Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Közös célok, közös tervek a "város évada" előtt

2020. július 25. (szombat) 15:28 - doszerk

Folytatta látogatássorozatát Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere során a város kulturális intézményeinek vezetőivel egyeztet a közös célok és elképzelések mentén – ezúttal a Bartók Kamaraszínházban folytatott megbeszélést Őze Áronnal, az intézmény igazgatójával.

A vírushelyzet ideje alatt is napi kapcsolatban volt a város kulturális intézményeit vezető igazgatókkal Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere azonban a kijárási korlátozás megszűnésével személyesen egyeztet a különböző szervezetek élén állókkal, hogy tapasztalatcserével segítsék elő a minél gördülékenyebb együttműködést a városvezetéssel.

A Bartók jött a sorban

A sorrendiség nyilván másodlagos, hiszen a különböző elfoglaltságok okán különböző időpontok felelnek meg mindkét fél számára, így a Munkásművelődési Központ és az Egészségmegőrzési Központ után a Bartók Kamaraszínház volt soron, hogy itt is lefolytassa informális egyeztetését Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere.

Sokk, hatások

A koronavírus okozta különleges szituáció mindenkit sokként ért- emelte ki Barta Endre a találkozón. Hozzátette: a színház is egyike volt azon intézményeknek, akik felajánlották segítségüket az idősek ellátásában akár mintegy harminc főnyi dolgozójuk, akár a teátrum használatában levő kisbuszok igénybe vételével. Mint mondta, nagy segítségükre voltak a Bartók dolgozói a maszkok beszerzésében. Kiemelte: bár szerencsére nem igényelte a helyzet a kisbuszok használatát, nagy könnyebbséget jelentett számukra, hogy támogató hátteret biztosított számukra a színház, így tisztában voltak vele, hogy nem kell más megoldást keresniük, amennyiben a szükség úgy kívánja. Kiemelte: mivel művészekről van szó, fontos volt, hogy felkészüljenek a vírushelyzet utáni időszakra, amikor már nézők előtt mutathatják be munkájuk eredményét a színház munkatársai. Ahogyan fogalmazott: a közönség „ki volt éhezve a kultúrára”, annál is inkább, mivel meglátása szerint egymásra talált a dunaújvárosi publikum és a dunaújvárosi teátrum. 
Jelszavaink valának: fegyelem és kitartás
Barta Endre után Őze Áron, a Bartók színház igazgatója vette át a szót, aki elmondta: példamutató fegyelemmel és kitartással várta ki közönségük azt, hogy újra látogathassák az intézményt. Hangsúlyozta: reméli, hogy jó egészségben találkozhatnak majd újra nézőikkel. Ezúton is megragadta az alkalmat, hogy megköszönje az érdeklődést, amelyet a hetente kétszer megszervezett online előadásaik iránt mutattak a (későbbi) látogatók. 

Behozzák a lemaradást

Hangsúlyozta: a bérletes előadásaikat mindenképpen pótolják, ennek megfelelően három alkalommal játszották az Utánképzés ittas vezetőknek című darabot, amelyet tavasszal terveztek bemutatni. Emellett a Bartók ligetben egy elkerített nézőtérrel, korlátozott néző számmal háromszor játszották Az őz című előadást, pénteken pedig Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estjét élvezhetik majd a kultúra barátai, július 31-én pedig a Hajmeresztő című különleges munkát viszik majd a szabadtéri színpadra, augusztus 7-én pedig a Sándor Mátyás című musical háromnegyed órás kivonatával kedveskednek majd a kilátogatóknak; ezt a darabot ingyen tekinthetik meg majd az érdeklődők, ám regisztráció szükséges.

A város évada

A Bartók Liget utolsó felvonásaként a rendezvényen mutatják majd be  a következő "A város évada" névre keresztelt idényük programját. Annyit előzetesen már elárult Őze Áron, hogy egyebek mellett az Idegenek a vonaton című, Hitchcock- film adaptációját, a Sándor Mátyás musicalt, a Dollár Papa című darabot (koprodukcióban), a János vitéz táncjátékot, a Ja, kérem, a nő, az nő című előadást, a Marió és a varázsló című művet, a Ködszurkálók című bemutatót (amely Latinovits Zoltán könyvén alapul), illetve a Világtalanok című munkát is láthatják majd a Bartókban a nézők. Utóbbi darab kapcsán hangsúlyozta: ennek rendezőjéül Smuk Imrét, a színház korábbi művészeti vezetőjét kérték fel, hiszen – ahogyan Őze Áron fogalmazott – nélküle nem lenne dunaújvárosi színház. 

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Robotika a könyvtárban: építsd meg, értsd meg!

Robotika a könyvtárban: építsd meg, értsd meg!

2020. augusztus 12. (szerda)

"Amit nem tudok megépíteni, azt nem tudom megérteni sem." – ezzel a mottóval várja az érdeklődőket a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára a Merlin Házzal közös programra pénteken. VR, AR, más csudák a hajtás után.

Római kori kutat tártak fel egy németországi külszíni fejtésen

Római kori kutat tártak fel egy németországi külszíni fejtésen

2020. augusztus 12. (szerda)

Római kori kútra leltek az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kerpen szénbányájának külszíni fejtésén.

Értékes 14. századi pénzérmékre bukkantak egy cseh erdőben

Értékes 14. századi pénzérmékre bukkantak egy cseh erdőben

2020. augusztus 12. (szerda)

Több száz darab 14. századi arany és ezüst pénzérmére bukkant egy fiatal pár egy nyugat-csehországi erdőben sétálva, ez az egyik legnagyobb aranypénzkincs, amelyet az országban valaha találtak - jelentette be a plzeni Nyugat-Csehországi Múzeum.

Mintegy negyven film szerepel a Veszprém-Balaton Filmpiknik műsorán

Mintegy negyven film szerepel a Veszprém-Balaton Filmpiknik műsorán

2020. augusztus 11. (kedd)

Két városban, öt helyszínen mintegy negyven filmet vetítenek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken - közölték a szervezők a rendezvény hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján.

Meghalt Bogdán László székelyföldi író, költő, újságíró

Meghalt Bogdán László székelyföldi író, költő, újságíró

2020. augusztus 10. (hétfő)

Meghalt hétfőn Bogdán László székelyföldi író, költő, újságíró, a Magyar Művészeti Akadémia tagja - adta hírül internetes oldalán a Háromszék napilap.

Szellemi Tulajdon Hivatala: nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása

Szellemi Tulajdon Hivatala: nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása

2020. augusztus 10. (hétfő)

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

MMK: a zene erejével segítenek az ESZI-nek

MMK: a zene erejével segítenek az ESZI-nek

2020. augusztus 10. (hétfő)

Mikus Edvárd jótékonysági koncertjével kezdődik az a sorozat, amelyben a Munkásművelődési Központ a társadalmi felelősségvállalásból mutat példát: bár csak szeptemberben tervezték a kezdést, az első alkalom augusztus 14-én lesz – a 18 órakor kezdődő rendezvény bevétele az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonait támogatja. Koncertkínálat a hajtás után.