Dunaújváros Hetilap

Maratoni közgyűlés volt nyár közepén

2020. július 16. (csütörtök) 16:05 - Öcaline

Csaknem ötven napirendi pont szerepelt a július havi rendes közgyűlés programjában: a megszokott „lemorzsolódás”, azaz az egyes napirendi pontok elhalasztása, napirendről való levétele mellett is maratoni ülésre készülhettek a képviselők a Városháza "C" szárnyában ma délelőtt.

Az esemény a vírushelyzet idején kiemelkedően teljesítő intézményvezetők, illetve közfeladatot ellátó szervezetek vezetőinek jutalmazásával kezdődött. A pohárköszöntőt követően tárgyalták a városatyák a programpontokat, amelyek között egyebek mellett a temető üzemeltetésének ellátása, illetve a DVG. Zrt. megnövekedett feladatainak finanszírozására fordítandó extra juttatás is szerepelt.

A szavazás előtt Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere pohárköszöntővel méltatta, majd ajándékkal jutalmazta a közfeladatot ellátó intézmények vezetőit, elismerve a munkatársaik és általuk végzett áldozatos munkát a pandémia idején. Ezt követően a napirend előtti felszólalásokra került sor.

Kollégium, élményfürdő, mozi

Ezekben a tárgykörökben kérdezte Cserna Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármestert a napirendi pontok tárgyalása előtt. Mint elmondta: a korábbi József Attila Általános Iskola épületét később kollégiumként használták, azonban jelenleg "lakatlan". A közelmúltban felújított komplexum azonban véleménye szerint mindenképpen érdemes arra, hogy használatban legyen. Emellett az egykori szülőotthon, a Semmelweis utcai egyetemi kollégium visszakerült az önkormányzat üzemeltetésébe. Cserna Gábor emellett az élményfürdő kapcsán is kifejtette véleményét: szerinte a jegyárak irreálisan magasak, és nehezményezte azt is, hogy a belső medencék üzemen kívül vannak.

A fürdő valóban élmény

Válaszában Pintér Tamás elmondta: az egyetemi kollégium hasznosítása a korábbiakhoz hasonlóan alakul majd. Elképzeléseik szerint szállás-kiadás céljából fordítják majd a város javára. Az élményfürdő újranyitása kapcsán a város első embere kifejtette: nagy munkával helyezték újra üzembe a strandot, hiszen a megfelelő engedélyek beszerzésére is szükség volt. Miután hétfő délután az utolsó jóváhagyás is megérkezett, szerdától ismét nyitottá vált a fürdő az úszni vágyók számára, amelyet ezt követően birtokba is vettek a dunaújvárosiak és a környékben élők, hiszen nagy számban látogatták a strandolók. 

Ezúttal is a Fidesz nélkül

A Fidesz dunaújvárosi önkormányzati képviselői ezúttal is elhagyták az üléstermet a közgyűlés elején, így a fontos kérdésekben a júliusi rendes ülésen is részvételük nélkül, a Rajta Újváros! Egyesület küldötteinek szavazataival születtek meg a döntések. 

Tiltakozás a megszorítások ellen

Dunaújváros önkormányzata hivatalos közleményben ítélte el a kormány intézkedéseit, amelyekben – megfogalmazásuk szerint- megsarcolják többek között Dunaújváros büdzséjét is. Mint az a hivatalos leiratban olvasható: 
"A Kormány intézkedése Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatát is súlyosan érinti. Az önkormányzat 2020. évi költségvetésébe 123 millió forint gépjárműadó bevetélt tervezett be. Az előterjesztés időpontjáig az önkormányzat a központi költségvetésbe 166 millió Ft gépjárműadót átutalt, mely összeg 40%-a illette volna meg az önkormányzatot. A szeptemberben esedékes gépjárműadó bevétel is teljes egészében a központi költségvetést illeti majd. A gazdaságvédelmi intézkedések miatt várhatóan az iparűzési adó bevétel is csökken. A Kormány a költségvetési törvényjavaslatban további megszorító intézkedéseket tervez az önkormányzatokkal szemben: a gépjárműadó elvonás a továbbiakban fennmarad, emelkedne az önkormányzatok által fizetendő ún. szolidaritási adóteher. A Kormány tervezi továbbá az iparűzési adó felhasználhatóságának átalakítását is, és 2021-től megszűnik az év végi iparűzési adó feltöltési kötelezettség is. A Kormány által tervezett intézkedések Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata jövőbeni költségvetéseit hátrányosan érintik. (…)A kabinet lépése az önkormányzatok maradék bevételének csökkentésére nem más, mint nyílt támadás az önkormányzati rendszer ellen. Az Orbán-kormány költségvetési eszközökkel akarja megszorongatni az önkormányzatokat és a dunaújvárosi lakosokat. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése ezért tiltakozik minden egyes forint elvonása miatt, mert az csorbítja az önkormányzatiságot és veszélyezteti az önkormányzatok működését. Felszólítjuk a kormányt, hogy a takarékoskodást a saját luxuskiadásaik megszüntetésén kezdje el."

