Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Intercisa kincsei: eltemetve, de nem feledve

2020. július 26. (vasárnap) 9:06 - doszerk

Ásatási munkálatokat végeznek az Intercisa Múzeum munkatársai a római kőtár területén. Hasonló mértékű kezdeményezés utoljára a nyolcvanas években zajlott városunkban – a  tervek szerint az ókorban a város területén fekvő erődítmény falait tárják fel, ami közelebb vihet majd a római kori hétköznapok megismeréséhez. Feltárás a hajtás után.

Minden nap reggel héttől délután háromig végeznek ásatásokat az Intercisa Múzeum munkatársai. Mint azt Buza Andrea, az intézmény régésze elmondta: a római kőtár területén a tábor falát keresik, egészen pontosan az északi oldalát. Korábban a déli és nyugati oldalt sikerült felkutatni – a keleti oldal az idők folyamán teljesen eltűnt, így azt nincs értelme tovább keresni.

Toronyiránt kutatnak

Az Intercisa régésze azt is elárulta: ismeretek szerint az időszámításunk szerinti IV- V. században egy maréknyi katona állomásozott a jelenlegi város területén, akik egy toronyban tartózkodtak; ennek megtalálására egy újabb szelvényt nyitottak a siker reményében. 
Bár a munka egy részében kisebb szerszámokat használnak, a munka jelentős részét az ásás képezi, éppen ezért nem reggel nyolc, hanem hét órakor kezdenek bele a munkavégzésbe a múzeum dolgozói, hogy lehetőség szerint elkerüljék a fullasztó hőség egy részét. 

Segítő kezek

A munkálatokban az állandó dolgozók mellett közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások, államilag finanszírozott diákmunkások, illetve kifejezetten erre a célra felvett alkalmazottak is részt vesznek. A munkálatok július 1-31. között zajlanak.
Buza Andrea elmondta: utoljára a nyolcvanas években végeztek hasonló volumenű ásatást, ezért van jelentősége annak, hogy megtalálják a falak futását. Emellett egy GINOP-pályázatban megvalósuló beruházás és átalakítás miatt is fontos, hogy tudják, hol húzódnak az egykori falak, hiszen a tervek szerint egy látogató központot hoznak majd létre a kőtár területén.

Cs. L.
(Fotó: Végyh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

2020. augusztus 02. (vasárnap)

Újra megnyitja kapuját Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum – a kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek jövő péntektől.

Óvintézkedéseket vezettek be a Fővárosi Nagycirkuszban

Óvintézkedéseket vezettek be a Fővárosi Nagycirkuszban

2020. augusztus 01. (szombat)

Óvintézkedéseket vezetett be a Fővárosi Nagycirkusz a nézők biztonsága érdekében a pandémiás helyzet miatt.

Meghalt Allan Parker filmrendező

Meghalt Allan Parker filmrendező

2020. augusztus 01. (szombat)

Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek, mint az Evita, a Fame vagy a Bugsy Malone - adta hírül a BBC News honlapja.

Minisorozattal indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén

Minisorozattal indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén

2020. július 31. (péntek)

Minisorozattal indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén: a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös koncerteken Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe.