Időjárás: mérsékelten meleg, kellemes nyár

Öcaline - 2020. július 13. 11:09

Sok napsütés a hét elején, aztán egy kis csapadékzóna frissítésnek, de a vége megint szép – kellemes napot ígér a DO időjárási szakértője. Kánikulával nem számolhatunk, de vihar se fenyeget; szép nyári napok a hajtás után.
 

"Mérsékelten meleg napok!" – a tikkasztó hőség után még olvasni is öröm volt a nyitómondatot Krausz Mikes Miklós, a Köpönyeg.hu tematikus meteorológiai portál szerkesztőjének hétindító előrejelzéséből. Lássuk a részleteket!
Amint azt tapasztalhatjuk is, sok napsütés néha egy-két gomolyfelhő jellemzi a délelőtti időjárást térségünkben – nap közben egészen pici esély lesz egy-egy frissítő záporra. Gyenge marad a változó irányú szél, a reggeli 9-15 fokos süllyedés után is mérsékelten meleg lesz; 22-25 fok közötti értékekkel számolhatunk.
A közeli kilátások hasonló mutatókat ígérnek: a friss modellek szerint kedden és szerdán is folytatódik a napos, gomolyfelhős, száraz időjárás. Nem lesz csapadék, de hűvös reggelekre számíthatunk:  hajnalban 6-15, délutánonként 22-29 fok valószínű. Emellett kedden az északkeleti, szerdán a délnyugati szél élénkül meg.
Ez utóbbi révén egy mediterrán ciklon érheti el térségünket a hét közepén: csütörtökön (aztán pénteken is!) gyakran erősen megnövekszik a felhőzet. Mindkét nap szórványosan lehetnek záporok, egy-egy futó zivatar sem kizárt. A csapadékzóna térségében megerősödhet az északnyugati szél – és mindkét napon 21 és 27 fok közötti maximumok várhatók.
Mindezek után valódi strandidőt ígér a hétvége a középtávú előrejelzések specialistája szerint– erősödő nappali felmelegedéssel. Sok napsütésre van kilátás, és bár a reggelek még mindig viszonylag hűvösebbek lehetnek, szombaton 24-28, míg vasárnap már 25-31 fok közötti csúcsokkal számolhatunk.

Szép nyári napok – irány a vízpart mindenkinek, aki csak teheti!

(Fotó: Így látjuk MI! – Józsa Róbert képe)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

Tűzugrás a Duna-parton Szent Iván éjjelén

2021. jún. 22.

Még közös meccsnézéssel is köríti a kínálatot a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület és a Mezőföld Kulturális Egyesület közös programja! A rendezvény ráadásul városunk 70. születésnapja előtt tiszteleg.

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

Nulla órától harmadfokú hőségriasztás (galériával)

2021. jún. 22.

Így váljon valóra minden prognózisom: él a vörös kód. Ja igen, az elviselhetetlen hőséget a szabadstrandon hűsölők webgalériájával illusztrálom, irigységtől sárgán.

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

Nyár, strand, kánikula és kincsvadászat a Szalki-szigeten (galériával)

2021. jún. 21.

A világ első, szabadstrandon üzemelő termelői piacává nőtte ki magát a Dunai Kincses kert kavalkádja, és a röpke szombati, munkaügyi körsétának álcázott bevásárlásom során tapasztaltam, tényleg megjelent a strandoló kincsvadászok.

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

Kitart a kánikula – brutális értékekkel

2021. jún. 21.

A DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint már most borítékolom, meghosszabbítják a hőségriasztást. Csak egy adat: szerdán akár 39 fok is lehet! F O L Y A D É K B E V I T E L!!!

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

Meteo extra: keddig biztosan kitart a hőségriasztás

2021. jún. 20.

Az országos tisztifőorvos másodfokú intézkedést rendelt el, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint szombaton már az ország nagy részén 25 fok feletti a középhőmérséklet. Keddig él a figyelmeztetés, de persze tovább is tarthat.

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

Garázsvásár: kalandtúra a kánikulában (galériával)

2021. jún. 19.

A kisvonatozás opciójának is hála komoly közösségi eseménnyé izmosodott az Újtelepi Garázsvásár: a Városvédők Újtelepért Egyesület kavalkádján ma vehettek részt a kincsvadászok. Innentől a feladat adott, mindenkinek: sok ilyet még, és ki ne hagyják/hagyjátok!

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

Szép a Zélet a szabadstrandon is! (galériával)

2021. jún. 18.

Az élményfürdő megnyitása és a kapcsolódó akció árnyékában kevesebb szó esett a szabadstrandról, pedig ott is alaposan belehúztak a fürdőzők: az elmúlt napokban is benépesült a plázs a Szalki-szigeten üzemelő fürdőhelyen.