Szerető gazdit és otthont keresnek az Ebrendészeti Telep lakói

Öcaline - 2020. július 13. 18:45

Jelenleg több mint 20 kutya vár gazdára az Önkormányzati Ebrendészeti Telepen. Különböző fajta, kor, szín és mentalitás – egy tényező azonban közös: mindannyian új esélyt szeretnének egy boldogabb életre.

2019 áprilisától egy, már 20 éve működő, dunaújvárosi székhelyű állatvédelmi szervezet, az Első Magyar Állatjogi Alapítvány elnöke, Létai Attila vette át a város szélén lévő egykori Gyepmesteri Telepet. Ennek köszönhetően alakult át az ebrendészetté, ahol jelenleg több mint 20 olyan kutya keresi – befogadásukat követően nem tudtak azonosítani, és hazajuttatni. 

Jellemes ebek menhelye

A telepre minden esetben lakossági bejelentés alapján kerülnek be a kutyák, ahol jobb esetben csak pát hetet töltenek. Bekerülésük után ugyanis 2 hetes karantén következik, ez azt jelenti, hogy elkülönítve megfigyelik őket, magyarázta érdeklődésünkre Létai Attila:
– Egyebek mellett viselkedési normákat és állategészségügyi szempontokat vizsgálunk: megnézzük például, van-e valami hordozott betegsége. Minden, a telepen lévő kutya számára az lenne az ideális, ha a bekerülést követő 14 nap elteltével már meg lenne az örökbefogadó jelentkező. De ez sajnos a legritkább esetben van így. A 2 hét karantén idő után a kutyák megkapják a jogszabályban előírt veszettség elleni oltást, parazitamentesítést és chipet. Ezeket az önkormányzat állja, de az örökbefogadásnál ezeket ki kell fizetnie a leendő tulajdonosnak.
Létai Attila hozzátette: az Ebrendészeti Telepen igencsak korlátozottak a férőhelyek, jelenleg 23 kenneljük van, így az a legfontosabb, hogy a bekerülő kutyák lehetőleg minél gyorsabban gazdára találjanak a már említett 2 hetes karantén letelte után.

Ugródeszka a szerető otthon felé

A telep vezetője szerint a legfontosabb azt kiemelni, hogy tudatosítsák – egy ilyen telep nem állatkert, emelte ki az ebrendész, aki maga is három mentett kutya, és egy mentett cica gazdája:
– A bekerült kutyának a legrosszabb esetben ott kell leélnie az életét. Ezek a telepek nem erre szolgálnak, ez egy ugródeszka, egy lehetőség, egy kis állomás, hogy a nehéz helyzetből ide bekerülve, rendezve a dolgokat, kikerüljenek, és megtalálják a szerető otthonukat és gazdájukat, de lehetőleg minél gyorsabban! Azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy attól, hogy az állat bekerült a menhelyre, az neki nem egy vidámpark. Szabad és boldog életre vágyik. Felelősségteljes, szerető gazdára. Szeretném, hogyha minél többen az örökbefogadás mellett döntenének!

Az örökbefogadás menetét illetően az elhatározás mellett több kritériumnak is meg kell felelnie a leendő gazdinak, amely Létai Attila szerint egy beszélgetés során kiderül, hogy mennyire komoly az örökbefogadó szándéka, hová és milyen céllal szeretné a kutyát. A szakember szerint a legfontosabb, hogy jó helyre kerüljön az állat, éppen ezért előre egyeztetett időpontban a leendő örökbefogadók rendelkezésére áll; szívesen körbevezeti az érdeklődőket a telepen. Tanácsot is ad, ha nehéz a választás, hiszen az elmúlt évtizedek tapasztalataiból adódóan tudja, hogy minden emberhez más típusú eb illik – ugyanis fontos, hogy jól működjön a gazda-kutya együttélés.

Az állatok előre egyeztetett időpontban folyamatosan megtekinthetők az Ebrendészeti Telepen – az alábbi linken pedig láthatók a gazdira váró négylábúak, és ugyanitt az ebrendész elérhetősége is megtalálható!

Gazdikereső (katt) >>

(Forrás és fotók: dunaujvaros.hu
 

A rovat további hírei: Mozaik

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

Új helyszínen, a megszokott formában szaunázhatnak a dunaújvárosiak

2022. dec. 01.

2021 óta töretlen népszerűségnek örvend a szauna-szeánsz Dunaújvárosban,mától régi-új helyszínen, a Dunaújvárosi Kempingben, a megszokott formában érhető el a közkedvelt szolgáltatás. 

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

Mezőföldtől Dániáig – a népfőiskolák útján

2022. dec. 01.

Önkifejezés, szabadság, boldogság – ezek lesznek a fő témái annak az online bemutatónak, amelyet a Mezőföld Népfőiskolai Társaság együttműködésével szerveznek jövő csütörtökön. Idejében szólok, érdemes már most regisztrálni!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

Használj esztétikus textillámpákat az otthonodban!

2022. nov. 30.

A textillámpák trendi kiegészítői a lakásnak, alkalmazásukkal csodás modern hatást érhetünk el. (X) 

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

Mesés foglalkozás az egyetemi kollégiumban

2022. nov. 29.

Alkotó, fejlesztő és meseterápiás foglalkozással folytatódik a DUFiókák, vagyis a Dunaújvárosi Egyetem fenntartotta bölcsőde sorozata – immár a bölcsődében várják az érdeklődőket pénteken. Regisztrálni kell – és már lehet is!

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

Flexelés. Na de mit jelent ez a fura szó?

2022. nov. 28.

Mikor szakemberek beszélgetnek a munkájukról vagy a szabadidős tevékenységeikről, bizony gyakran előfordul, hogy a laikusok vagy a témában kevésbé jártasak igen keveset értenek a mondanivalójukból. (X)

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

Nyaralás a változatos természeti és kulturális kincsekkel rendelkező Mexikóban

2022. nov. 28.

Az amerikai kontinensen nincs még egy olyan változatos ország mind földrajzi, mind kulturális jellemzőit tekintve, mint Mexikó, amely Latin-Amerika legészakibb nemzete és különleges földrajzi adottságai révén páratlan természeti csodákra bukkanhat az, aki ide ellátogat. (X)

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

Nem ez lesz az év legfényesebb hete, előre szólok

2022. nov. 28.

Egy teljes hétre dugják el a felhők Nap apánkat a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A reggelek már kopoghatnak, néhol eső, ónos szitálás is lehet. Küszöbön a tél, vigyázat az utakon!