Szerető gazdit és otthont keresnek az Ebrendészeti Telep lakói

2020. július 13. (hétfő) 18:45 - Öcaline

Jelenleg több mint 20 kutya vár gazdára az Önkormányzati Ebrendészeti Telepen. Különböző fajta, kor, szín és mentalitás – egy tényező azonban közös: mindannyian új esélyt szeretnének egy boldogabb életre.

2019 áprilisától egy, már 20 éve működő, dunaújvárosi székhelyű állatvédelmi szervezet, az Első Magyar Állatjogi Alapítvány elnöke, Létai Attila vette át a város szélén lévő egykori Gyepmesteri Telepet. Ennek köszönhetően alakult át az ebrendészetté, ahol jelenleg több mint 20 olyan kutya keresi – befogadásukat követően nem tudtak azonosítani, és hazajuttatni. 

Jellemes ebek menhelye

A telepre minden esetben lakossági bejelentés alapján kerülnek be a kutyák, ahol jobb esetben csak pát hetet töltenek. Bekerülésük után ugyanis 2 hetes karantén következik, ez azt jelenti, hogy elkülönítve megfigyelik őket, magyarázta érdeklődésünkre Létai Attila:
– Egyebek mellett viselkedési normákat és állategészségügyi szempontokat vizsgálunk: megnézzük például, van-e valami hordozott betegsége. Minden, a telepen lévő kutya számára az lenne az ideális, ha a bekerülést követő 14 nap elteltével már meg lenne az örökbefogadó jelentkező. De ez sajnos a legritkább esetben van így. A 2 hét karantén idő után a kutyák megkapják a jogszabályban előírt veszettség elleni oltást, parazitamentesítést és chipet. Ezeket az önkormányzat állja, de az örökbefogadásnál ezeket ki kell fizetnie a leendő tulajdonosnak.
Létai Attila hozzátette: az Ebrendészeti Telepen igencsak korlátozottak a férőhelyek, jelenleg 23 kenneljük van, így az a legfontosabb, hogy a bekerülő kutyák lehetőleg minél gyorsabban gazdára találjanak a már említett 2 hetes karantén letelte után.

Ugródeszka a szerető otthon felé

A telep vezetője szerint a legfontosabb azt kiemelni, hogy tudatosítsák – egy ilyen telep nem állatkert, emelte ki az ebrendész, aki maga is három mentett kutya, és egy mentett cica gazdája:
– A bekerült kutyának a legrosszabb esetben ott kell leélnie az életét. Ezek a telepek nem erre szolgálnak, ez egy ugródeszka, egy lehetőség, egy kis állomás, hogy a nehéz helyzetből ide bekerülve, rendezve a dolgokat, kikerüljenek, és megtalálják a szerető otthonukat és gazdájukat, de lehetőleg minél gyorsabban! Azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy attól, hogy az állat bekerült a menhelyre, az neki nem egy vidámpark. Szabad és boldog életre vágyik. Felelősségteljes, szerető gazdára. Szeretném, hogyha minél többen az örökbefogadás mellett döntenének!

Az örökbefogadás menetét illetően az elhatározás mellett több kritériumnak is meg kell felelnie a leendő gazdinak, amely Létai Attila szerint egy beszélgetés során kiderül, hogy mennyire komoly az örökbefogadó szándéka, hová és milyen céllal szeretné a kutyát. A szakember szerint a legfontosabb, hogy jó helyre kerüljön az állat, éppen ezért előre egyeztetett időpontban a leendő örökbefogadók rendelkezésére áll; szívesen körbevezeti az érdeklődőket a telepen. Tanácsot is ad, ha nehéz a választás, hiszen az elmúlt évtizedek tapasztalataiból adódóan tudja, hogy minden emberhez más típusú eb illik – ugyanis fontos, hogy jól működjön a gazda-kutya együttélés.

Az állatok előre egyeztetett időpontban folyamatosan megtekinthetők az Ebrendészeti Telepen – az alábbi linken pedig láthatók a gazdira váró négylábúak, és ugyanitt az ebrendész elérhetősége is megtalálható!

Gazdikereső (katt) >>

(Forrás és fotók: dunaujvaros.hu
 

A rovat további hírei: Mozaik

Folytatódik az élményözön – itt a Fürdőnk Élménydélutánja!

Folytatódik az élményözön – itt a Fürdőnk Élménydélutánja!

2020. augusztus 07. (péntek)

Ismét lehet csobbanni, ezúttal a Fürdőnk Élménydélutánja fantázianevű eseményre csalogatják az vendégeket. A Tourinform Iroda programjának helyszíne az élményfürdő lesz szombaton, adta hírül a város hivatalos weboldala. 

Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

Babahordozás: újkori hóbort vagy több ennél?

2020. augusztus 07. (péntek)

A szakemberek egyöntetű álláspontja, hogy a babahordozás fantasztikusan jó hatással van mind a babára, mind az anyára – de mégis mi ez? Valami újkori hóbort, vagy gyökerei régebbre nyúlnak vissza? Horváth Zsuzsi tanár, a 4MOM nevű szervezet egyik vezetője, BBBI babahordozási tanácsadó vendégposztja válaszol.

Eső után szúnyogok – előzzük meg együtt az inváziót!

Eső után szúnyogok – előzzük meg együtt az inváziót!

2020. augusztus 07. (péntek)

Az elmúlt napok csapadékos időjárása, meg a mostani meleg kedvez a szúnyogtenyészetek kialakulásának – a megelőzés fontosságára figyelmeztetnek a szakemberek. Közös erővel a vízgyülemek ellen, szakmai tipptár a hajtás után!

Időjárás: ma már végig derült idő, kirobbanó nyár vár ránk!

Időjárás: ma már végig derült idő, kirobbanó nyár vár ránk!

2020. augusztus 07. (péntek)

Ne ragozzuk: kutya meleg lesz!

Időjárás: délelőtt még ősz, délután már nyár

Időjárás: délelőtt még ősz, délután már nyár

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Véget ér a csapadékos, változékony, mozgalmas periódus, délutántó derült, napos idő várható országszerte; vagyis: visszatér a nyár!

"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

2020. augusztus 05. (szerda)

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség – hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is. Harsányi Kata pszichológus elemez.

Ma még kitart a zivatarzóna

Ma még kitart a zivatarzóna

2020. augusztus 05. (szerda)

A vészhelyzet fokát lejjebb vette, de szinte az egész országra kiterjedő citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a fenyegető zivatarok miatt.