Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Közös célok, közös tervek a "város évada" előtt

doszerk - 2020. július 25. 15:28

Folytatta látogatássorozatát Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere során a város kulturális intézményeinek vezetőivel egyeztet a közös célok és elképzelések mentén – ezúttal a Bartók Kamaraszínházban folytatott megbeszélést Őze Áronnal, az intézmény igazgatójával.

A vírushelyzet ideje alatt is napi kapcsolatban volt a város kulturális intézményeit vezető igazgatókkal Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere azonban a kijárási korlátozás megszűnésével személyesen egyeztet a különböző szervezetek élén állókkal, hogy tapasztalatcserével segítsék elő a minél gördülékenyebb együttműködést a városvezetéssel.

A Bartók jött a sorban

A sorrendiség nyilván másodlagos, hiszen a különböző elfoglaltságok okán különböző időpontok felelnek meg mindkét fél számára, így a Munkásművelődési Központ és az Egészségmegőrzési Központ után a Bartók Kamaraszínház volt soron, hogy itt is lefolytassa informális egyeztetését Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere.

Sokk, hatások

A koronavírus okozta különleges szituáció mindenkit sokként ért- emelte ki Barta Endre a találkozón. Hozzátette: a színház is egyike volt azon intézményeknek, akik felajánlották segítségüket az idősek ellátásában akár mintegy harminc főnyi dolgozójuk, akár a teátrum használatában levő kisbuszok igénybe vételével. Mint mondta, nagy segítségükre voltak a Bartók dolgozói a maszkok beszerzésében. Kiemelte: bár szerencsére nem igényelte a helyzet a kisbuszok használatát, nagy könnyebbséget jelentett számukra, hogy támogató hátteret biztosított számukra a színház, így tisztában voltak vele, hogy nem kell más megoldást keresniük, amennyiben a szükség úgy kívánja. Kiemelte: mivel művészekről van szó, fontos volt, hogy felkészüljenek a vírushelyzet utáni időszakra, amikor már nézők előtt mutathatják be munkájuk eredményét a színház munkatársai. Ahogyan fogalmazott: a közönség „ki volt éhezve a kultúrára”, annál is inkább, mivel meglátása szerint egymásra talált a dunaújvárosi publikum és a dunaújvárosi teátrum. 
Jelszavaink valának: fegyelem és kitartás
Barta Endre után Őze Áron, a Bartók színház igazgatója vette át a szót, aki elmondta: példamutató fegyelemmel és kitartással várta ki közönségük azt, hogy újra látogathassák az intézményt. Hangsúlyozta: reméli, hogy jó egészségben találkozhatnak majd újra nézőikkel. Ezúton is megragadta az alkalmat, hogy megköszönje az érdeklődést, amelyet a hetente kétszer megszervezett online előadásaik iránt mutattak a (későbbi) látogatók. 

Behozzák a lemaradást

Hangsúlyozta: a bérletes előadásaikat mindenképpen pótolják, ennek megfelelően három alkalommal játszották az Utánképzés ittas vezetőknek című darabot, amelyet tavasszal terveztek bemutatni. Emellett a Bartók ligetben egy elkerített nézőtérrel, korlátozott néző számmal háromszor játszották Az őz című előadást, pénteken pedig Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estjét élvezhetik majd a kultúra barátai, július 31-én pedig a Hajmeresztő című különleges munkát viszik majd a szabadtéri színpadra, augusztus 7-én pedig a Sándor Mátyás című musical háromnegyed órás kivonatával kedveskednek majd a kilátogatóknak; ezt a darabot ingyen tekinthetik meg majd az érdeklődők, ám regisztráció szükséges.

A város évada

A Bartók Liget utolsó felvonásaként a rendezvényen mutatják majd be  a következő "A város évada" névre keresztelt idényük programját. Annyit előzetesen már elárult Őze Áron, hogy egyebek mellett az Idegenek a vonaton című, Hitchcock- film adaptációját, a Sándor Mátyás musicalt, a Dollár Papa című darabot (koprodukcióban), a János vitéz táncjátékot, a Ja, kérem, a nő, az nő című előadást, a Marió és a varázsló című művet, a Ködszurkálók című bemutatót (amely Latinovits Zoltán könyvén alapul), illetve a Világtalanok című munkát is láthatják majd a Bartókban a nézők. Utóbbi darab kapcsán hangsúlyozta: ennek rendezőjéül Smuk Imrét, a színház korábbi művészeti vezetőjét kérték fel, hiszen – ahogyan Őze Áron fogalmazott – nélküle nem lenne dunaújvárosi színház. 

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

Rácalmási Passió – idén immár nyolcadszorra

2021. jún. 11.

Új megközelítés és újszerű nézőpont, 60 szereplő, szép és ihletett élményt ígérő élő előadás – a Rácalmási Passiót a Jankovich Kúria mellett mutatják be vasárnap délután.

DSTV: június műtárgya a múzeumban

DSTV: június műtárgya a múzeumban

2021. jún. 11.

Avar kori tojásokra esett a választás az Intercisa Múzeum "Hónap műtárgya" sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A különleges leletegyüttest Buza Andrea régész-muzeológus mutatja be. Hangkép.

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

ICA-D: Móder Rezső – "Lebegő ellenállások"

2021. jún. 09.

A Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) nagyszabású retrospektív kiállítást rendez Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművész munkáiból. A tárlat pénteken este nyílik, és nemcsak izgalmas keresztmetszetet ad a művész életművéből, de Dunaújváros fennállásának hetvenéves jubileumára is reflektál. Legyenek, legyünk sokan!

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

Könyvtár: ösvényfestés és nyári menetrend

2021. jún. 09.

Végre pótolják az áprilisban elmaradt szülinapi közösségi programot a Cimbora Klubban, emellett a nyári nyitva tartás menetrendjéről is tájékoztatta a betű barátait a József Attila Könyvtár.

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

Bartók: a pedagógusoknak szólt a taps!

2021. jún. 07.

Ünnepi online összeállítással köszöntötte a pedagógusokat a Bartók Kamaraszínház: a színes irodalmi válogatás a pedagógusnapon, azaz vasárnap este debütált – mutatom máris!

Metal Factory: zúzós, húzós kínálat

Metal Factory: zúzós, húzós kínálat

2021. jún. 04.

Az alaphíreket már megírtuk a közelmúltban, idén a Rockmaraton helyén és idején – a Szalki-szigeten július 5-10. között – a Meal Factory elnevezésű programsorozatra várják a metal, hc, punk és rock híveit. Azóta befutott a teljes kínálat is, mutatom!

DSTV: táborba csalogat az MMK

DSTV: táborba csalogat az MMK

2021. jún. 04.

Újra lesz nyári tábor az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. A tervek szerint négy különböző témájú egyhetes táborral várják az intézmény munkatársai a kikapcsolódásra vágyó fiatalokat június 21-től július 16-ig. Hangkép.