Dunaújváros Hetilap

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

2020. július 15. (szerda) 17:00 - Öcaline

Közös kezdeményezés keretében szervez fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciót a "Rajta, Újváros! " Egyesület és a Városvédők Újtelepért Egyesület – a Római városrészben először valósul meg a másutt már bevált és roppant népszerű program július 18-án, szombaton!

Kell a városvédők rutinja: egyesületük immáron hatodik éve, eddig éppen tíz alkalommal szervezett gyűjtést – több mint 200 tonna újrahasznosítható elektronikai hulladék leadásával büszkélkedhetnek. Az Újtelep és a Béke városrész után most Tóth Kálmán képviselő felkérésére a "Rajta, Újváros! " Egyesülettel karöltve a Római városrészben segítenek megszabadulni a fém- és műszaki hulladékoktól.

Négy ponton gyűjtenek!

Négy nagy gyűjtőpont áll a lakók rendelkezésére: a Fáy András utcai nagy parkolóban, a Fáy András utca 12. mögötti területen, a Domanovszky téri nagy parkolóban és a Batsányi utca 43 előtti területen lesznek a gyűjtőhelyek. Fontos, hogy a kihelyezett konténerekbe kizárólag az akció idején – július 18-án, azaz szombaton reggel 8 órától déli 12 óráig – lehet elhelyezni a hulladékot. Lényeges, hogy a konténerek mellett polgárőrök irányítják a forgalmat, felügyelik az átvételt, és segítik a munkát. 
Arról, hogy milyen hulladékot gyűjtenek a közös kezdeményezés keretében, Nyári Icát, az újtelepi egyesület alelnökét és szóvivőjét kérdeztük – a lista lényegében végtelen:
– Minden jöhet, ami elektromos, akkumulátoros, elemes, és minden jöhet, ami fémből van – tekintet nélkül a méretre és súlyra. A fém kávéskanáltól a hűtőszekrényen át a bojlerig bármi. Hoztak már hétvégi telekről régi fém kempingszéket, de persze a régi televíziók, rádiók, fritőzök is népszerűek. Fém szőlőpréssel és darálóval is találkoztunk már, olyankor meginogtunk, azok kincs kategóriába mennek nálunk „falun” – vagyis Újtelepen. A legérdekesebb eddig egy fél cukrászda átvétele volt még a kezdet kezdetén. 

Ne dobálj, pakolj!

Az újtelepi szervezet szóvivője kérdésünkre kiemelte: fa borítású tv-t és rádiót ugyan átvesz a cég, és vihető is, de bútorokat nem (hiába van fémrugó az ágybetétben)!  Óriási kérés az is, ha valaki például fritőzt visz leadni, az olajat előtte öntse ki belőle, mint ahogy a mosógépből a vizet és a ruhát is, és pakolják ki a megunt hűtőt:
– Nem, ez nem vicc, mindezt tapasztalatból kérjük!  Ha valaki például kerítést cserélt, nyugodtan hozza el a leszedett drótot vagy oszlop darabokat, ám kérjük hogy az oszlopokon ne legyen betontömb. Ezeket nem tudjuk átvenni. Mindezzel együtt jelentős tételekre, több tonna hulladékra számítunk: hatalmas konténerek bevetésével gyűjtünk, ezeket egy kamion mozgatja – ezért nem tudunk minden lépcsőház elé tenni egyet sajnos. A konténer megközelíthetősége is egy oldalról lehetséges, mert a magassága miatt ebbe nem beledobáljuk, hanem bevisszük a cuccokat. Bedobálni egyébként se dobáljon senki bele semmit, mert lehet, épp áll valaki a konténerben és eltalálja mondjuk egy vasaló. Sajnos erre is volt már példa, nem tudta megvárni az illető, hogy sorra kerüljön, és oldalról bedobta a hulladékot a konténerbe, ami kis híján eltalált bennünket.

Megértést kérnek, sikerben bíznak

Egy szó, mint száz: mindenkitől türelmet is kérnek, aki visz leadni bármit, kicsivel több időt szánjon rá tíz percnél; a tapasztalatok szerint gyakran több autó is sorban áll, és azokat ki kell pakolni, és akkor is lehet torlódás, ha a konténer éppen megtelik, és cserélni kell. (Egy-egy ilyen konténer csere önmagában 10-15 perces holtidővel járhat.) Nyári Ica szerint mindezek ellenére nagyon fontos egy-egy ilyen akció sikeres megvalósítása:
– Természetesen előfordulhatnak torlódások, előre is nagy köszönet jár a környéken lakók türelméért és megértéséért – megnövekvő autóforgalommal, a konténerek mozgatásával járó fennakadásokkal számolhatunk, de úgy hiszem, bőven megéri. A lényeg ugyanis az, hogy mérhetetlen mennyiségű dolgot tudunk ilyenkor legálisan kidobni úgy, hogy az biztosan jó helyre kerül – újra felhasználják, nem az erőszélén botlunk majd bele.

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)
 

A rovat további hírei: Közélet

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.