Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

ICA-D: sereg, szemle – "Belátások" péntektől

2020. július 15. (szerda) 16:33 - Öcaline

33 művész több mint félszáz alkotása szerepel a dunaújvárosi tárlaton a Kortárs Művészeti Intézetben: a helyi alkotók seregszemléjét péntektől egészen szeptember elejéig láthatja a közönség a kulturális bázison.

A dunaújvárosi képző- és iparművészek Belátások című monstre seregszemléjére várja a közönséget július 17-én, pénteken a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D). Az esemény megnyitója délután 18 órakor kezdődik, köszöntőt mond Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, a csoportos bemutató anyagát Zsinka Gabriella művészettörténész, az intézet művészeti vezetője ajánlja a vernisszázs vendégeinek figyelmébe.

Központi súllyal

Amint a meghívóhoz mellékelt összegzéséből is kiderül, a város kulturális életének egyik fontos, kétévente megrendezésre kerülő bemutatójára készül az ICA-D. A dunaújvárosi képző- és iparművészek munkáiból válogató nagyszabású csoportos tárlat hagyománya egészen 1966 nyaráig vezethető vissza, amikor a városban élő és alkotó művészek első ízben mutatták be munkáikat a Kiállítási Teremben.
Az összegzés szerint "belegondolni is lehetetlen vállalkozás", hogy a hatvanas években bemutató teremként debütáló tér, mely aztán Uitz Terem néven vált ismertté, majd 1997-től napjainkig a Kortárs Művészeti Intézet égisze alatt funkcionál, mennyi élmény és történet helyszíne volt…

Jubileumra hangolva

A tárlat alkalmat teremt a találkozásra az új munkákkal, a generációk által adott jeladások befogadására, az egyéni teljesítmények és a művészközösség állapotának feltérképezésére. Íme, az alkotók imponálóan terjedelmes névsora: Balla Attila, Baráth Adél, Borgó, Csiki Emese, Csikós Árpád, Endrődy Orsolya, Éri Jenő, Farkas Éva Mária, Feltóti Sándor, Gáspár Aladár, Gombos István, Hegyi Béla, Horváth Helga, Ihász János, Jobbágy Bernadett, Kaszás Tamás, Kelemen Marián Éva, Kiss Anna, ifj. Koffán Károly, Kiss Ervin Gábor, Kosztolányi György, Keserue Zsolt,  Martinkó Márk, Móder Rezső, Palotás József, Páhi Péter, Pók Tímea, Simon Tamás, Szundi Gábor, Tábori Csaba, Vachter János, Várnai Ágnes, Várnai Gyula.

Idén ráadásul a városépítés kezdeteire hangolt tematikával jelentkezik a Dunaújvárosi Tárlat. A rendezők azzal a kéréssel fordultak a művészekhez, hogy a dunaújvárosi emlék-és élményanyagra fókuszálva válogassanak régi és új munkáikból. Emlékezzenek társaikra vagy egy-egy letűnt időszakra abból a városból, ahol művésszé váltak, ahol családot alapítottak és dolgoztak, ahol megtalálták és megszólaltatták hangjukat.

Az eredményt az ICA-D összes termeiben láthatják, láthatjuk – mindenkit szeretettel várnak!

(Forrás és fotó: ICA-D)

A rovat további hírei: Kultúra

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

Szokatlan Hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház

2020. augusztus 07. (péntek)

Szokatlan hamlet-bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház: sétáló- és vitrinszínházi formában viszik színre a darabot.

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!