Segítik a segítőket

A testület szavazott egyebek mellett az Útkeresés Segítő Szolgálat költségvetésének növeléséről: erre a célra 1.750.000 forint hozzájárulást szavazott meg a képviselő testület. A Családok Átmeneti Otthona számára pedig egy hatórás munkahely létrehozását tették lehetővé a döntéshozók. 

Új seprű seper

A közgyűlésen döntés született egyebek mellett a köztemető üzemeltetési feladatainak ellátásáról. Ezt a jövőben a korábbi üzemeltető Kegyelet Bt. helyett a  Borostyán Tóth Kft. láthatja el. A két pályázó közül a közzétett adatok alapján a dunaújvárosi székhelyű cég adta a kedvezőbb ajánlatot.

Pécsi egyetemisták a dunaújvárosi bölcsődékben

A Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros a Pécsi Tudományegyetem partner intézménye lett a közelmúltban.  Az együttműködésben az intézmény Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának hallgatói a dunaújvárosi bölcsődékben teljesítik szakmai gyakorlatukat. Ehhez azonban a fenntartó, jelesül Dunaújváros önkormányzata beleegyezése is szükséges, így a napirendek között ennek jóváhagyása is szerepelt. A képviselők támogatták a javaslatot, így a jövőben a pécsi egyetemisták a dunaújvárosi bölcsődékben szerezhetnek gyakorlati ismereteket.

Megnövekedett feladatok- megnövekedett költségek

Emellett a többlet költségek fedezésére megnövelték a DVG. Zrt. számára biztosított keretösszeget, mivel előre nem tervezett munkavégzésekre volt szükség egyebek mellett a forgalmi rend változások miatti felfestések, illetve a Vasmű úti kivágott fasor újra fásításának okán.

Emléktábla az első olimpikonnak

Napirenden szerepelt a Radari Sporttelep elnevezéséről, illetve egy emléktábla elhelyezéséről a sporttelepen. Az előterjesztés alapján a 2013-ban elhunyt Nyers László nevét viseli majd a centrum. Mint az a város honlapján olvasható leiratban szerepel:
 "Nyers László Európa-bajnoki bronzérmes birkózó, színész. Dunaújváros első olimpikonja. 1934. április 14-én a Nemesdéden született. 1952 és 1962 között a Nagykanizsai Lokomotív, 1962–63-ban a Pécsi VSC, 1963 és 1971 között a Dunaújvárosi Kohász birkózója volt. 1966 és 1968 között válogatott kerettag volt. Szabadfogásban és kötöttfogásban is versenyzett. Legnagyobb sikerét az 1968-as szkopjei Európa-bajnokságon érte el egy bronzéremmel. Az 1968-as mexikóvárosi olimpiát a második mérkőzésén sérülés miatt kénytelen volt feladni. A kétszeres olimpiai bajnok Kozma István állandó edzőpartnere volt. Több filmben is epizódszerepet kapott. Kósa Ferenc Tízezer nap című filmjében az egyik főszereplő volt. 2013. január 22-én hunyt el."

Szükséges javítások

Napirenden szerepelt a közintézmények felújítása is: erre a célra csaknem kétmillió forintot fordít majd a városvezetés. A renoválások az Egyesített Szociális Intézmény Magyar úti épületét, az Arany János Általános Iskolát, az Eszterlánc és a Római körúti Tagóvodát is érintik.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

Mesterképzést, vizsgáztatást is szervez a kamara

2020. augusztus 10. (hétfő)

Újra mesterképzést és vizsgáztatást szervez a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK); a meghatározott keretszámmal, támogatott formában futó kurzusra már csak szombatig lehet jelentkezni. A feltételeket és a jelentkezés módját összegezzük az alábbiakban.

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

Nagyboldogasszonytól Szent István királyig a katolikus közösségben

2020. augusztus 10. (hétfő)

Változik a miserend és urnatemető látogathatóság a következő napokban – a közelgő ünnepekre tekintettel több alkalommal várja a híveket a katolikus közösség. Az ünnepi alkalmak miatt módosul a főtemplomi urnatemető látogatási rendje is.

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

Tisztulnak a város parkolói, legutóbb az Intercisa Múzeum mögötti terület következett

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Folyamatosan halad a városi parkolók év elején megkezdett takarítása. A múlt héten az Intercisa Múzeum mögötti területet tisztították a DVG Zrt. szakemberei.

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.