Dunaújváros Hetilap

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

Öcaline - 2020. július 15. 17:00

Közös kezdeményezés keretében szervez fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciót a "Rajta, Újváros! " Egyesület és a Városvédők Újtelepért Egyesület – a Római városrészben először valósul meg a másutt már bevált és roppant népszerű program július 18-án, szombaton!

Kell a városvédők rutinja: egyesületük immáron hatodik éve, eddig éppen tíz alkalommal szervezett gyűjtést – több mint 200 tonna újrahasznosítható elektronikai hulladék leadásával büszkélkedhetnek. Az Újtelep és a Béke városrész után most Tóth Kálmán képviselő felkérésére a "Rajta, Újváros! " Egyesülettel karöltve a Római városrészben segítenek megszabadulni a fém- és műszaki hulladékoktól.

Négy ponton gyűjtenek!

Négy nagy gyűjtőpont áll a lakók rendelkezésére: a Fáy András utcai nagy parkolóban, a Fáy András utca 12. mögötti területen, a Domanovszky téri nagy parkolóban és a Batsányi utca 43 előtti területen lesznek a gyűjtőhelyek. Fontos, hogy a kihelyezett konténerekbe kizárólag az akció idején – július 18-án, azaz szombaton reggel 8 órától déli 12 óráig – lehet elhelyezni a hulladékot. Lényeges, hogy a konténerek mellett polgárőrök irányítják a forgalmat, felügyelik az átvételt, és segítik a munkát. 
Arról, hogy milyen hulladékot gyűjtenek a közös kezdeményezés keretében, Nyári Icát, az újtelepi egyesület alelnökét és szóvivőjét kérdeztük – a lista lényegében végtelen:
– Minden jöhet, ami elektromos, akkumulátoros, elemes, és minden jöhet, ami fémből van – tekintet nélkül a méretre és súlyra. A fém kávéskanáltól a hűtőszekrényen át a bojlerig bármi. Hoztak már hétvégi telekről régi fém kempingszéket, de persze a régi televíziók, rádiók, fritőzök is népszerűek. Fém szőlőpréssel és darálóval is találkoztunk már, olyankor meginogtunk, azok kincs kategóriába mennek nálunk „falun” – vagyis Újtelepen. A legérdekesebb eddig egy fél cukrászda átvétele volt még a kezdet kezdetén. 

Ne dobálj, pakolj!

Az újtelepi szervezet szóvivője kérdésünkre kiemelte: fa borítású tv-t és rádiót ugyan átvesz a cég, és vihető is, de bútorokat nem (hiába van fémrugó az ágybetétben)!  Óriási kérés az is, ha valaki például fritőzt visz leadni, az olajat előtte öntse ki belőle, mint ahogy a mosógépből a vizet és a ruhát is, és pakolják ki a megunt hűtőt:
– Nem, ez nem vicc, mindezt tapasztalatból kérjük!  Ha valaki például kerítést cserélt, nyugodtan hozza el a leszedett drótot vagy oszlop darabokat, ám kérjük hogy az oszlopokon ne legyen betontömb. Ezeket nem tudjuk átvenni. Mindezzel együtt jelentős tételekre, több tonna hulladékra számítunk: hatalmas konténerek bevetésével gyűjtünk, ezeket egy kamion mozgatja – ezért nem tudunk minden lépcsőház elé tenni egyet sajnos. A konténer megközelíthetősége is egy oldalról lehetséges, mert a magassága miatt ebbe nem beledobáljuk, hanem bevisszük a cuccokat. Bedobálni egyébként se dobáljon senki bele semmit, mert lehet, épp áll valaki a konténerben és eltalálja mondjuk egy vasaló. Sajnos erre is volt már példa, nem tudta megvárni az illető, hogy sorra kerüljön, és oldalról bedobta a hulladékot a konténerbe, ami kis híján eltalált bennünket.

Megértést kérnek, sikerben bíznak

Egy szó, mint száz: mindenkitől türelmet is kérnek, aki visz leadni bármit, kicsivel több időt szánjon rá tíz percnél; a tapasztalatok szerint gyakran több autó is sorban áll, és azokat ki kell pakolni, és akkor is lehet torlódás, ha a konténer éppen megtelik, és cserélni kell. (Egy-egy ilyen konténer csere önmagában 10-15 perces holtidővel járhat.) Nyári Ica szerint mindezek ellenére nagyon fontos egy-egy ilyen akció sikeres megvalósítása:
– Természetesen előfordulhatnak torlódások, előre is nagy köszönet jár a környéken lakók türelméért és megértéséért – megnövekvő autóforgalommal, a konténerek mozgatásával járó fennakadásokkal számolhatunk, de úgy hiszem, bőven megéri. A lényeg ugyanis az, hogy mérhetetlen mennyiségű dolgot tudunk ilyenkor legálisan kidobni úgy, hogy az biztosan jó helyre kerül – újra felhasználják, nem az erőszélén botlunk majd bele.

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)
 

A rovat további hírei: Közélet

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

Tájékoztatás a Global Faktor Zrt. fenyegető leveleiről

2022. aug. 09.

Néhány hónap hallgatás után a Global Faktor Zrt. ismét fenyegető levelekkel bombázza a dunaújvárosiakat – a DVG Zrt. közleménye a téma kapcsán percekkel ezelőtt jelent meg a város hivatalos oldalán, a fontosságára tekintettel betűhíven közöljük.

Körzeti beruházások városszerte

Körzeti beruházások városszerte

2022. aug. 09.

Számos beruházás és fejlesztés zajlik jelenleg Dunaújvárosban. Motyovszki Mátyás két projektről, míg dr. Székely Károly és Tóth Kálmán egy-egy beruházásról adott hírt a közelmúltban. A következőkben ezek gyűjteménye olvasható. 

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

Gyermekeket segítő fejlesztések a 4-es választókörzetben

2022. aug. 08.

Két fontos projektről adott hírt Barta Endre a 4-es számú választókörzet önkormányzati képviselője a közelmúltban. A Liszt Ferenc kertben található játszótér egy napvitorlával bővül, míg a Domanovszky téren egy új homokozót alakítanak majd ki. 

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

Javaslatokat várnak a szociális szféra legrangosabb önkormányzati elismerésére

2022. aug. 08.

Bárki javaslatot tehet írásban a "Szociális Munkáért-Dunaújváros" díjra, amelyet az önkormányzat egy korábbi rendeletével alapított. A határidő szeptember 20., várják a felterjesztéseket!

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

DSTV: álláspontok a tűzijátékról

2022. aug. 08.

Aktuális témáról, a tűzijáték költségeinek szociális célú felhasználásáról kérdezte a városlakókat a DSTV stábja. A megkérdezettek többsége egyetért a közgyűlési döntéssel. Hangkép.
 

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

"Mi nem szemetelünk!" – itt a kiírás

2022. aug. 05.

A kapcsolódó összegzés már megjelent a DO-n, de a város hivatalos oldalán már olvasható a hivatalos versenyfelhívás is a Mi nem szemetelünk! című megméretésre. Mutatom!

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

Új gyakorlatok a város zöldfelületeinek gondozásában

2022. aug. 05.

Az évek óta tapasztalható felmelegedés és az idei forró és száraz nyár kétségkívül elég bizonyítékot szolgáltat ahhoz, hogy belássuk, komoly lépéseket kell tennünk azért, hogy egyéni és városi szinten is csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. És olyan megoldásokat találjunk többek között a városüzemeltetésre, amelyekkel kezelhető a klímaválság és annak következményei.