Dunaújváros Hetilap

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

Öcaline - 2020. július 15. 17:00

Közös kezdeményezés keretében szervez fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciót a "Rajta, Újváros! " Egyesület és a Városvédők Újtelepért Egyesület – a Római városrészben először valósul meg a másutt már bevált és roppant népszerű program július 18-án, szombaton!

Kell a városvédők rutinja: egyesületük immáron hatodik éve, eddig éppen tíz alkalommal szervezett gyűjtést – több mint 200 tonna újrahasznosítható elektronikai hulladék leadásával büszkélkedhetnek. Az Újtelep és a Béke városrész után most Tóth Kálmán képviselő felkérésére a "Rajta, Újváros! " Egyesülettel karöltve a Római városrészben segítenek megszabadulni a fém- és műszaki hulladékoktól.

Négy ponton gyűjtenek!

Négy nagy gyűjtőpont áll a lakók rendelkezésére: a Fáy András utcai nagy parkolóban, a Fáy András utca 12. mögötti területen, a Domanovszky téri nagy parkolóban és a Batsányi utca 43 előtti területen lesznek a gyűjtőhelyek. Fontos, hogy a kihelyezett konténerekbe kizárólag az akció idején – július 18-án, azaz szombaton reggel 8 órától déli 12 óráig – lehet elhelyezni a hulladékot. Lényeges, hogy a konténerek mellett polgárőrök irányítják a forgalmat, felügyelik az átvételt, és segítik a munkát. 
Arról, hogy milyen hulladékot gyűjtenek a közös kezdeményezés keretében, Nyári Icát, az újtelepi egyesület alelnökét és szóvivőjét kérdeztük – a lista lényegében végtelen:
– Minden jöhet, ami elektromos, akkumulátoros, elemes, és minden jöhet, ami fémből van – tekintet nélkül a méretre és súlyra. A fém kávéskanáltól a hűtőszekrényen át a bojlerig bármi. Hoztak már hétvégi telekről régi fém kempingszéket, de persze a régi televíziók, rádiók, fritőzök is népszerűek. Fém szőlőpréssel és darálóval is találkoztunk már, olyankor meginogtunk, azok kincs kategóriába mennek nálunk „falun” – vagyis Újtelepen. A legérdekesebb eddig egy fél cukrászda átvétele volt még a kezdet kezdetén. 

Ne dobálj, pakolj!

Az újtelepi szervezet szóvivője kérdésünkre kiemelte: fa borítású tv-t és rádiót ugyan átvesz a cég, és vihető is, de bútorokat nem (hiába van fémrugó az ágybetétben)!  Óriási kérés az is, ha valaki például fritőzt visz leadni, az olajat előtte öntse ki belőle, mint ahogy a mosógépből a vizet és a ruhát is, és pakolják ki a megunt hűtőt:
– Nem, ez nem vicc, mindezt tapasztalatból kérjük!  Ha valaki például kerítést cserélt, nyugodtan hozza el a leszedett drótot vagy oszlop darabokat, ám kérjük hogy az oszlopokon ne legyen betontömb. Ezeket nem tudjuk átvenni. Mindezzel együtt jelentős tételekre, több tonna hulladékra számítunk: hatalmas konténerek bevetésével gyűjtünk, ezeket egy kamion mozgatja – ezért nem tudunk minden lépcsőház elé tenni egyet sajnos. A konténer megközelíthetősége is egy oldalról lehetséges, mert a magassága miatt ebbe nem beledobáljuk, hanem bevisszük a cuccokat. Bedobálni egyébként se dobáljon senki bele semmit, mert lehet, épp áll valaki a konténerben és eltalálja mondjuk egy vasaló. Sajnos erre is volt már példa, nem tudta megvárni az illető, hogy sorra kerüljön, és oldalról bedobta a hulladékot a konténerbe, ami kis híján eltalált bennünket.

Megértést kérnek, sikerben bíznak

Egy szó, mint száz: mindenkitől türelmet is kérnek, aki visz leadni bármit, kicsivel több időt szánjon rá tíz percnél; a tapasztalatok szerint gyakran több autó is sorban áll, és azokat ki kell pakolni, és akkor is lehet torlódás, ha a konténer éppen megtelik, és cserélni kell. (Egy-egy ilyen konténer csere önmagában 10-15 perces holtidővel járhat.) Nyári Ica szerint mindezek ellenére nagyon fontos egy-egy ilyen akció sikeres megvalósítása:
– Természetesen előfordulhatnak torlódások, előre is nagy köszönet jár a környéken lakók türelméért és megértéséért – megnövekvő autóforgalommal, a konténerek mozgatásával járó fennakadásokkal számolhatunk, de úgy hiszem, bőven megéri. A lényeg ugyanis az, hogy mérhetetlen mennyiségű dolgot tudunk ilyenkor legálisan kidobni úgy, hogy az biztosan jó helyre kerül – újra felhasználják, nem az erőszélén botlunk majd bele.

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)
 

A rovat további hírei: Közélet

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.

A balesetek elkerülése a cél

A balesetek elkerülése a cél

2021. szep. 21.

Terepszemlét tartott a Szalki-szigeten Mészáros László, a DVG Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője, valamint Orosz Csaba, a körzet képviselője. 

Előválasztás: "... visszavesszük és visszaadjuk a demokráciát"

Előválasztás: "... visszavesszük és visszaadjuk a demokráciát"

2021. szep. 21.

Hosszú sorok egész nap, tapintható választói aktivitás és kiváló hangulat a Városháza téren: javában tart az előválasztás Dunaújvárosban is. A címbe foglalt idézetet Szabó Zsolt alpolgármestertől kölcsönöztük, aki tegnap kora délután voksolt a Városháza téren.

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

2021. szep. 20.

Dunaújváros történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást.

Előválasztás: bemutatkozik Kovács Janka

Előválasztás: bemutatkozik Kovács Janka

2021. szep. 20.

"… olyan országot szeretnék építeni a gyerekeimnek és az ő generációjuknak, ahonnan nem kell elmenni és ahová megéri visszajönni." Bemutatkozik Kovács Janka, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje. (X) 

Előválasztás: "Megtámadtak, de nem némulunk el"

Előválasztás: "Megtámadtak, de nem némulunk el"

2021. szep. 19.

A téma fontosságára a DO betűhíven közli az előválasztást szervező csapat közleményét: ma szünet, hétfőn folytatják. Minden további fontos részlet a hajtás után.