Dunaújváros Hetilap

Maratoni közgyűlés volt nyár közepén

Öcaline - 2020. július 16. 16:05

Csaknem ötven napirendi pont szerepelt a július havi rendes közgyűlés programjában: a megszokott „lemorzsolódás”, azaz az egyes napirendi pontok elhalasztása, napirendről való levétele mellett is maratoni ülésre készülhettek a képviselők a Városháza "C" szárnyában ma délelőtt.

Az esemény a vírushelyzet idején kiemelkedően teljesítő intézményvezetők, illetve közfeladatot ellátó szervezetek vezetőinek jutalmazásával kezdődött. A pohárköszöntőt követően tárgyalták a városatyák a programpontokat, amelyek között egyebek mellett a temető üzemeltetésének ellátása, illetve a DVG. Zrt. megnövekedett feladatainak finanszírozására fordítandó extra juttatás is szerepelt.

A szavazás előtt Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere pohárköszöntővel méltatta, majd ajándékkal jutalmazta a közfeladatot ellátó intézmények vezetőit, elismerve a munkatársaik és általuk végzett áldozatos munkát a pandémia idején. Ezt követően a napirend előtti felszólalásokra került sor.

Kollégium, élményfürdő, mozi

Ezekben a tárgykörökben kérdezte Cserna Gábor, a Fidesz önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármestert a napirendi pontok tárgyalása előtt. Mint elmondta: a korábbi József Attila Általános Iskola épületét később kollégiumként használták, azonban jelenleg "lakatlan". A közelmúltban felújított komplexum azonban véleménye szerint mindenképpen érdemes arra, hogy használatban legyen. Emellett az egykori szülőotthon, a Semmelweis utcai egyetemi kollégium visszakerült az önkormányzat üzemeltetésébe. Cserna Gábor emellett az élményfürdő kapcsán is kifejtette véleményét: szerinte a jegyárak irreálisan magasak, és nehezményezte azt is, hogy a belső medencék üzemen kívül vannak.

A fürdő valóban élmény

Válaszában Pintér Tamás elmondta: az egyetemi kollégium hasznosítása a korábbiakhoz hasonlóan alakul majd. Elképzeléseik szerint szállás-kiadás céljából fordítják majd a város javára. Az élményfürdő újranyitása kapcsán a város első embere kifejtette: nagy munkával helyezték újra üzembe a strandot, hiszen a megfelelő engedélyek beszerzésére is szükség volt. Miután hétfő délután az utolsó jóváhagyás is megérkezett, szerdától ismét nyitottá vált a fürdő az úszni vágyók számára, amelyet ezt követően birtokba is vettek a dunaújvárosiak és a környékben élők, hiszen nagy számban látogatták a strandolók. 

Ezúttal is a Fidesz nélkül

A Fidesz dunaújvárosi önkormányzati képviselői ezúttal is elhagyták az üléstermet a közgyűlés elején, így a fontos kérdésekben a júliusi rendes ülésen is részvételük nélkül, a Rajta Újváros! Egyesület küldötteinek szavazataival születtek meg a döntések. 

Tiltakozás a megszorítások ellen

Dunaújváros önkormányzata hivatalos közleményben ítélte el a kormány intézkedéseit, amelyekben – megfogalmazásuk szerint- megsarcolják többek között Dunaújváros büdzséjét is. Mint az a hivatalos leiratban olvasható: 
"A Kormány intézkedése Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatát is súlyosan érinti. Az önkormányzat 2020. évi költségvetésébe 123 millió forint gépjárműadó bevetélt tervezett be. Az előterjesztés időpontjáig az önkormányzat a központi költségvetésbe 166 millió Ft gépjárműadót átutalt, mely összeg 40%-a illette volna meg az önkormányzatot. A szeptemberben esedékes gépjárműadó bevétel is teljes egészében a központi költségvetést illeti majd. A gazdaságvédelmi intézkedések miatt várhatóan az iparűzési adó bevétel is csökken. A Kormány a költségvetési törvényjavaslatban további megszorító intézkedéseket tervez az önkormányzatokkal szemben: a gépjárműadó elvonás a továbbiakban fennmarad, emelkedne az önkormányzatok által fizetendő ún. szolidaritási adóteher. A Kormány tervezi továbbá az iparűzési adó felhasználhatóságának átalakítását is, és 2021-től megszűnik az év végi iparűzési adó feltöltési kötelezettség is. A Kormány által tervezett intézkedések Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata jövőbeni költségvetéseit hátrányosan érintik. (…)A kabinet lépése az önkormányzatok maradék bevételének csökkentésére nem más, mint nyílt támadás az önkormányzati rendszer ellen. Az Orbán-kormány költségvetési eszközökkel akarja megszorongatni az önkormányzatokat és a dunaújvárosi lakosokat. Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése ezért tiltakozik minden egyes forint elvonása miatt, mert az csorbítja az önkormányzatiságot és veszélyezteti az önkormányzatok működését. Felszólítjuk a kormányt, hogy a takarékoskodást a saját luxuskiadásaik megszüntetésén kezdje el."

Segítik a segítőket

A testület szavazott egyebek mellett az Útkeresés Segítő Szolgálat költségvetésének növeléséről: erre a célra 1.750.000 forint hozzájárulást szavazott meg a képviselő testület. A Családok Átmeneti Otthona számára pedig egy hatórás munkahely létrehozását tették lehetővé a döntéshozók. 

