Szerető gazdit és otthont keresnek az Ebrendészeti Telep lakói

Öcaline - 2020. július 13. 18:45

Jelenleg több mint 20 kutya vár gazdára az Önkormányzati Ebrendészeti Telepen. Különböző fajta, kor, szín és mentalitás – egy tényező azonban közös: mindannyian új esélyt szeretnének egy boldogabb életre.

2019 áprilisától egy, már 20 éve működő, dunaújvárosi székhelyű állatvédelmi szervezet, az Első Magyar Állatjogi Alapítvány elnöke, Létai Attila vette át a város szélén lévő egykori Gyepmesteri Telepet. Ennek köszönhetően alakult át az ebrendészetté, ahol jelenleg több mint 20 olyan kutya keresi – befogadásukat követően nem tudtak azonosítani, és hazajuttatni. 

Jellemes ebek menhelye

A telepre minden esetben lakossági bejelentés alapján kerülnek be a kutyák, ahol jobb esetben csak pát hetet töltenek. Bekerülésük után ugyanis 2 hetes karantén következik, ez azt jelenti, hogy elkülönítve megfigyelik őket, magyarázta érdeklődésünkre Létai Attila:
– Egyebek mellett viselkedési normákat és állategészségügyi szempontokat vizsgálunk: megnézzük például, van-e valami hordozott betegsége. Minden, a telepen lévő kutya számára az lenne az ideális, ha a bekerülést követő 14 nap elteltével már meg lenne az örökbefogadó jelentkező. De ez sajnos a legritkább esetben van így. A 2 hét karantén idő után a kutyák megkapják a jogszabályban előírt veszettség elleni oltást, parazitamentesítést és chipet. Ezeket az önkormányzat állja, de az örökbefogadásnál ezeket ki kell fizetnie a leendő tulajdonosnak.
Létai Attila hozzátette: az Ebrendészeti Telepen igencsak korlátozottak a férőhelyek, jelenleg 23 kenneljük van, így az a legfontosabb, hogy a bekerülő kutyák lehetőleg minél gyorsabban gazdára találjanak a már említett 2 hetes karantén letelte után.

Ugródeszka a szerető otthon felé

A telep vezetője szerint a legfontosabb azt kiemelni, hogy tudatosítsák – egy ilyen telep nem állatkert, emelte ki az ebrendész, aki maga is három mentett kutya, és egy mentett cica gazdája:
– A bekerült kutyának a legrosszabb esetben ott kell leélnie az életét. Ezek a telepek nem erre szolgálnak, ez egy ugródeszka, egy lehetőség, egy kis állomás, hogy a nehéz helyzetből ide bekerülve, rendezve a dolgokat, kikerüljenek, és megtalálják a szerető otthonukat és gazdájukat, de lehetőleg minél gyorsabban! Azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy attól, hogy az állat bekerült a menhelyre, az neki nem egy vidámpark. Szabad és boldog életre vágyik. Felelősségteljes, szerető gazdára. Szeretném, hogyha minél többen az örökbefogadás mellett döntenének!

Az örökbefogadás menetét illetően az elhatározás mellett több kritériumnak is meg kell felelnie a leendő gazdinak, amely Létai Attila szerint egy beszélgetés során kiderül, hogy mennyire komoly az örökbefogadó szándéka, hová és milyen céllal szeretné a kutyát. A szakember szerint a legfontosabb, hogy jó helyre kerüljön az állat, éppen ezért előre egyeztetett időpontban a leendő örökbefogadók rendelkezésére áll; szívesen körbevezeti az érdeklődőket a telepen. Tanácsot is ad, ha nehéz a választás, hiszen az elmúlt évtizedek tapasztalataiból adódóan tudja, hogy minden emberhez más típusú eb illik – ugyanis fontos, hogy jól működjön a gazda-kutya együttélés.

Az állatok előre egyeztetett időpontban folyamatosan megtekinthetők az Ebrendészeti Telepen – az alábbi linken pedig láthatók a gazdira váró négylábúak, és ugyanitt az ebrendész elérhetősége is megtalálható!

Gazdikereső (katt) >>

(Forrás és fotók: dunaujvaros.hu
 

A rovat további hírei: Mozaik

Lépések az energiapazarlás ellen

Lépések az energiapazarlás ellen

2023. már. 19.

Az elmúlt néhány évtizedben ugrásszerűen megnőtt a kereslet az energiatakarékossági lehetőségek iránt. (X)

Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

Pentelei nemzetőrök a csatamezőkön

2023. már. 19.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc pentelei hőseinek nevét olvashatjuk a forradalmi emlékműnél – emlékük él, a téma történelmi vonatkozásait Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja összegzi.

DSTV: rendhagyó énekóra a Gárdonyiban

DSTV: rendhagyó énekóra a Gárdonyiban

2023. már. 19.

Dobszóló és zenetörténet: érdekes bemutatóról tudósít a DSTV összeállítása. A Gárdonyi iskolában Garami Gábor rádiós műsorvezető, zenész tartott különleges előadást az intézmény diákjainak a közelmúltban. Hangkép.

Mit érdemes tudni a purhabokról?

Mit érdemes tudni a purhabokról?

2023. már. 18.

Amikor úgy döntünk, hogy itt az ideje átalakítani vagy felújítani a lakásunkat, akkor szükség van a különféle termékek használatára is. Közéjük tartoznak a purhabok, amiket az előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően nagyon sokoldalúan tudunk alkalmazni. (X)

DSTV: hűsítő liget a Petőfiben

DSTV: hűsítő liget a Petőfiben

2023. már. 18.

Fákkal és díszcserjékkel gyarapodott a Petőfi Sándor Általános Iskola környezete, derül ki a DSTV összeállításából. Az intézmény sikerrel pályázott a hűsítő ligetek kialakítását célzó országos programra. Hangkép.

Új gólyafészek készült, és már leendő gazdájára vár az építmény

Új gólyafészek készült, és már leendő gazdájára vár az építmény

2023. már. 17.

A közelmúltban az egykori Gólyafészek étterem közelében új gólyafészket helyeztek el – mindössze ötven méterre a régi, ám 2020-ban felújított darabtól. Az akcióról, segítőktől, közreműködő szervezetek munkájáról a munkát összefogó Orosz Csaba önkormányzati képviselő beszélt. 

Hogyan kalkuláljunk a jogosítvány árakkal 2023-ban?

Hogyan kalkuláljunk a jogosítvány árakkal 2023-ban?

2023. már. 17.

Sokan, akik most csinálják, vagy akarják csinálni a B kategóriás jogosítványt, megkapják az idősebb korosztálytól, hogy az ő idejükben ennyi meg annyi volt egy jogosítvány. (X)