Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Intercisa kincsei: eltemetve, de nem feledve

2020. július 26. (vasárnap) 9:06 - doszerk

Ásatási munkálatokat végeznek az Intercisa Múzeum munkatársai a római kőtár területén. Hasonló mértékű kezdeményezés utoljára a nyolcvanas években zajlott városunkban – a  tervek szerint az ókorban a város területén fekvő erődítmény falait tárják fel, ami közelebb vihet majd a római kori hétköznapok megismeréséhez. Feltárás a hajtás után.

Minden nap reggel héttől délután háromig végeznek ásatásokat az Intercisa Múzeum munkatársai. Mint azt Buza Andrea, az intézmény régésze elmondta: a római kőtár területén a tábor falát keresik, egészen pontosan az északi oldalát. Korábban a déli és nyugati oldalt sikerült felkutatni – a keleti oldal az idők folyamán teljesen eltűnt, így azt nincs értelme tovább keresni.

Toronyiránt kutatnak

Az Intercisa régésze azt is elárulta: ismeretek szerint az időszámításunk szerinti IV- V. században egy maréknyi katona állomásozott a jelenlegi város területén, akik egy toronyban tartózkodtak; ennek megtalálására egy újabb szelvényt nyitottak a siker reményében. 
Bár a munka egy részében kisebb szerszámokat használnak, a munka jelentős részét az ásás képezi, éppen ezért nem reggel nyolc, hanem hét órakor kezdenek bele a munkavégzésbe a múzeum dolgozói, hogy lehetőség szerint elkerüljék a fullasztó hőség egy részét. 

Segítő kezek

A munkálatokban az állandó dolgozók mellett közösségi szolgálatot teljesítő középiskolások, államilag finanszírozott diákmunkások, illetve kifejezetten erre a célra felvett alkalmazottak is részt vesznek. A munkálatok július 1-31. között zajlanak.
Buza Andrea elmondta: utoljára a nyolcvanas években végeztek hasonló volumenű ásatást, ezért van jelentősége annak, hogy megtalálják a falak futását. Emellett egy GINOP-pályázatban megvalósuló beruházás és átalakítás miatt is fontos, hogy tudják, hol húzódnak az egykori falak, hiszen a tervek szerint egy látogató központot hoznak majd létre a kőtár területén.

Cs. L.
(Fotó: Végyh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

DSTV: közösségi szolgálat a kőtári ásatáson

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Több középiskolás diák is az Intercisa Múzeumban teljesítette az érettségi előtti kötelező közösségi szolgálatot az elmúlt hetekben. A tanulók egyebek mellett részt vettek a kőtárban végzett ásatásokban is – a DSTV riportja szerint jó esély van az együttműködés folytatására!

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

Éjszakai randevú a hangszerek királynőjével

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Abaligettől Zircig az ország közel 40 településén nyílnak meg a templomok az Orgonák éjszakája országos programsorozata keretében szombaton.

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

Ősbemutatóra készül a Bartók (webgalériával!)

2020. augusztus 05. (szerda)

A Sándor Mátyás című regényt viszi színpadra a Bartók Kamaraszínház társulata. A darab különlegessége, hogy Jules Verne művét musical formájában dolgozta fel a dunaújvárosi teátrum. 

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

DSTV: mesés kínálat a könyvtárban

2020. augusztus 04. (kedd)

"Minden napra egy mese" - akár ezzel a címmel is hirdethetné gazdag kínálatát a József Attila Könyvtár Gyermekkönyvtára a jövő olvasóinak. DSTV-riport, nem csak gyerekeknek! 

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

Gyermekszínházi előadások az MMK-ban

2020. augusztus 03. (hétfő)

Ezen a héten interaktív bábelőadásra várják a gyermekeket a Munkásművelődési Központba.

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

Nyári programok a gyermekkönyvtárban

2020. augusztus 03. (hétfő)

MeseKedd, Bogyó és Babóca "tárlatvezetés" szerdánként, Mesedélután és Papírszínházi előadás kézműves foglalkozással egybekötve csütörtökönként!

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

2020. augusztus 02. (vasárnap)

Újra megnyitja kapuját Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum – a kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek jövő péntektől.