Új seprű seper

A közgyűlésen döntés született egyebek mellett a köztemető üzemeltetési feladatainak ellátásáról. Ezt a jövőben a korábbi üzemeltető Kegyelet Bt. helyett a  Borostyán Tóth Kft. láthatja el. A két pályázó közül a közzétett adatok alapján a dunaújvárosi székhelyű cég adta a kedvezőbb ajánlatot.

Pécsi egyetemisták a dunaújvárosi bölcsődékben

A Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros a Pécsi Tudományegyetem partner intézménye lett a közelmúltban.  Az együttműködésben az intézmény Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának hallgatói a dunaújvárosi bölcsődékben teljesítik szakmai gyakorlatukat. Ehhez azonban a fenntartó, jelesül Dunaújváros önkormányzata beleegyezése is szükséges, így a napirendek között ennek jóváhagyása is szerepelt. A képviselők támogatták a javaslatot, így a jövőben a pécsi egyetemisták a dunaújvárosi bölcsődékben szerezhetnek gyakorlati ismereteket.

Megnövekedett feladatok- megnövekedett költségek

Emellett a többlet költségek fedezésére megnövelték a DVG. Zrt. számára biztosított keretösszeget, mivel előre nem tervezett munkavégzésekre volt szükség egyebek mellett a forgalmi rend változások miatti felfestések, illetve a Vasmű úti kivágott fasor újra fásításának okán.

Emléktábla az első olimpikonnak

Napirenden szerepelt a Radari Sporttelep elnevezéséről, illetve egy emléktábla elhelyezéséről a sporttelepen. Az előterjesztés alapján a 2013-ban elhunyt Nyers László nevét viseli majd a centrum. Mint az a város honlapján olvasható leiratban szerepel:
 "Nyers László Európa-bajnoki bronzérmes birkózó, színész. Dunaújváros első olimpikonja. 1934. április 14-én a Nemesdéden született. 1952 és 1962 között a Nagykanizsai Lokomotív, 1962–63-ban a Pécsi VSC, 1963 és 1971 között a Dunaújvárosi Kohász birkózója volt. 1966 és 1968 között válogatott kerettag volt. Szabadfogásban és kötöttfogásban is versenyzett. Legnagyobb sikerét az 1968-as szkopjei Európa-bajnokságon érte el egy bronzéremmel. Az 1968-as mexikóvárosi olimpiát a második mérkőzésén sérülés miatt kénytelen volt feladni. A kétszeres olimpiai bajnok Kozma István állandó edzőpartnere volt. Több filmben is epizódszerepet kapott. Kósa Ferenc Tízezer nap című filmjében az egyik főszereplő volt. 2013. január 22-én hunyt el."

Szükséges javítások

Napirenden szerepelt a közintézmények felújítása is: erre a célra csaknem kétmillió forintot fordít majd a városvezetés. A renoválások az Egyesített Szociális Intézmény Magyar úti épületét, az Arany János Általános Iskolát, az Eszterlánc és a Római körúti Tagóvodát is érintik.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

A gyakorlatban is folytatódik a "Legyen fény Dunaújvárosban!" program

2022. júl. 02.

A tavaly nyáron telepített lámpatestek „tesztüzeme” szó szerint fényesen igazolta a várakozásokat, a következő hetekben további 40 eszközt helyeznek ki a város több pontjára a szakemberek. A témáról Mezei Zsolt a munkálatok kezdetén tartott tájékoztatót a Batsányi utcában szerdán – összeállításunkban a technológia részletei és a telepítés pontos helyszínei is szerepelnek.

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

DSTV: ünnepelt a kórház közössége

2022. júl. 02.

A Szent Pantaleon Kórház Jeles eseményről tudósít a DSTV összeállítása. A Semmelweis-nap ünnepségén  adták át a Szent Pantaleon emlékérmeket, de szakmai előléptetésekre, igazgatói dicséretek átadására, valamint a kiváló dolgozók méltatására is sor került. Hangkép.

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

Na még egyszer a Sugárúti Fesztiválról

2022. júl. 01.

A programot és a kedvcsinálót már pattintottam, ezúttal egy utolsó utáni hangképes szíves invitáció, valamint az útlezárások sora következik. Mutatom!

Gazdag közösségi programokkal készülnek

Gazdag közösségi programokkal készülnek

2022. júl. 01.

A megyés püspök fogadása koronázza meg a dunaújvárosi római katolikus közösség nyár eleji programjait – Spányi Antal főpásztor szombaton áldja meg a Krisztus Király Főtemplom kilencedik festett üvegablakát.

 "... minden egyes nap küzdenek értünk..."

"... minden egyes nap küzdenek értünk..."

2022. júl. 01.

A Semmelweis-nap alkalmából köszöntötte az egészségügyi intézmények összes dolgozóját Pintér Tamás, a polgármester köszöntőjét betűhíven közöljük.

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

A forróság figyelmeztet a döntések fontosságára

2022. jún. 30.

A nyár első hőségriasztása szolgált alapul arra a tájékoztatóra, amelyet a város klímastratégiájáról tartott Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester. Fontos tervekről is szó esett.

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

Dunaújváros teljes területén korszerűsítik a közvilágítást

2022. jún. 30.

Nyílt ülést tartott az önkormányzat közgyűlése a Városházán ma délelőtt – a tanácskozás összehívását a pénzügyi, gazdasági és városüzemeltetési bizottsága kezdeményezte, mégpedig a következő nyílt ülésig nem halasztható ügyekben.