Dunaújváros Hetilap

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

Öcaline - 2020. július 15. 17:00

Közös kezdeményezés keretében szervez fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciót a "Rajta, Újváros! " Egyesület és a Városvédők Újtelepért Egyesület – a Római városrészben először valósul meg a másutt már bevált és roppant népszerű program július 18-án, szombaton!

Kell a városvédők rutinja: egyesületük immáron hatodik éve, eddig éppen tíz alkalommal szervezett gyűjtést – több mint 200 tonna újrahasznosítható elektronikai hulladék leadásával büszkélkedhetnek. Az Újtelep és a Béke városrész után most Tóth Kálmán képviselő felkérésére a "Rajta, Újváros! " Egyesülettel karöltve a Római városrészben segítenek megszabadulni a fém- és műszaki hulladékoktól.

Négy ponton gyűjtenek!

Négy nagy gyűjtőpont áll a lakók rendelkezésére: a Fáy András utcai nagy parkolóban, a Fáy András utca 12. mögötti területen, a Domanovszky téri nagy parkolóban és a Batsányi utca 43 előtti területen lesznek a gyűjtőhelyek. Fontos, hogy a kihelyezett konténerekbe kizárólag az akció idején – július 18-án, azaz szombaton reggel 8 órától déli 12 óráig – lehet elhelyezni a hulladékot. Lényeges, hogy a konténerek mellett polgárőrök irányítják a forgalmat, felügyelik az átvételt, és segítik a munkát. 
Arról, hogy milyen hulladékot gyűjtenek a közös kezdeményezés keretében, Nyári Icát, az újtelepi egyesület alelnökét és szóvivőjét kérdeztük – a lista lényegében végtelen:
– Minden jöhet, ami elektromos, akkumulátoros, elemes, és minden jöhet, ami fémből van – tekintet nélkül a méretre és súlyra. A fém kávéskanáltól a hűtőszekrényen át a bojlerig bármi. Hoztak már hétvégi telekről régi fém kempingszéket, de persze a régi televíziók, rádiók, fritőzök is népszerűek. Fém szőlőpréssel és darálóval is találkoztunk már, olyankor meginogtunk, azok kincs kategóriába mennek nálunk „falun” – vagyis Újtelepen. A legérdekesebb eddig egy fél cukrászda átvétele volt még a kezdet kezdetén. 

Ne dobálj, pakolj!

Az újtelepi szervezet szóvivője kérdésünkre kiemelte: fa borítású tv-t és rádiót ugyan átvesz a cég, és vihető is, de bútorokat nem (hiába van fémrugó az ágybetétben)!  Óriási kérés az is, ha valaki például fritőzt visz leadni, az olajat előtte öntse ki belőle, mint ahogy a mosógépből a vizet és a ruhát is, és pakolják ki a megunt hűtőt:
– Nem, ez nem vicc, mindezt tapasztalatból kérjük!  Ha valaki például kerítést cserélt, nyugodtan hozza el a leszedett drótot vagy oszlop darabokat, ám kérjük hogy az oszlopokon ne legyen betontömb. Ezeket nem tudjuk átvenni. Mindezzel együtt jelentős tételekre, több tonna hulladékra számítunk: hatalmas konténerek bevetésével gyűjtünk, ezeket egy kamion mozgatja – ezért nem tudunk minden lépcsőház elé tenni egyet sajnos. A konténer megközelíthetősége is egy oldalról lehetséges, mert a magassága miatt ebbe nem beledobáljuk, hanem bevisszük a cuccokat. Bedobálni egyébként se dobáljon senki bele semmit, mert lehet, épp áll valaki a konténerben és eltalálja mondjuk egy vasaló. Sajnos erre is volt már példa, nem tudta megvárni az illető, hogy sorra kerüljön, és oldalról bedobta a hulladékot a konténerbe, ami kis híján eltalált bennünket.

Megértést kérnek, sikerben bíznak

Egy szó, mint száz: mindenkitől türelmet is kérnek, aki visz leadni bármit, kicsivel több időt szánjon rá tíz percnél; a tapasztalatok szerint gyakran több autó is sorban áll, és azokat ki kell pakolni, és akkor is lehet torlódás, ha a konténer éppen megtelik, és cserélni kell. (Egy-egy ilyen konténer csere önmagában 10-15 perces holtidővel járhat.) Nyári Ica szerint mindezek ellenére nagyon fontos egy-egy ilyen akció sikeres megvalósítása:
– Természetesen előfordulhatnak torlódások, előre is nagy köszönet jár a környéken lakók türelméért és megértéséért – megnövekvő autóforgalommal, a konténerek mozgatásával járó fennakadásokkal számolhatunk, de úgy hiszem, bőven megéri. A lényeg ugyanis az, hogy mérhetetlen mennyiségű dolgot tudunk ilyenkor legálisan kidobni úgy, hogy az biztosan jó helyre kerül – újra felhasználják, nem az erőszélén botlunk majd bele.

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)
 

A rovat további hírei: Közélet

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

70 év, 70 hely – új parkolók létesülhetnek

2021. jún. 23.

Jelentősen enyhíthetnek a környék parkolási gondjain a ma délelőtt tartott tájékoztató szerint. A munkát nyár végén kezdik, ősz végére már birtokba is vehetik az autósok a volt ADU iskola udvarán kialakítandó parkolót.

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

Újra "rendes" közgyűlés lesz – közel 50 napirenddel

2021. jún. 23.

A járvány veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen több fajsúlyos kérdés vár a képviselőkre – de már az is nagy fegyvertény, hogy újra rendes üzemmódban dönthet az önkormányzat csütörtökön délelőtt.

DSTV: szabad már a szabadstrand

DSTV: szabad már a szabadstrand

2021. jún. 23.

A kánikulában hűsölni vágyóknak jó hír, hogy megnyitotta kapuit a szabadstrand is, derül ki a DSTV összegzéséből. Az ingyenes helyszín kiváló fürdőzési lehetőséget kínál, de akár családi rendezvények számára is ideális. Hangkép.

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

Este festik a parkolósávokat, útburkolati jeleket

2021. jún. 21.

110 helyen festenek a város közútjain, a munkálatok a napokban folytatódnak – jellemzően esténként –, adta hírül a város hivatalos weboldala.

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

80 éve gurulnak Hankook abroncsokon a világ autói

2021. jún. 20.

Alapításának 80. évfordulóját ünnepli idén a világ legnagyobb gumiabroncs gyártói között rangsorolt Hankook. Történet, fejlesztési stratégia, jövőkép és vezetési élmény itt. (X)

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

Ügyféltámogató pontot hozott létre az önkormányzat

2021. jún. 20.

Az oltás regisztrációjához és időpontfoglalásához nyújtanak segítséget, adta hírül a város hivatalos weboldala.

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

DSTV: benépesülhetnek a civil házak

2021. jún. 20.

Nyitnak a civil házak, derül ki a DSTV összeállításából. A helyi civil szféra közösségi tereinek "újjáéledéséről" Pintér Tamás polgármester, valamint Tóth Kálmán és Motyovszki Mátyás önkormányzati képviselő tartott tájékoztatót a napokban. Hangkép.