

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek!