Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Intercisa kincsei: eltemetve, de nem feledve

2020. július 26. (vasárnap) 9:06 - doszerk

Ásatási munkálatokat végeznek az Intercisa Múzeum munkatársai a római kőtár területén. Hasonló mértékű kezdeményezés utoljára a nyolcvanas években zajlott városunkban – a  tervek szerint az ókorban a város területén fekvő erődítmény falait tárják fel, ami közelebb vihet majd a római kori hétköznapok megismeréséhez. Feltárás a hajtás után.

Minden nap reggel héttől délután háromig végeznek ásatásokat az Intercisa Múzeum munkatársai. Mint azt Buza Andrea, az intézmény régésze elmondta: a római kőtár területén a tábor falát keresik, egészen pontosan az északi oldalát. Korábban a déli és nyugati oldalt sikerült felkutatni – a keleti oldal az idők folyamán teljesen eltűnt, így azt nincs értelme tovább keresni.

Toronyiránt kutatnak

Az Intercisa régésze azt is elárulta: ismeretek szerint az időszámításunk szerinti IV- V. században egy maréknyi katona állomásozott a jelenlegi város területén, akik egy toronyban tartózkodtak; ennek megtalálására egy újabb szelvényt nyitottak a siker reményében. 
Bár a munka egy részében kisebb szerszámokat használnak, a munka jelentős részét az ásás képezi, éppen ezért nem reggel nyolc, hanem hét órakor kezdenek bele a munkavégzésbe a múzeum dolgozói, hogy lehetőség szerint elkerüljék a fullasztó hőség egy részét. 

Segítő kezek

A munkálatokban az állandó dolgozók mellett közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások, államilag finanszírozott diákmunkások, illetve kifejezetten erre a célra felvett alkalmazottak is részt vesznek. A munkálatok július 1-31. között zajlanak.
Buza Andrea elmondta: utoljára a nyolcvanas években végeztek hasonló volumenű ásatást, ezért van jelentősége annak, hogy megtalálják a falak futását. Emellett egy GINOP-pályázatban megvalósuló beruházás és átalakítás miatt is fontos, hogy tudják, hol húzódnak az egykori falak, hiszen a tervek szerint egy látogató központot hoznak majd létre a kőtár területén.

Cs. L.
(Fotó: Végyh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

Bartók: új magyar musical született – ősbemutató ma este

2020. szeptember 25. (péntek)

Ősbemutatóval kezdődik a Város Évada a Bartók Kamaraszínházban ma este: a közönség először láthatja a Sándor Mátyás című új magyar musicalt.

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

DSTV: CsupaCsoda mesehét az MMK-ban

2020. szeptember 23. (szerda)

A magyar népmese napjához kapcsolódva egész hetes programot szervez a Munkásművelődési Központ szeptember 28. és október 2. között. Az intézmény rendezvényei a CsupaCsoda Birodalom népmese ponton zajlanak majd; az eseményeken előzetes regisztráció után vehetnek részt a gyerekek. Hangkép.

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

Ezernél is több online rendezvényt tartanak a Frankfurti Könyvvásáron

2020. szeptember 21. (hétfő)

Ezernél is több online rendezvénnyel és csaknem háromezer kiállítóval várják a látogatókat idén a Frankfurti Könyvvásáron, amely a koronavírus-világjárvány miatt átköltözött a digitális térbe.

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

ICA-D: Meixner Józsefné apoteózisa – könyvbemutató

2020. szeptember 21. (hétfő)

Böszörményi Márton első könyve, a Meixner Józsefné apoteózisa című prózakötet bemutatójának ad otthont a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) kedden délután. Testhorror a hajtás után.

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

Tematikus sétákat rendeztek a Fiumei úti sírkertben

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Ötödik alkalommal csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a Kulturális Örökség Napjai országos programsorozathoz. A szombati tematikus sétákra mintegy kétszázan látogattak el a Fiumei úti sírkertbe.

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

Szeptemberben rendezik a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében programsorozatot

2020. szeptember 20. (vasárnap)

Szakvezetéses erdei sétákkal, klasszikus és népzenei koncertekkel is várja az érdeklődőket a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény Gyula térségében szeptember 25. és 27. között.

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

DSTV: szoborállítás a zeneiskolánál

2020. szeptember 19. (szombat)

Zajlanak a Sándor Frigyes Zeneiskola melletti parkba tervezett szoborcsoport előkészületi munkálatai. A kompozícióban a Vasmű úti fák közül három is helyet kap majd, emellett pedig egy lakatokkal díszített emlékművel idézik majd fel az intézmény diákjai az itt töltött időt. A DVG. Zrt. munkatársai az ehhez szükséges térrendezési, valamint betonozási és egyéb munkálatokat végzik, hogy október 1-jére, a tervezett átadásra minden készen álljon. Hangkép.